Руските пенсионери срещу войната в Украйна, над 200 са арестуваните

Не въпрос на възраст, а на манталитет
172
Руските пенсионери срещу войната в Украйна, над 200 са арестуваните
Снимка: БГНЕС

От февруари 2022-а година досега за антивоенни акции в Русия са били арестувани над 200 души над 60-годишна възраст. Обвиненията към тях са различни – за участие в протести и митинги, за разпространение на "фалшиви новини" по отношение на руската армия или за нейната дискредитация. Кои са хората, които дръзват да протестират? Дойче веле разговаря с двама от тях.

30 000 рубли глоба за графити

"Естествено, би трябвало да се боя от преследвания. Но аз не се страхувам – нямам какво чак толкова да изгубя. На моята възраст е дори срамно да се страхуваш. Старая се с достъпните ми средства да протестирам против войната", казва пред ДВ Александър В. (името е променено, макар събеседникът да не е молил за това).
Александър е на 80 години. Живее в малко градче в европейската част на Русия и рисува антивоенни графити по стените на къщите. Това лято му бе наложена втора глоба за "дискредитация на руските въоръжени сили". Художникът е трябвало да плати 30 000 рубли. Предишната му глоба от 2022-а година е също за графити, които нарисувал на сградата срещу военния комитет.

Местните власти старателно крият антивоенните графити на Александър – те рядко се задържат и два дни. "Оцеляват тези рисунки, в които използвам езопов език. В тези случаи, общо-взето, хората разбират всичко, а властите няма как да предявят претенции", разказва мъжът.

Не въпрос на възраст, а на манталитет

Александър започнал да рисува графити след като се пенсионирал. Освен това се занимава с темата за репресираните от неговия район, опитвайки се да съхрани паметта за тях. "Баща ми е бил арестуван, брат му е бил разстрелян, дядо ми също е бил разстрелян. Когато установих жертва на какви репресии са били роднините ми, започнах активно да търся в архивите и да изучавам историята на политическите репресии", споделя художникът.

Макар медиите да твърдят, че в града наричали Александър "фашист", той казва, че отношението на местните хора към него е добро. "Тези, с които се срещам и разговарям, винаги се съгласяват с мен. За съжаление народът е пасивен. Дори някой да има собствено мнение, се старае да не го изразява – сега е опасно", отбелязва мъжът.
Макар мнозина по-възрастни руснаци да одобряват руската държавна политика, Александър казва, че тази позиция "зависи не от възрастта, а от манталитета". И недуомява как така неговото поколение може да поддържа действията на Русия в Украйна – та нали един от основните лозунги, под които са били възпитавани по съветско време гласи "Мир за света". Според художника ключов елемент за успеха на държавната пропаганда е станал контролът над медиите.

Наказателно дело за публикации в социалните мрежи

Против войната в Украйна активно се обявява и пенсионерът Илдар Б. (името е променено). Той е доста над 70, живее на село. В акаунта си в една от социалните мрежи той пише за престъпленията, извършвани от руския режим в Украйна. Първото, което се вижда на неговата страница, е цитат от известния съветски поет дисидент Александър Галич: "Граждани, родината е в опасност. Нашите танкове са на чужда земя".

За една от публикациите си от самото начало на инвазията Илдар бил обвинен в "дискредитация" на руските войски и бил глобен с 30 000 рубли. Година по-късно срещу него било заведено наказателно дело за повторна "дискредитация" - за пост, в който призовавал руснаците да излязат на протести, за да спрат войната. Втората глоба вече била за 100 000 рубли.

"Знаех какво правя и го правех съзнателно. И макар в присъдата да се казваше, че съм признал вината си, доказвах пред съда обратното. Това е сталинско-путиновата система – за нея е важно да пречупи човека. Затова казвам – не, не се смятам за виновен", подчертава Илдар.

Той е свикнал да изразява открито мнението си още от времената на политическата дейност по време на перестройката – тогава бил активист на Демократичната партия на Русия, участвал в организирането на митинги. Впоследствие се разочаровал от политиката – казва, че много от приятелите му предали както него, така и идеалите на демокрацията.

Илдар се натъква на голямо одобрение в коментарите към публикациите си. Въпреки това разбира, че само малцинството руснаци споделя неговата позиция. "Изобщо не се лаская – хората като мен в Русия са малко, за съжаление. Но вече нямам какво да губя. Трябва да се върви във вярната посока", смята той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още по темата: Русияпенсионери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
5
 
! Отговори
а бе преди 8 месеца
До Никой ли не разбира кои сте тия НАС ??? евроатлантиците сте 20-на % ....тоест срещу останалите 80% русия не води война...айде бягай да се консултираш с посолството по въпроса
29
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Поредната западна пропаганда. Какво стана с Буча? Какво стана с призрака на Киев измислиците?
28
7
 
