Руски пилот се предаде на Украйна заедно с вертолета си

Украйна дава половин милион долара за подобни случаи, този е първият
23 авг 2023 17:37, Стела Стоянова
86
Руски пилот се предаде на Украйна заедно с вертолета си
Снимка БГНЕС, архив

За първи път пилот на руски вертолет Ми-8 се предаде заедно с машината си на Украйна. Случката се разиграва преди две седмици, но чак сега стана известна.

Информацията тръгна най-напред от руския Телеграм канал Fighterbomber, който обясни, че вертолетът, който се смяташе за изчезнал, всъщност по погрешка е кацнал на летището в Полтава. Руският блогър обясни това с отказ на навигацията или с умишлено заблуждание от страна на Въоръжените сили на Украйна. След като разбрали къде са кацнали, пилотите се опитали отново да излетят, но били обстреляни. В резултат двама от екипажа са убити, а капитанът е ранен, пише "Сега".

Разказът звучи невероятно, защото Полтава е на 300 км от линията на фронта, а вертолетът лети над земята с добре видими ориентири. А и украинците едва ли биха го допуснали безпрепятствено да прелети толкова километри.

"Вертолетът лети на ниска височина, с малка скорост, екипажът добре вижда всички наземни ориентири. Няма как да сгрешиш с 300 км, това е огромен разход на гориво. Най-вероятно руските пилоти съзнателно са се предали в плен заедно с вертолета. Това е първият подобен инцидент", категоричен е украинският военен кореспондент Юрий Бутусов.

Малко по-късно украинското разузнаване потвърди, че става дума за спецоперация, която е подготвяна над 6 месеца. Вертолетът обаче е кацнал в Харковска област, а не в Полтава. Само пилотът, чието семейство е било предварително изведено в Украйна, е бил наясно с плана, останалите двама членове на екипажа - не. Вертолетът вече е в Киев, събщава "Украинская правда".

"В момента се работи с екипажа. Всичко се развива добре. Ще има новини", каза говорителят на украинското Главно управление на разузнаването Андрей Юсов. Той твърди, че всички членове на екипажа са живи.

Вертолетът е извършвал полет между две авиобази и е превозвал детайли за изтребителите Су-27 и Су-30 СМ.

През март 2022 г. министерството на отбраната на Украйна обяви, че ще даде 1 млн. долара на пилотите на бойни самолети и 500 000 долара на пилотите на военни вертолети, ако се предадат заедно с машините си. Освен паричната премия Украйна гарантира пълна безопасност на дезертьорите и „чиста съвест“. Пилотът на вертолета, кацнал в Полтава, е първият, възползвал се от тази оферта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Автора на статията видя ли го това с очите си или днес е бил на пазара и чул една жена казала за вертолета нещо, ама разбрал, неразбрал и давай юруш на клавиатурата да пусна новината докато още е гореща, ври, пари не сА барА. :D
41
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ми-8 е доста стара машина, но важното е психологическия ефект. Ако и други започнат да се предават, в някакъв момент армията ще се обърне срешу правителствето и ще стане военен преврат в Русия.
40
6
 
3
 
! Отговори
САМО ЛЕВСКИ....ОЛЕ.! преди 9 месеца
ВЛИЗАМЕ В ГРУПИТЕ...
39
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Приказки от 1001. Предали се били, пък се оказаха обстрелвани и убити. Стана преди две седмици, ама беше такава тайна че досега не можеше да кажем нищо... Укро пропагандата цели IQ 50 и надолу...
38
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да не е вертолета на Зеленски, където от на дядо му кормилото и на баба му ветрилото направил вертолет, че ни натрапвате снимката на Зелю? Като го видя този и си гълтам граматиката...толкова е противен.
37
12
 
8
 
! Отговори
ПУТИН СЕ МОЛИ ЗА МИР преди 9 месеца
ИМА САМО ЕДНО УСЛОВИЕ - ДА ГО ОСТАВЯТ ДА ЕМИГРИРА В НИГЕР, ДА СИ ДОИЗЖИВЕЕ ДНИТЕ...
36
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо снимката е на Зеленски? Къде е снимката с вертолета? Да не е вертолета на Зеленски, където от на баба му кормилото и на баба му ветрилото направил вертолет, че ни натрапвате снимката на Зелю?
35
1
 
5
 
! Отговори
НАШИЯ ЕНИЧАРИН преди 9 месеца
КОЙ ДЕН ШЕ СЕ ПРЕДАДЕ..??
34
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пореден ден и пореден удар по рузките въшляри. Пак ли е фейк, не се ли изтърка вече това?
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 34... Да не си пробвал...
32
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хахахахаха, да беее предаде се заедно с вертолета си и барабар с цървулите!!! Не сте добре, честно.
31
7
 
9
 
! Отговори
РАИРАН КОСТЮМ... преди 9 месеца
НА ПУТИН МНОГО ЩЕ МУ ОТИВА.....
30
5
 
8
 
! Отговори
полковник Колев преди 9 месеца
Да,да половин милион!? Такива като тоя(ако е истина) ги дърпат настрани и бум в главата за да млъкне...половин милион,ама друг път.
29
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Предал се е ама дръжки. Може ли да сте толкова наивни?
28
2
 
8
 
! Отговори
До Teo преди 9 месеца
И как се озовава в село Полтава, Харковско? Слепи летци? Смахнато оборудване? При това не свален...
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Отпуска е или сега не е август, а г-н 26?
26
2
 
10
 
! Отговори
ХАХА ХА ХА! преди 9 месеца
само дето не могат да го погажат! - като алужни!
25
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Абе къде изчезна Песков? Ахахахахахахахахаха ами Суровикин? Ами Герасимов? Ахахахахахахаххаха
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Грешките на всички български режими следва да бъдат признати от всички, някои ше трябва да простят други да си преглътнат егото щото са същата стока. Да се приключи с миналото веднъж за винаги. Не сега опити да се преповтаря. Сянка имате дами г-да
23
6
 
8
 
! Отговори
Рашка говняшка преди 9 месеца
Пак се изложи