Руски пилот се предаде на Украйна заедно с вертолета си

Украйна дава половин милион долара за подобни случаи, този е първият
23 авг 2023 17:37, Стела Стоянова
86
Руски пилот се предаде на Украйна заедно с вертолета си
Снимка БГНЕС, архив

За първи път пилот на руски вертолет Ми-8 се предаде заедно с машината си на Украйна. Случката се разиграва преди две седмици, но чак сега стана известна.

Информацията тръгна най-напред от руския Телеграм канал Fighterbomber, който обясни, че вертолетът, който се смяташе за изчезнал, всъщност по погрешка е кацнал на летището в Полтава. Руският блогър обясни това с отказ на навигацията или с умишлено заблуждание от страна на Въоръжените сили на Украйна. След като разбрали къде са кацнали, пилотите се опитали отново да излетят, но били обстреляни. В резултат двама от екипажа са убити, а капитанът е ранен, пише "Сега".

Разказът звучи невероятно, защото Полтава е на 300 км от линията на фронта, а вертолетът лети над земята с добре видими ориентири. А и украинците едва ли биха го допуснали безпрепятствено да прелети толкова километри.

"Вертолетът лети на ниска височина, с малка скорост, екипажът добре вижда всички наземни ориентири. Няма как да сгрешиш с 300 км, това е огромен разход на гориво. Най-вероятно руските пилоти съзнателно са се предали в плен заедно с вертолета. Това е първият подобен инцидент", категоричен е украинският военен кореспондент Юрий Бутусов.

Малко по-късно украинското разузнаване потвърди, че става дума за спецоперация, която е подготвяна над 6 месеца. Вертолетът обаче е кацнал в Харковска област, а не в Полтава. Само пилотът, чието семейство е било предварително изведено в Украйна, е бил наясно с плана, останалите двама членове на екипажа - не. Вертолетът вече е в Киев, събщава "Украинская правда".

"В момента се работи с екипажа. Всичко се развива добре. Ще има новини", каза говорителят на украинското Главно управление на разузнаването Андрей Юсов. Той твърди, че всички членове на екипажа са живи.

Вертолетът е извършвал полет между две авиобази и е превозвал детайли за изтребителите Су-27 и Су-30 СМ.

През март 2022 г. министерството на отбраната на Украйна обяви, че ще даде 1 млн. долара на пилотите на бойни самолети и 500 000 долара на пилотите на военни вертолети, ако се предадат заедно с машините си. Освен паричната премия Украйна гарантира пълна безопасност на дезертьорите и „чиста съвест“. Пилотът на вертолета, кацнал в Полтава, е първият, възползвал се от тази оферта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
13
 
12
 
! Отговори
Сглобката преди 9 месеца
Пак ли филми снимат укрите?, тоя Зеления е долнопробен артист а сега и марионетка.
21
13
 
10
 
! Отговори
Оооо,неееее! преди 9 месеца
Това е руска пропаганда! Контрата върви успешно и всеки момент добрите бандеровци ще стъпят на Червения Площад! Слава Кокаине и Да живеЙ кралицата!
20
11
 
16
 
! Отговори
Teo преди 9 месеца
Такааа - значи, първо не е кацнал в град Полтава, а в село Полтава, Харковска област. Днес излязоха и снимки от хеликоптера - разстреляли са ги като кучета. Има доста повреди по него, така, че версията издиша!
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
до 12хаха, я кажи коии руски телеграм канали го потвърдили
18
6
 
8
 
! Отговори
6987 преди 9 месеца
Да бе,а те с погача хляб и сол са го изчакали да кацне.....иначе пиле да прехвръкне го събарят....офффффффффффф аман от психоспитализирани на власт
17
18
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Освен че Украйна получи хеликоптерче, днес направи за смях и прословутите С400. Пецццкат ги тия системи както си искат. Има видео от днес от Крим, правят от С400 - фойерверки
16
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русия за пореден път подпомага армията на Украйна с техника. Украйна благодари.
15
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
стига с тия фейкове, пишете как ромите в Индия кацнаха на Луната.
14
15
 
14
 
! Отговори
20 броя преди 9 месеца
Това означава ,че некадърните рaшku остават с около 20 оперативни МИ-8 - най-важният им хеликоптер. Вече не могат да произвеждат и нови щото по времето на СССР се правеха в ...Украйна. Ако Украйна получи хеликоптери от Запад става много много лошо за рашucmume - нямат ракети като Javelin или NLAW , а хеликоптерите са смърт за танковете.
13
10
 
18
 
! Отговори
до ПОЧНА СЕ! преди 9 месеца
Наистина се почна, руснаците превзеха Купянск.
12
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тука някакви многознайковци квичундрят, че било фалшива новина. Абе алоооо, даже руските телеграм канали го потвърдиха.... Съвсем истинско си е
11
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ПОЧНА СЕ !
10
15
 
18
 
! Отговори
на това му казват преди 9 месеца
Приказки от селски вечеринки! Ако се беше случило, досега всички " правилни " медии да ни бяха засипана със " здравословна " информация, а не след 2 седмици. Зеленски да не се похвали!!! Няма как да пропусне...
9
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сега с тая новина Украйна до няколко дена ще има повече руски пилоти, самолети и хеликоптери от Русия ахахаха
8
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То даже няма и снимка на руския пилот.Да го бяха снимали със зеленски и да го качат в социалните мрежи.Тази украинска пропаганда издиша от всякъде.
7
9
 
11
 
! Отговори
русофила се запени ! преди 9 месеца
явно е бил ухапан от путин !
6
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Добре е направил, не му се умира за фашистки диктаторчета пyтлерчета
5
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
очистили са екипажът за да не плащат кинти.ако има нещо което укр истински мразят то е да дават пари.
4
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Невероятно глупава постъпка. Укрите не веднъж доказаха, че първо изтезават предалите се, а после ги разменят за техни, при което обричат предалия се насигурна и мъчителна смърт. Преди ги връщаха на Вагнер, за да ги ликвидират с чук. Сега няма да е по-различно. Асо не му се е воювало да е бягал просто като други, а не да се предава и то на укри и то с бойна техника. Този вече е мъртвец.
3
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сега като чуят и останалите - един руски пилот няма да остане в армията. Украинците ще се чудят какво са правят с толкова ламарини.