Ще има ли руско-китайска лунна база след разбиването на "Луна-25"?

Очаква се този провал да нанесе удар на амбициите на Русия
25 авг 2023 21:00, Анисия Иванова
159
Ще има ли руско-китайска лунна база след разбиването на "Луна-25"?
Снимка: БГНЕС/ EPA

Разбиването на руския космически кораб "Луна-25" в Луната през уикенда не е просто пречка за амбициите на президента Владимир Путин да преодолее санкциите, свързани с войната. Това е сконфузно и за китайския президент Си Дзинпин - партньор на Путин в изграждането на лунна база, която би трябвало да бъде предизвикателство за САЩ и техните съюзници в космоса.

Руснаците искаха този космически апарат да бъде първият, който ще кацне близо до южния полюс. През 2021 година космическите агенции на двете страни обявиха, че там ще построят общата им лунна база. Ву Янхуа, главен проектант на мащабния китайски проект за изследване на дълбокия космос, беше пристигнал заедно с делегация на космодрума "Восточний" в далечния изток на Русия, за да наблюдава изстрелването и да обсъди задълбочаването на сътрудничеството между космическите програми на двете страни, съобщиха по китайската медия по-рано този месец.

След като мисията завърши неуспешно, китайските медии съобщават малко за катастрофата, като официалната новинарска агенция Синхуа публикува само лаконични пет изречения в неделя.

"Очаква се този провал да нанесе удар на амбициите на Русия", казва Ху Сиджин, бивш редактор на контролирания от Комунистическата партия вестник "Global Times", пише в статия, допълвайки, че "Западът не трябва да подценява Русия само защото лунната програма се провали."

"Луна-25" е първият руски космически кораб, който се опитва да кацне на Луната след разпадането на Съветския съюз. "Ще трябва да научим всичко отначало", казва космическият историк Александър Железняков пред частната руска медийна група РБК. "Трябва да се научим как да да летим уверено до Луната, да кацаме уверено на повърхността ѝ, и едва след това да продължим с изпълнението на грандиозни планове самостоятелно, или с Китай, или с други държави", коментира той.

„Космическата програма на Русия е в застой поради корупция, лошо управление и санкции“ казва Брус Маклинток, ръководител на инициативата на RAND Space Enterprise Initiative и старши изследовател в областта на политиката в RAND Corp. "За Русия това е много лошо", допълва той. "Това беше дългоочакваният, може би последен шанс да си върне авторитета, когато става въпрос за изследването на дълбокия космос."

От инвазията в Украйна през февруари миналата година насам, китайските медии омаловажават ролята на Русия в лунната база. За разлика от Русия, Китай успя със собствения си опит да изпревари другите до Луната, когато през 2019 г. стана първата страна, която приземи космически кораб на далечната страна на естествения ни спътник. Повече от четири години по-късно лунният роувър на тази мисия "Юту-2" продължава да е активен.

Неофициално Китай вече признава, че Русия има ограничена стойност като космически партньор каза Павел Лузин, старши сътрудник на фондация "Jamestown" и изследовател на космическа политика.

"Китай не се интересува от сътрудничество с Русия, защото тя не може да предостави нищо на Китай", казва той. Въпреки че руснаците възнамеряваха да синхронизират своите лунни мисии с китайските за по-ефективно използване на ресурсите, тъй като двете нации работят за установяване на обща база на южния полюс на Луната, това вече не е възможно, каза Лузин.

"Имаше възможност за синхронизация, но в момента това е невъзможно", казва Лузин. Неуспехът на Русия отваря вратичка за най-големия азиатски съперник на Китай - Индия, която вече има шанс да кацне първа на южния полюс на Луната. По план индийската мисия „Chadrayaan-3”, изстреляна миналия месец, трябва да направи опит за кацане още тази сряда, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Успехът би бил ярък знак за промяната в съдбата на руските и индийските космически програми. До неотдавна Ню Делхи разчиташе на това, че ще вземе участие в програмата "Луна" и считаше, че това е най-добрият начин да достигне Луната, каза Мак Клинток.

"Индийците разработиха своя собствена космическа програма", допълни той.

