Руските пенсионери срещу войната в Украйна, над 200 са арестуваните

Не въпрос на възраст, а на манталитет
172
Руските пенсионери срещу войната в Украйна, над 200 са арестуваните
Снимка: БГНЕС

От февруари 2022-а година досега за антивоенни акции в Русия са били арестувани над 200 души над 60-годишна възраст. Обвиненията към тях са различни – за участие в протести и митинги, за разпространение на "фалшиви новини" по отношение на руската армия или за нейната дискредитация. Кои са хората, които дръзват да протестират? Дойче веле разговаря с двама от тях.

30 000 рубли глоба за графити

"Естествено, би трябвало да се боя от преследвания. Но аз не се страхувам – нямам какво чак толкова да изгубя. На моята възраст е дори срамно да се страхуваш. Старая се с достъпните ми средства да протестирам против войната", казва пред ДВ Александър В. (името е променено, макар събеседникът да не е молил за това).
Александър е на 80 години. Живее в малко градче в европейската част на Русия и рисува антивоенни графити по стените на къщите. Това лято му бе наложена втора глоба за "дискредитация на руските въоръжени сили". Художникът е трябвало да плати 30 000 рубли. Предишната му глоба от 2022-а година е също за графити, които нарисувал на сградата срещу военния комитет.

Местните власти старателно крият антивоенните графити на Александър – те рядко се задържат и два дни. "Оцеляват тези рисунки, в които използвам езопов език. В тези случаи, общо-взето, хората разбират всичко, а властите няма как да предявят претенции", разказва мъжът.

Не въпрос на възраст, а на манталитет

Александър започнал да рисува графити след като се пенсионирал. Освен това се занимава с темата за репресираните от неговия район, опитвайки се да съхрани паметта за тях. "Баща ми е бил арестуван, брат му е бил разстрелян, дядо ми също е бил разстрелян. Когато установих жертва на какви репресии са били роднините ми, започнах активно да търся в архивите и да изучавам историята на политическите репресии", споделя художникът.

Макар медиите да твърдят, че в града наричали Александър "фашист", той казва, че отношението на местните хора към него е добро. "Тези, с които се срещам и разговарям, винаги се съгласяват с мен. За съжаление народът е пасивен. Дори някой да има собствено мнение, се старае да не го изразява – сега е опасно", отбелязва мъжът.
Макар мнозина по-възрастни руснаци да одобряват руската държавна политика, Александър казва, че тази позиция "зависи не от възрастта, а от манталитета". И недуомява как така неговото поколение може да поддържа действията на Русия в Украйна – та нали един от основните лозунги, под които са били възпитавани по съветско време гласи "Мир за света". Според художника ключов елемент за успеха на държавната пропаганда е станал контролът над медиите.

Наказателно дело за публикации в социалните мрежи

Против войната в Украйна активно се обявява и пенсионерът Илдар Б. (името е променено). Той е доста над 70, живее на село. В акаунта си в една от социалните мрежи той пише за престъпленията, извършвани от руския режим в Украйна. Първото, което се вижда на неговата страница, е цитат от известния съветски поет дисидент Александър Галич: "Граждани, родината е в опасност. Нашите танкове са на чужда земя".

За една от публикациите си от самото начало на инвазията Илдар бил обвинен в "дискредитация" на руските войски и бил глобен с 30 000 рубли. Година по-късно срещу него било заведено наказателно дело за повторна "дискредитация" - за пост, в който призовавал руснаците да излязат на протести, за да спрат войната. Втората глоба вече била за 100 000 рубли.

"Знаех какво правя и го правех съзнателно. И макар в присъдата да се казваше, че съм признал вината си, доказвах пред съда обратното. Това е сталинско-путиновата система – за нея е важно да пречупи човека. Затова казвам – не, не се смятам за виновен", подчертава Илдар.

Той е свикнал да изразява открито мнението си още от времената на политическата дейност по време на перестройката – тогава бил активист на Демократичната партия на Русия, участвал в организирането на митинги. Впоследствие се разочаровал от политиката – казва, че много от приятелите му предали както него, така и идеалите на демокрацията.

