Ким Чен Ун и Путин си обещаха по-тясно сътрудничество

Пхенян и Москва отричат каквито и да е било сделки за оръжие
15 авг 2023 09:06, Елка Василева
107
Ким Чен Ун и Путин си обещаха по-тясно сътрудничество

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун и президентът на Русия Владимир Путин си размениха писма, в които обещаха да развият връзките си в нещо, което Ким нарече "дългосрочни стратегически отношения", предаде Ройтерс, цитирайки севернокорейската държавна информационна агенция КЦНА.

Още по темата
Писмата са по повод 78-ата годишнина от освобождението на Корея от колониалното управление на Япония (1910-1945 г.), което се отбелязва и като национален празник в Южна Корея.

В писмото си до Путин севернокорейският лидер заявява, че приятелството на двете страни е било изковано през Втората световна война с победата над Япония и сега "изцяло демонстрира своята тяхната непобедимост и мощ в борбата за разбиването на произвола и хегемонията на империалистите", посочва КЦНА.

"Твърдо съм убеден, че приятелството и солидарността ... ще продължат да се развиват в дългосрочни стратегически отношения в съответствие с изискванията на новата ера", се казва в писмото на Ким. "Двете страни винаги ще излизат победители, като силно се подкрепят и си сътрудничат в хода на постигането на общата цел и кауза", се казва още в него.

САЩ обвиниха Северна Корея, че предоставя оръжие на Русия за войната ѝ в Украйна, включително артилерийски снаряди, гранатомети и ракети. Пхенян и Москва напълно отрекоха да са извършвали каквито и да е било сделки за оръжие.

Миналия месец министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу заедно с Ким разгледаха най-новите севернокорейски ракети, способни да носят ядрени бойни глави, и безпилотни летателни апарати по време на военен парад в Пхенян.

В посланието си до Ким Путин също обеща да укрепи двустранните отношения. "Сигурен съм, че ще засилим двустранното сътрудничество във всички области за благополучието на двата народа и за твърдата стабилност и сигурност на Корейския полуостров и на Североизточна Азия", се казва в писмото на Путин, цитирано от КЦНА.

Същевременно Ройтерс припомня, че лидерите на Южна Корея, САЩ и Япония ще обсъдят сътрудничеството в областта на сигурността по отношение на Северна Корея, Украйна и други въпроси на тристранна среща на върха на 18 август в резиденцията Кемп Дейвид, щата Мериленд.
(БТА, Симеон Томов)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
12
 
! Отговори
путьо късия преди 9 месеца
по голямо падение и унижение от 3дневното0сиране няма, та едни писма с угоенияПсихар.
27
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ДОКЪДЕ ИЗПАДНА РУЗИЯ! ДАЖЕ ПРИ БРЕЖНЕВ НЕ БЕШЕ ТОЛКОВА ЗЛЕ!
26
14
 
7
 
! Отговори
Нане преди 9 месеца
Като сте толкоз умни, кажете, защо освен фашизираните укри, които нападаха Луганск и Донбас от 2014 година, Путин стартира тази война, като много добре му беше ясно, че натуто ще подпомогне всячески укрите... ===)))
25
3
 
10
 
! Отговори
Психиатър преди 9 месеца
Щом отричат, че има сделка за оръжие, значи има сделка за оръжие.
24
2
 
4
 
! Отговори
Вуте преди 9 месеца
До: 17 (Нане) Е ти кога беше там та видя?Виж, противно на това, с което ни зомбират, аз лично не съм бил, но имам много колеги и приятели които наистина са били та знаят.Един бивш колега беше с родителите си към персонала на българското посолство.Вика мани, мани!Ужас някакъв, изобщо не е за ходене! Тия към посолството са снабдени със всичко.В столицата са горе-долу добре.Но в провинцията вика е кошмар!
23
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
СЕВЕРНА КОРЕЯ ПО РАШИСТКИ ОБРАЗЕЦ ТРОВИ НЕУДОБНИТЕ, А АКО НЕ ВИКА, КРЕЩИ, СМЕЕ ИЛИ МАХА С РЪЦЕ В ЗАДАДЕНИЯ ТОН ОТИВА В ТРУДОВ ЛАГЕР, АКО НЯКОЙ ТРЪГНЕ ДА БЯГА ЗАД ГРАНИЦА ДО 4 КОЛЯНО УВИСВАТ НА УЛИЧЕН СТЪЛБ - НЯМА ТЪН ИМА МЪН....
22
5
 
