Аварийна ситуация на руската сонда "Луна-25" преди да кацне на Луната

Сондата трябва да кацне на 21 август северно от кратера Богуславски
19 авг 2023 21:04, Анисия Иванова
152
Аварийна ситуация на руската сонда "Луна-25" преди да кацне на Луната
Снимка: БГНЕС

По време на маневра на руската сонда "Луна-25" преди кацането ѝ на Луната е имало "аварийна ситуация", съобщиха от руската космическа агенция Роскосмос, предаде АФП.

"По време на операцията на борда възникна аварийна ситуация, която не позволи извършването на маневра в рамките на подходящите условия."

Ракетата-носител "Союз-2.1б" със сондата "Луна-25" бе изстреляна от космодрума "Восточний" на 11 август. На 12 и 14 август апаратът извърши две корекции на траектории. В сряда, на 16 август, автоматичната станция влезе на окололунна орбита.

Спускаемият апарат, първата подобна мисия на Русия от почти 50 години насам, беше успешно изпратен в орбитата, след като беше изстрелян от космодрума "Восточний" в Далечния изток на Русия.

От Роскосмос не съобщиха дали инцидентът ще забави кацането, което трябва да се осъществи в понеделник, 21 август, северно от кратера Богуславски на южния лунен полюс.

През юни ръководителят на Роскосмос Юрий Борисов заяви пред президента Владимир Путин, че подобни мисии са "рисковани", като вероятността за успех се оценява на около 70%.

Очаква се сондата да остане на Луната в продължение на една година, където ще има за задача да събира проби и да анализира повърхността.

Камерите, инсталирани на спускаемия апарат, вече направиха далечни снимки на Земята и Луната от космоса.

Москва се опитва да рестартира и възстанови пионерската космическа програма на Съветския съюз, тъй като бъдещето на дългогодишното ѝ космическо сътрудничество със Запада изглежда под въпрос на фона на офанзивата в Украйна.

Русия заяви, че ще продължи със собствените си планове за мисии до луната, въпреки че Европейската космическа агенция обяви, че няма да си сътрудничи с Москва заради действията ѝ през последната година. /БГНЕС


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Малко за политика"Руският" се прави в Тайван - нещо като "руските" коли, на които само емблемата се лепи в Русия.
119
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Космическият апарат се е разбил - официално.Да живее Руското превъзходство! Слава на Русия, слава, слава, слава!
118
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Според московски космолози, Луна-25 не се е провалила, а е изпаднала в т. нар. специална аварийна ситуация... Всичко върви по план... За три дни ще я оправят...
117
2
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov DOUSER преди 8 месеца
Древни станции следят с интерес 49 Конник преди Апокалипсиса..!6 кораба разтоварват оборудване и храни на станция близо до НИБИРУ../NIBIRU // Подават в региона..
116
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
руско корито се носи и БУМ, Черно море го погълна със шум
115
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ВСУ СИСТЕМНО ЧИСТИ СВЕТА ОТ ПУТИНИСТИ
114
1
 
1
 
! Отговори
ЩЕмиКАЦНАТнаКУРА преди 8 месеца
113
8
 
4
 
! Отговори
Малко за политика преди 8 месеца
Тъй като тук цяла тумба т'ролове се упражняват да дават сведения за процесори за пералните, да им поясня, че Русия вече произвежда процесор Байкал-М с тактова честота 1.5 GHz. Не е от най-бързите, но се доближава до тях. По времето, когато първият американски космонавт съпва на Луната, а Русия изпраща луноход, за такива процесори никой не е и мислил, че могат да се създадат.
112
6
 
6
 
! Отговори
Слава на Русия преди 8 месеца
Първите космически странции (серията Салют) са създадени от Русия още през 70-те години. До преди две-три години единственият начин американски космонавти да достигнат до Международната космическа станция беше да се качат на руска ракета. Сега вече се редуват - един полут на руска ракета с американски космонавти в екипажа и един полет на американска ракета с включени руски космонавти.
111
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Паню Баирски. А ти можеш ли ? Пробва ли ?
110
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 118. Тотално си зле. Не си чувал за програмата "Луноход" и то доста преди американците а ? То с писане на глупости и тотално незнание не стаа бе ...
109
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Itso до 120. Въшки става за всичко. И за какво ти е "мощен" микрочип в пералня ? Все пак слава на руските инженери щом могат от всичко да правят всичко.
108
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Загрижен. Още ли си под стола ? Да не си нарани кухарника ?
107
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Случаен минувач. Е щом изостават се успокой. Освен това чиповете са вече на 4 нм
106
3
 
13
 
! Отговори
Загрижен преди 8 месеца
Как пък не разбраха, че някои неща като ги гледаш по телевизора не е достатъчно, за да ги направиш... а за 'западането на Европа' не искам да коментиеам, че паднах от стола.
105
1
 
11
 
! Отговори
Случаен минувач преди 8 месеца
До 120Руснаците изостават технологично. Те имат само един завод за ИС в Москва. Той произвежда ИС най-много до 120 нм... Те самите си го пишат. Това е нивото на процесор 386DX40, който беше актуален 1994... Тука руснаците наистина изостават драстично. В Китай правят 18 нм микросхеми. Интел вече говорят за 12 нм технологии, много трудни за реализация, но ги правят. Така че в технологично отношение единствено Китай е реален съперник на САЩ. Краварите наистина започнаха да си притесняват от тях.
104
5
 
9
 
! Отговори
Itso до 120 преди 8 месеца
Това с чиповете е вярно, недей да лъжеш народа, специялно се търсят перални и микровълнови на Whirlpool защото използват един и същи чип навсякъде - 32битов на 200 MHz на Микрочип, който е доста мощен и става за всичко - балистични ракети, космически кораби че дори и джобни компютри.
103
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Прекъснат ли реално отношенията си с руснаците краварите не само ракети но и самолети няма да имат
102
6
 
14
 
! Отговори
Загрижен преди 8 месеца
Ай ай ай, специалната лунна операция получилась как всегда! Обществена тайна е че дори 'първият' космонавт е бил 6ти или 7ми, другите са отлетели изпържени из космоса..., но да здравствует чебурашките!
101
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много е смешно когато плюете по Русия, че били некадърни.... Ние и околните колко лунохода имаме и каква ни е космическата програма?За разлика от нашите "стратегически приятели", морзилките ни включваха с тях и имаме двама космонавта! Колко бг астронавти се качиха с Наса????Относно чиповете за перални.... Толко ва кухи овце сте, че се връзвате на всяка глупост. Това го създадоха едни леки жени хохли-укри и като искаха доказателства потънаха в дън земя. ПРОВЕРЕТЕ!!!!!НЕ вярвайте на *** лъжи.