ЦРУ: Путин е властелинът на възмездието, ще отмъсти на Пригожин

Това, което виждаме, е много сложен танц, каза Уилям Бърнс
21 юли 2023 21:40, Нели Христова
293
ЦРУ: Путин е властелинът на възмездието, ще отмъсти на Пригожин
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин си спечели време докато обмисля как да се справи с Евгений Пригожин, на мнение е директорът на ЦРУ.

Пригожин е ръководител на групата наемници "Вагнер", която започна бунт в Русия преди месец. Този бунт разкри значителни слабости в системата на власт, изградена от Путин, каза ръководителят на ЦРУ Уилям Бърнс. Според него руският лидер все още може да търси възмездие срещу Пригожин.

"Това, което виждаме, е много сложен танц", каза шефът на ЦРУ по време на форума за сигурност в Аспен.

Пригожин е пътувал много, но наскоро е бил в столицата на Беларус Минск, както и в Русия, каза той, когато беше попитан за скорошен видеоклип, който очевидно показва шефа на Вагнер в Беларус.

"Путин вероятно се опитва да спечели време, докато измисля как най-добре да се справи с лидера на групата Вагнер", добави Бърнс.

"Вагнер" все още има стойност за ръководството на Русия на места като Африка, Либия и Сирия и затова е вероятно Путин да се опита да отдели групата от нейния лидер, а според Бърнс Путин "изчаква, за да си отмъсти".

"Путин е човек, който като цяло смята, че отмъщението е ястие, което най-добре се сервира студено", каза Бърнс. "Според моя опит Путин е върховният апостол на възмездието, така че бих се изненадал, ако Пригожин успее да се измъкне."

По-рано този месец президентът на САЩ Джо Байдън предположи, че има риск шефът на "Вагнер" да бъде отровен.

"Ако бях на негово място, щях да внимавам какво ям. Щях да следя менюто си", иронизира президентът.

Директорът на ЦРУ повтори тази реплика, като каза: "Ако бях Пригожин, нямаше да уволня моя дегустатор на храна".

Разузнавателната агенция наистина е имала напреднали познания за бунта, каза Бърнс, потвърждавайки появила се по-рано информация, че ЦРУ е знаело за плановете на "Вагнер".

Висши генерал от руската армия Сергей Суровикин, за когото се съобщава, че е знаел предварително за бунта на "Вагнер", също в момента няма "свобода на движение", добави шефът на ЦРУ.

Бунтът беше най-директното нападение, което Путин е виждал през 23-те си години на власт, включително чрез пряко оспорване на оправданието на Кремъл за войната в Украйна, като  Пригожин каза, че тя е изградена върху лъжи, добави Бърнс. Според него най-забележителното е, че руският лидер се е почувствал принуден да сключи сделка с човек, който е бил негов доставчик на храна.

Пригожин често е наричан "главният готвач на Путин", тъй като за първи път стана известен след предоставянето на кетъринг услуги на Путин и военните, преди да основе групата "Вагнер".

Путин създаде образ на себе си като на арбитър на реда в Русия и така 36-те часа на бунта ще оставят мнозина в страната с въпроса "дали императорът е имал дрехи или поне защо му отнема толкова време да се облече", каза Бърнс.

Това би възкресило по-дълбоки въпроси в руския елит относно преценката на Путин, които съществуват от решението му да започне пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

Ако Украйна напредне още на бойното поле, това може да накара повече руснаци да обърнат внимание на критиката на Пригожин за войната, каза той.

ЦРУ не вижда признаци Русия да се готви да използва ядрено оръжие в Украйна.

"Към днешна дата не виждаме никакви признаци, които да показват подготовка за използване на ядрени оръжия", каза още Бърнс, отбелязвайки, че САЩ "следят това много внимателно". В същото време той посочи, че "дрънкането на ядрени оръжия е безразсъдно и безотговорно".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


293
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
0
 
0
 
! Отговори
toti преди 9 месеца
Дали няма да стане обратно и скоро ще разберем чий са дроновете падащи над Москва и дали Пригожин няма да си отмасти на Путин дето го изхвърли на улицата без пари и работа..???
198
0
 
0
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 9 месеца
Етажчето височкото. Височкото за скокчето. За скокчето на пригожчето. пригожченце, съдбичката ти е решена, пригожченце...
197
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
укропите мобилизират жени диабетици и инвалиди а повечето са избягали от укрропия това е самата истина да му исъхнат ръчичките които ни лъжат с такава лъжлива инф.
196
0
 
6
 
! Отговори
Вижте преди 9 месеца
Ема-Джо Морис: Как служби и медии измислиха руската пропаганда, за да скрият скандала с лаптопа на Хънтър Байдън. Какво казва Морис пред сенатската комисия.
195
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
до 205 - а и тази армия се явява в северозападния гръб на украина и винаги може да я нападне от там!
194
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ЦРУ, ЦРУ, не разбрахте ли че това е театър, чрез който Русия да вкара обучена армия в Беларус и така да тушира тамошната и без това хилава опозиция ?! 40 000 армия на Пригожин си е сериозна подкрепа за Лукашенко !
193
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Престанете да ни занимавате с глупости!
192
4
 
6
 
! Отговори
Хм преди 9 месеца
Във всеки случай бунтът е сигнал към Путин, че трябва да изостави еврейските си игрички и да се захване сериозно с войната. Тя трябва да бъде спечелена независимо от жертвите.
191
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ще отмъсти, ако отцелее.
190
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Путин е голям шахматист, тактик и стратег...................гений!!
189
5
 
16
 
! Отговори
аха преди 9 месеца
Глупости........................американците грешат......................Пригожин е човек на Путин...................да не забравяме, че руснаците са майстори на шах-мата, цирка и театъра.................искаха да заблудят Запада,че в Русия се готви преврат.................но си беше цирк!!!Пригожин никога не е искал да свали Путин от трона!
188
1
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 9 месеца
Отмъщение? Пригожин е клоун в трупата на Путин.
187
10
 
6
 
! Отговори
ЯМХ Путкин преди 9 месеца
Нека не забравяме кой предрече нахлуването на съветските терористи в Украйна. След това шимпанзето в Кремъл започна да лъже, че няма да напада Украйна. Нататък всички видяхме какво се случи.
186
2
 
4
 
! Отговори
Естествено преди 9 месеца
Храни куче да те лае-стана тяхната работа
185
3
 
12
 
! Отговори
хахахаааа...... преди 9 месеца
Нека кажат откъде идват наркотиците в белия дом.
184
1
 
16
 
! Отговори
хахахаааа...... преди 9 месеца
И защо американците са толкова притеснени?
183
1
 
15
 
! Отговори
Трик преди 9 месеца
Немските държавници, къде се скриха?Напоследък ни вопъл, ни стон. Да не са излезли да търсят лъвицата прасе.
182
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Путин е умрял у кожата си,бере душа,умира,а Зиленски тича да му го завира.Памперса,де....
181
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Оставам с убеждението, че ЦРУ стоят зад Пригожин и Суровикин
180
2
 
17
 
! Отговори
Болшой Театър преди 9 месеца
Тия на запад верно се хванаха на постановката! Много сме добри!