Русия рекалибрира своята ПВО, брани Москва от украински дронове

Безопасността обаче е само за властите
13 сеп 2023 14:25, Нели Христова
143
Русия рекалибрира своята ПВО, брани Москва от украински дронове
Снимка: БГНЕС

Русия препозиционира противовъздушната си отбрана около Москва, тъй като столицата е изправена пред нарастващ брой атаки с дронове, съобщи британското министерство на отбраната (MOD) във вторник.

През последните седмици Русия "рекалибрира позицията на своята противовъздушна отбрана с малък и среден обсег около Москва в опит да се защити по-ефективно срещу атаките на безпилотни летателни апарати (БЛА), които градът преживява през повечето дни", каза Министерството на отбраната в съобщение актуализация на разузнаването.

Русия беше атакувана с многобройни дронове, откакто президентът Владимир Путин започна пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., като наскоро атаките бяха насочени към столицата Москва.

Министерството на отбраната каза, че от началото на септември руските системи за противовъздушна отбрана SA-22 около Москва са изобразени на издигнати кули и рампи.

"Преди това, след удари срещу военновъздушните бази Енгелс и Рязан през декември 2022 г., Русия също разположи SA-22 на покривите на официални сгради в Москва", каза Министерството на отбраната. "Това почти сигурно ще позволи на системата да открива и ангажира цели от типа на UAV. Вероятно обаче е предназначено също да действа като високопоставено уверение на обществеността, че властите държат заплахата под контрол."

Атака от 30 май, за която Украйна не е поела отговорност, отбеляза първия път, когато Москва беше ударена с дрон от началото на войната. Оттогава имаше поредица от удари с дронове срещу руската столица, за чието организиране Москва обвини Киев.

Украйна обикновено се дистанцира от поемането на отговорност за атаки на руска територия, но украинският президент Володимир Зеленски по-рано каза, че атаките на руска територия са "неизбежен, естествен и абсолютно справедлив процес".

Андрий Юсов, говорител на военното разузнаване на Украйна, каза пред Kyiv Post през юли, че фактът, че дронове са успели да достигнат Москва, "свидетелства за факта, че режимът на Путин не е в състояние да контролира напълно небето дори за защита на най-важните съоръжения.

"Очевидно тази ситуация ще продължи и ще се разраства в мащаб", каза Юсов.

Излъчване на държавния руски телевизионен канал Russia-1 на 3 септември показа изграждането на нова площадка за системи за противовъздушна отбрана, която ще бъде създадена в Москва. Радио Свободна Европа/Радио Свобода съобщи, че е заснето близо до една от резиденциите на Путин в Ново-Огарево.

"Както е обичайно в Русия, безопасността е само за властите", написа Антон Геращенко, съветник на министъра на вътрешните работи на Украйна, в X, известен преди като Twitter, на 4 септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
0
 
! Отговори
укро патриот преди 7 месеца
Украинците ги калибрираха веше в крим. Стратегическият център за далечно предупреждение заедно с комплексите С-400 Триумф са унищожени днес в 5.30 часа сутринта на три вълни. Първата с дронове примамки са принудили Панцир и Бук охраняващи комплекса да изстрелят ракетте си. След това втора вълна с анти радарни ракети и ракети въздух-земя са унищожени радарите и панцирите. И някрая третата вълна с крилати ракети е униожено всичко-пускови установки, командни центрове. Сгазиха ги като в учебен филм
97
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Москва е най-красивата и модерна столица на света, а завистливите украинци пикаят газ. Не разбирам само защо искат да убиват мирно население и да рушат цивилни обекти. На тях им е все тая по кого и какво ще ударят. Пълни безпомощници.
96
1
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 7 месеца
До Бобиостаналите са в стратегически резерв и чакат удобен момент. Може този момент да настъпи чак 2024 година - принципно за РФ няма проблем да изчака! -----///------ Колко да изчака? Те всеки ден губят хора и техника. След месец ще почнат да губят и самолети - тях пък изобщо не могат да ги наваксат. И накрая ще тръгнат да превземат Европа с техникъли от УАЗ-ки.
95
0
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 7 месеца
Не рекалибрира, а ПРЕ-калибрира.
94
4
 