Китай обаче не смята да се откаже от всички форми на сътрудничество с Русия в областта на космоса, тъй като тя би могла да бъде полезна в разработването на системи за ранно предупреждение за ракети, базирани в космоса, заяви Марк Хилборн, преподавател в катедрата по отбранителни изследвания в университета King's Collegeв Лондон.

В публичното пространство Китай вероятно ще подчертава в по-малка степен сътрудничеството си с Русия - отчасти поради заклеймяването ѝ от международната общност заради нападението над Украйна и заради неуспешната мисия до Луната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вече започна събиране на украинските мъже избягали във Франция и Германия. Ще ги връщат на фронта, че войска не е останала.
123
3
 
2
 
! Отговори
Тцтц преди 7 месеца
До Кравар мучи на луна: сега вземи се сети и чии роботи обикалят по повърхността на Марс, след това продължавай с пасквилите си.
122
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Китай не се интересува от сътрудничество с Русия, защото тя не може да предостави нищо на Китай" - кратко, точно и ясно
121
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не знам за луната,но на китайците погледите им са към Сибир,който лека полека ще стане китайски!
120
1
 
8
 
! Отговори
toti преди 7 месеца
Най добре Путин да стане ВЛАСТЕЛИНА НА ЛУНАТА и да се МАХНЕ ОТ ЗЕМЯТА !!
119
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Руските олигарси и приятели на Путин-Мордашов,Авен,Дерипаска,Милер,Абрамович, Чорни,Розенщайн, са дълбоко обезпокоени,загрижени и страдат за съдбата на средностатистическия български гражданин!
118
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Страхотно камикадзе изпратиха блатните
117
3
 
13
 
! Отговори
Крим не е руски преди 7 месеца
Ще има само Китайска лунна база и нова територия. Северна Блатна Сибирска Китайска област.
116
3
 
12
 
! Отговори
реално преди 7 месеца
...едва ли ще просъществува толкова дълго Руската империя... на Русия им е необходимо още 2-3 години да е с Путин начело, и краха на тази Империя на Злото ще е факт!
115
0
 
4
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 7 месеца
един вид монголите са разбили проект от времето на брежнев за да може да обявят космическа перестройка и да бият пасове докато китайците платят и построят квото трябва за тяхна сметка. не е много ясно как ще реагира другаря си на опитите да му наброят два пъти последно десет
114
1
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 7 месеца
До около 100 г.пр.н.е.я да кажеш за андропов, че съм свидетел на управлението му. следя с интерес
113
3
 
8
 
! Отговори
чебурашка факти преди 7 месеца
И за къв са им руснаците точно в този случай. Всеки да се и знае мястото, Китайците ще управят, а Руснаците ще им слугуват - това е новият ред.
112
1
 
11
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 7 месеца
Китайците се разграничават от лузърите от Москва. Не искат тези некадърници да ги дърпат надолу.
111
5
 
3
 
! Отговори
А ВСЪЩНОСТ преди 7 месеца
Очаква се този провал да удвои на амбициите на Русия
110
10
 
5
 
! Отговори
Ще има ли ... преди 7 месеца
Ще има ли американска космическа програма след зарята на Факкън Хеви? А? - Мисирките стига сте питали глупости бе! Манете го то я ингилзко-краваски стил на заглавията със жълтеникав оттенък!
109
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Може да има, но китайците трябва да внимават, важното е да не се допуска човешки руски капитал в начинанието, че ще загазят.. само ресурси от сибир..
108
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да. От китайците - технологиите (крадени) и кацането на Луната.. От братска Раша - горивото, пиенето и пропагандата..
107
23
 
8
 
! Отговори
Кравар мучи на луна преди 7 месеца
Руснаците стигнаха безпроблемно до Луната на 400 000 км, отделиха 1800 килограмовата сонда, която се разби в нея. САЩ летяха малко над 3 минути и се издигнаха на 40 км височина над земята...и гръмнаха.Благодарение на руснаците имаме едни от първите астронавти в Европа, патараци неадекватни. Егати неблагодарното племе, по зле от макитата станахме...
106
4
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
Да
105
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Добре че са индийците, че САЩ да има неква конкуренция в космоса, рашките горките, язък че са велики