Ким Чен Ун и Путин си обещаха по-тясно сътрудничество

Пхенян и Москва отричат каквито и да е било сделки за оръжие
15 авг 2023 09:06, Елка Василева
107
Ким Чен Ун и Путин си обещаха по-тясно сътрудничество

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун и президентът на Русия Владимир Путин си размениха писма, в които обещаха да развият връзките си в нещо, което Ким нарече "дългосрочни стратегически отношения", предаде Ройтерс, цитирайки севернокорейската държавна информационна агенция КЦНА.

Още по темата
Писмата са по повод 78-ата годишнина от освобождението на Корея от колониалното управление на Япония (1910-1945 г.), което се отбелязва и като национален празник в Южна Корея.

В писмото си до Путин севернокорейският лидер заявява, че приятелството на двете страни е било изковано през Втората световна война с победата над Япония и сега "изцяло демонстрира своята тяхната непобедимост и мощ в борбата за разбиването на произвола и хегемонията на империалистите", посочва КЦНА.

"Твърдо съм убеден, че приятелството и солидарността ... ще продължат да се развиват в дългосрочни стратегически отношения в съответствие с изискванията на новата ера", се казва в писмото на Ким. "Двете страни винаги ще излизат победители, като силно се подкрепят и си сътрудничат в хода на постигането на общата цел и кауза", се казва още в него.

САЩ обвиниха Северна Корея, че предоставя оръжие на Русия за войната ѝ в Украйна, включително артилерийски снаряди, гранатомети и ракети. Пхенян и Москва напълно отрекоха да са извършвали каквито и да е било сделки за оръжие.

Миналия месец министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу заедно с Ким разгледаха най-новите севернокорейски ракети, способни да носят ядрени бойни глави, и безпилотни летателни апарати по време на военен парад в Пхенян.

В посланието си до Ким Путин също обеща да укрепи двустранните отношения. "Сигурен съм, че ще засилим двустранното сътрудничество във всички области за благополучието на двата народа и за твърдата стабилност и сигурност на Корейския полуостров и на Североизточна Азия", се казва в писмото на Путин, цитирано от КЦНА.

Същевременно Ройтерс припомня, че лидерите на Южна Корея, САЩ и Япония ще обсъдят сътрудничеството в областта на сигурността по отношение на Северна Корея, Украйна и други въпроси на тристранна среща на върха на 18 август в резиденцията Кемп Дейвид, щата Мериленд.
(БТА, Симеон Томов)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ЖУЖЕТОленин съсипа царска Русия, ЖУЖЕТОпутин съсипа днешна Русия
87
0
 
4
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 8 месеца
А могат ли да си сътрудничат тясно без да правят мизерии в други държави?
86
0
 
1
 
! Отговори
Така е .. преди 8 месеца
До Анонимен 75 Това е вярно , но има и поговорка: Не помагай на бедняк ,че ще се обърне срещу теб. Тава е голямата грешка на САЩ. Класически пример. Без САЩ и Англия, Русия едва ли щеше да влезе в Берлин. След войната САЩ помагат финансово и с храни руснаците , и какво получават в замяна? Дивия Хрусчов удря с обувката по масата и крещи: Ще ви унищожим , ще ви избием...Мечешка благодарност.
85
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
РУСКО КОРИТО СЕ НОСИ и БУМ, ЧЕРНО МОРЕ ГО ПОГЪЛНА със ШУМ ! свободно за разпространение !
84
0
 
3
 
! Отговори
Северна Корея внася преди 8 месеца
96 процента от целия си внос от Китай. Ким Чен Ун пърдиСАМО с разрешение от Бейджин.
83
6
 
3
 
! Отговори
Малко за политика преди 8 месеца
Знаете ли кой е казал: "Не може да бъде независима една държава, която няма атомно оръжие". Ако не знаете няма да се сетите. Казал го е генерал Де Гол - бивш президент на Франция. И е бил прав. Затова например никой не смее да посегне на Северна Корея. Можем да ги оплакваме че са бедни, сигурно им е струвало скъпо това оръжие, но те не са сателит на никого.
82
2
 
5
 
! Отговори
Маг Минчо преди 8 месеца
Световноизвестната компания "Самсунг" от Южна Корея представи нова операционна система! А от Северна Корея представиха техния президент на руския.И двамата световно безоперационни...
81
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
кой ще е жената или ще се редуват
80
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
РУСКО КОРИТО СЕ НОСИ и БУМ, ЧЕРНО МОРЕ ГО ПОГЪЛНА със ШУМ ! свободно за разпространение !
79
5
 
6
 
! Отговори
така преди 8 месеца
Не знам кой какво подкрепя и не ми пука. Сега ще ви кажа една истина. Имам село близост до Ново село и последните години нямам идея с какво стрелят горе, но вече всички наоколо се оплакват, че зеленчуци извън парник не се хващат, дори тези в парника също боледуват. Сондажите им за вода , започнаха толкова грубо последната година, че водата започна да намалява, както на чешмите (налягането) и по кладенците. Същото така се забелязва, че в нашия район около Ново село, дъждовете значително спряха.
78
0
 
8
 
! Отговори
карачанаков преди 8 месеца
СЪБРАХМЕ се въ ,ей какъв кеф ама сме си лика прилика.
77
0
 
1
 
! Отговори
Храните китайски преди 8 месеца
До до 75 от славянин....Ама парите с които са закупени - западни байно!
76
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Над 800 000 корейци са се записали доброволци и нямат търпение да се включат на страната на Русия срещу нато.
75
5
 
5
 
! Отговори
до 75 от славянин преди 8 месеца
Ха-ха, "милосърдие" на западния свят!? Тоталните им санкции били "милосърдие"! Храните които да им "дали" са китайски, не западни!
74
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Само между 1995 и 2011 Северна Корея е получила 12 милиона тона храна като помощи за да не умрат от глад. Ако не беше милосърдието на Западния Свят, Северна Корея отдавна да е измряла от глад. Феновете на *** не искате да си спомняте, но в Китай също беше безумна мизерия преди именно САЩ да вземат политическото решение да търгуват с Китай. Държави с евтина работна ръка имаше бол и САЩ можеха да си изберат някоя друга. Но САЩ решиха да издигнат Китай от тинята на комунистическата мизерия.
73
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Новата гей двойка. Колко са доволни от прекараната нощ задно!
72
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Те краставите магарета така се сдушват.
71
3
 
5
 
! Отговори
Само една бахамама преди 8 месеца
ще оправи тези комплексирани късопишчета.
70
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Лудите се надушват отдалеч!
69
5
 
14
 
! Отговори
хахахаххахаха преди 8 месеца
Джуджи е ясен пример, как може да съсипеш държавата с най-много природни ресурси, ако все още може да се нарече държава, но на *** им дай само алкохол, че ако изтрезнеят и прогледнат...!!!