3
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 7 месеца
Ауууе, откъде ги знаете тези работи?
93
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Did you see the frightened ones?Did you hear the falling bombs?Did you ever wonder why we had to run for shelter when the Promise of a brave new world unfurled beneath a clear blue Sky?
92
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
От 3 дни до Киев и 30 до Лисабон, до рекалибриране на ПВО да брани МАсква от украински дронове. Незаменимо!
91
4
 
9
 
! Отговори
хахахаха преди 7 месеца
и по-зле ще става. десетилетия ще плащат с кръв. с много кръв. ще ги гърмят навсякъде из рашунгрия. отмъщението ще е жестоко.
90
2
 
17
 
! Отговори
да бе мирно седьло преди 7 месеца
не би украинско чудо видяло..ха.ха
89
4
 
11
 
! Отговори
Таня преди 7 месеца
Ама чакайте сега. Нали трябваше Киев да се отбранява, а не Москва? Какво казва могучая по този въпрос?
88
6
 
16
 
! Отговори
Истината преди 7 месеца
Руската ПВО не може да спре нищо. Думнаха им базата на Черноморския флот, една подводница клас Кило, един десантен и логистичен кораб клас Ропуча, Завода за ремонт, и част от сухия док са дали фира.
87
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Каквото и да калибрира Русия, руската ПВО си остава умряла работа.
86
6
 
3
 
! Отговори
Боби преди 7 месеца
До Анонимен 96 ПОРЕДНИЯ ЗАСЛЕПЕН ОТ ПРОПАГАНДАТА... В РАДИО ЕФИРА ИМА НЯКОЛКО ДИАПАЗОНА Метров, Дециметров, Сантиметров, Милиметров, Микровълни и Светлина. 99% от радарите ползват Сантиметров диапазон защото най-малко се влияе от атмосферните условия. Но РФ и САЩ(микровълни за насочване на ракети) разработва и другите диапазони СТЕЛТ в тези диапазони практически работи но само в частта Физическа форма за отразяване на вълните. Поглъщане на вълните не работи и за това самолетите се откриват лесно
85
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какво ли ще стане ако някой Ф 35 отиде в Масива, в режим на стелт, няма руска система която да го засече.
84
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всички тия сгради от Запада да строени русняка стъкло не може да произведе
83
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Едните искат бърза победа за Украйна, но педантичния германец вече е отделил военен и хуманитарен бюджет за помощ на Украйна поне до.... 2032 година.
82
6
 
4
 
! Отговори
Боби преди 7 месеца
До Нищо ново и днес Имахме плащане(разбирай компютърни досадни обработки) на 5600 реципиента за 1900000лева. Ей такива ми ти работи. Седиш и чакаш компа да свърши да дъвче. И се забавляваш с Днес бг
81
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 67 Абе краварче, ти нали си се инфоримраш от Сорос и Посолството, задай си там въпросите. Може да питаш и как върви контранастъплението.
80
7
 
7
 
! Отговори
Боби преди 7 месеца
До Крундел Гледа ли снимки на атаката в Севастопол? Големмия десантен кораб вероятно този в който се заби дрон камикадзе му е изгоряла надстройката. А както знаем преди котаба да влезе на сух док се демонтира всичко подвижно, подлежащо на замяна или утилизация, гориво, течности и боеприпаси. Кораба тогава е една метална черубка. Снимки на подводницата няма. Ако е дирекно попадение кофти. Но вероятно не е защото се казва ще ще се възстанови - вероятно осколки са повредили корпус и надстройка
79
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Болшинството мъже от Украйна в Европа и България са ***, украински русофили избягали от мобилизацията за ВСУ които не могат и да избягат в Русия защото там също ще бъдат мобилизирани... Затова ще са тук до края на войната и едва тогава ще отидат в Мордор, защото в Украйна ги чака затвор...