11
 
! Отговори
ъъъ преди 9 месеца
Диктатори какво да правиш Нямат работа в цивилизования свят
21
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
КИТАЙСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ОБЕЩАЛА ДА ИЗПРАТИ НА БРАТСКА РУСИЯ- КУЧЕТА, КОТКИ/ОДРАНИ ПРЕСНИ, ПРЕСНИ НЯКОИ ОЩЕ МЪРДАТ/ПРИЛЕПИ, СКАКАЛЦИ....ЗА СЕВЕРНА КОРЕЯ ПРАТКИТЕ ВЕЧЕ БИЛЕ ОСЪЩЕСТВЕНИ...
20
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И двете държави не са способни да произведат джапанки.
19
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 17 Всички много се заблуждавате за Северна Корея... Там грамотността е почти 100 процентова и са напреднали много в технологиите...))))Дрън-дрън ,Севр.Корея е провинция на Китай който спонсорира военният режим в Пхенян.Всички технологии които имат са китайски,най-вече оръжията.
18
5
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 месеца
Щял да изпрати кашони с подбрани корени за руската армия...
17
15
 
2
 
! Отговори
Нане преди 9 месеца
Всички много се заблуждавате за Северна Корея... Там грамотността е почти 100 процентова и са напреднали много в технологиите.... ===)))това, че е диктатура е съвсем отделен въпрос... И добре, че е още Кимчо на власт, щото, как го бяха погребали, световните *** преди 2 години.... Ако беше дошло Лудото Коте сестра му, от краварите да нямаше и помен вече... ===)))
16
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като гледам Путин какви ги върши, започвам да го подозирам че планира да получи политическо убежище в Северна Корея!Ще разказва пред севернокорейските пионерчета за борбата си срещу "лошия колективен запад"!Направо е жалък...
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
а размениха ли си гащята
14
12
 
4
 
! Отговори
Нане преди 9 месеца
Кимчо само с поглед може да изпрати 100000 хиляди войни в укрия, хем да помогне на Русия, хем войската му да придобие реален боен опит.... ===))), какво могат да протипоставят на това от жендърските натУфци... ===)))
13
7
 
6
 
! Отговори
До 6 преди 9 месеца
"Среверна Корея не може да предложи нищо на Раша, най-бедната страна в света е :)) Да се целунат по бузките е единственото сътрудничество което виждам" Северна Корея има толкова военни производствени мощностти, че спокойно може да захрани с оръжие и муниции няколко такива СВО-та. Дали е "най бедна"? Така твърдят, но дали някой е бил там от тези които го твърдят? Едва ли.
12
3
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 9 месеца
Шишкото Ким за шепа долари ще продаде и последния 50 годишен снаряд в склада.
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
аа не си прав, колега! КНДР може да предостави ноу хау на Русия - рецепти за готвене на трева))):
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хехехе. Приятелството на лузърите. Да вземат в дружинката си и Нигер за да им осигурява банани.
9
3
 
4
 
! Отговори
VladTepes преди 9 месеца
Браво на династия Ким, създала абсолютна средновековна монархия с теократични елементи, достоен наследник на Чингиз Хан, Тимур, Тамерлан, Сукатай и т.н. Би било чудесно Северна и Южна Корея да се обединят в единна феодална монархия с династия Ким начело. Путин е далеч от това ниво.