Илдар се натъква на голямо одобрение в коментарите към публикациите си. Въпреки това разбира, че само малцинството руснаци споделя неговата позиция. "Изобщо не се лаская – хората като мен в Русия са малко, за съжаление. Но вече нямам какво да губя. Трябва да се върви във вярната посока", смята той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още по темата: Русияпенсионери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Голтаци 51 А най-фалирали са САЩ и какво то това? Гледа се стандарта на живот кой какво може да си купи с парите които изкарва. Курса на парите също се определя от банковата система която е в ръцете познай на кого. Който не слуша му друсват една инфлация ако могат де, с Русия се опитват ама нещо не им се получава защото не са малка държава.
49
4
 
4
 
! Отговори
Таня преди 8 месеца
Ха, на сатрапа не му дреме за младежите, смятайте какво ще се случи с пенсионерите. А знаем и без война колко трагично е положението на руския пенсионер.
48
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Голтаци Челяка на шега го каза, май не разбра иронията :)))
47
8
 
5
 
! Отговори
Голтаци преди 8 месеца
Най бедни са в Русия, Беларус, Северна Корея Бразилия и Еритрея - държавите от Брикс, ама тръгнали долара да свалят
46
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 46 Превзеха половин село на цената на 30 хиляди жертви, със 60 хилядна войска! Оказа се че изкуствен интелект е създал цялата тази трагедия за украинският народ.
45
6
 
6
 
! Отговори
Тръгнали на война преди 8 месеца
В България средната пенсия е колкото средната заплата в Русия след данъци, а жилищата с двойни цени и храните същатата цена. А Руснака живее в комуналка
44
5
 
10
 
! Отговори
народе преди 8 месеца
Дай боже да не сте пенсионери в Русия, Беларус, Северна Корея Бразилия и Еритрея - държавите от Брикс
43
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Западът мирно си усвоява космоса, а Путин прави война! Не го е срам!
42
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
A какво става с контранастъплението.
41
2
 
3
 
! Отговори
до 38 от 32 преди 8 месеца
Е защо и Тръмп си включил?Той война не е водил,дори изтегли войската и даже каза,че всеки в НАТО да си отделя пари и да си плаща.Освен това е човек на Путин и сега го съдят,че е купил изборите.Май не си в час ти....?
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 32 Какви нови планети, като човек още не е стъпвал на Луната, недей се вързвай на американските и руските глупости :))) Ако ми обясниш как ракетен двигател ще задвижи някакъв "космически кораб" в открития Космос, тогава ще ти повярвам :)))
39
5
 
3
 
! Отговори
Истината преди 8 месеца
В България средната пенсия е колкото средната заплата в Русия след данъци, а жилищата с двойни цени и храните същатата цена. Руснака живее в комуналка
38
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тия пенсиоенри заработват по фонда шорош, предатели продаващи се за жълти стотинки
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 40 Питай Трюдо, Байдън, Урсула те ще ти кажат истината.
36
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Путин излиза от бункера само със солидна охрана, и право на стадиона да декламира, че там няма къде да се притули снайперист. Това му е пътешествието. Хитър е кат сто лисици!Русофилите за да са полезни, да вземат по едно куфарче и да ходят след Путин да събират o6opcка тop, че немое се смогне!
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това е чисто варварство да избиваш роднините си.Има толкова смесени бракове между руснаци и украинци.Кой прави така?!Защо?!
34
7
 
5
 
! Отговори
Дураки преди 8 месеца
В САЩ започват добив на Хелий 3 от Луната, а русия едно шоколадово яйце не може да направи
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 32 Питай Байдън, Клинтън, Обама, Буш, Тръмп те ще ти кажат истината.
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще воюва докато е жив, но понеже е на възраст вече не се знае колко ще издържи почитателя на Хитлер :)))
31
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да не си пенсионер в България ,мизерията е страшна.София не е България.