5
 
! Отговори
Пенсионер БГ преди 8 месеца
Дай боже да не сте пенсионери в Русия, Беларус, Северна Корея Бразилия и Еритрея - държавите от Брикс
27
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кой в 21 век прави война?Вместо да си ги мерят в космоса,да покоряват нови планети и да добиват ценни суровини,те се изтребват.Е на кого е нужно това?!
26
2
 
6
 
! Отговори
само не преди 8 месеца
разбрах тези пенсионери дали подкрепят политиката на украйна преди войната спрямо рускоговорящите ...тормоз,забрана на руския език,орязване на граждански права . а какво е отношението им спрямо крим...руски или украински е ??? едва ли на руснаците им харесва войната но въпроса е как да бъдат решени тези проблеми...виздайки погазването на минските споразумения какви опции има путин ??
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Оказа се че тактиката и стратегията на така наречената контраофанзива е била създадена и изготвена от изкуствен интелект, затова и жертвите сред украинците са толкова чудовищно много. Пропуснали да му зададът в параметрите брой войници - ограничен, за да не раздразнят САЩ, НАТО и ЕС, които са им казали след като финансовият, военнотехническият и логистичен ресур е от нас и е неограничен, тогава и от вас искаме останалият ресурс да е неограничен.
24
2
 
12
 
! Отговори
2 преди 8 месеца
15-та бригада Специални сили 3-та оперативна бригада на Националната гвардия Чуждестранни наемници и специални части на НАТО. Така в превземането на едно село участваха 60 хиляди зомбита, половината от които бяха загубени, заедно със стотици единици техника. Разбирането на НАТО за войната и тактическите умения доведоха Украйна до този финал
23
5
 
3
 
! Отговори
Края преди 8 месеца
Русия се бунтува, Вагнер тръгна към Москва, а на фронта украинската армия зарива руските окопи с касетъчни бомби
22
3
 
7
 
! Отговори
1 преди 8 месеца
Броят на зомбиформированията, които киевският наркокартел привлече за три месеца, за да превземе половината от село Работино: 33-та отделна механизирана бригада (ОМБр) 47-а ОМБр 65-а ОМБр 78-ми отделен логистичен батальон 73-ти център за специални операции на морската пехота 10-ти армейски корпус: 116-та моторизирана бригада 117-*** моторизирана Бригада 118-*** моторизирана бригада Тактичиска група Марун: 46-та отделна аеромобилна бригада 71-ва егерска отделна бригада 82-ра отделна десантно-щурмова бригада 132-ри отделен разузнавателен батальон 14-та бригада Специални сили
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Еми младите са Путинюгенд, само пенсиите се надигнаха с бастуните и ги арестуваха :)))
20
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Края на путиновата олигархично-феодална империя е близа - макс 2 месеца - много се разсмърдя отвътре
19
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русия изгражда военния блок анти-отан край пиндостанската граница. Пиндостан протестира и заплашва.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бившият главен прокурор на Украйна Виктор Шокин каза, че са се опитали да го отровя с живак Шокин когато е главният прокурор започна да разследва случая на свързаната с тях газова компания Burisma през 2016 г., той беше отстранен от поста си по настояване на Байдън-старши
17
8
 
8
 
! Отговори
Война можеше да няма преди 8 месеца
Украйна можеше да избегне войната и да задържи Донбас ако спазваше Минските съглашения - изтегляне на тежките оръжия от т.н. линия на разделение, даване на специален статут на Донбас. И още: отказ от членство в НАТО. Можеше,но не го направи. Осем години обстрел, намерения за създаване на атомно оръжие, лаборатории за биологично оръжие. Войната вече не можеше да не започне. Засега Украйна загуби само Донбас и Запорожка област. Ако не започнат преговори ще загубят още.
16
7
 
6
 
! Отговори
От днес преди 8 месеца
Русия се бунтува, Вагнер тръгна към Москва, а на фронта украинската армия зарива руските окопи с касетъчни бомби
15
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Скоро и Москва ще се разбунтува
14
8
 
7
 
! Отговори
Стига глупости преди 8 месеца
До Лошо: Нито Вагнер е тръгнал към Москва, нито пък с касетъчни боеприпаси може да се зарива нещо. Тъпче на място украинската армия и губи хора и техника - нищо ново.
13
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо го търпят Путин?Каква е целта на войната?Вместо да им вдигне пенсиите,харчи за да загиват млади момчета за нищо.Хайде ако Украина беше нападнала Русия,щяхме всички да сме за Путин,ама е обратното.За какво е всичко?Не е денацификация.
12
9
 
5
 
! Отговори
Ростат преди 8 месеца
Цените на храните в Русия се вдигат, а средната заплата в Москва е 500 долара.
11
7
 
9
 
! Отговори
Малко за политика преди 8 месеца
Намерили няколко пенсионери, които протестират срещу войната. Вместо да ги глобяват, да ги настанят временно в Донбас, там, където украинската армия обстрелва мирно население и да видим дали няма да си променят мнението за необходимостта от тази война.