Русия рекалибрира своята ПВО, брани Москва от украински дронове

Безопасността обаче е само за властите
13 сеп 2023 14:25, Нели Христова
143
Русия рекалибрира своята ПВО, брани Москва от украински дронове
Снимка: БГНЕС

Русия препозиционира противовъздушната си отбрана около Москва, тъй като столицата е изправена пред нарастващ брой атаки с дронове, съобщи британското министерство на отбраната (MOD) във вторник.

През последните седмици Русия "рекалибрира позицията на своята противовъздушна отбрана с малък и среден обсег около Москва в опит да се защити по-ефективно срещу атаките на безпилотни летателни апарати (БЛА), които градът преживява през повечето дни", каза Министерството на отбраната в съобщение актуализация на разузнаването.

Русия беше атакувана с многобройни дронове, откакто президентът Владимир Путин започна пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., като наскоро атаките бяха насочени към столицата Москва.

Министерството на отбраната каза, че от началото на септември руските системи за противовъздушна отбрана SA-22 около Москва са изобразени на издигнати кули и рампи.

"Преди това, след удари срещу военновъздушните бази Енгелс и Рязан през декември 2022 г., Русия също разположи SA-22 на покривите на официални сгради в Москва", каза Министерството на отбраната. "Това почти сигурно ще позволи на системата да открива и ангажира цели от типа на UAV. Вероятно обаче е предназначено също да действа като високопоставено уверение на обществеността, че властите държат заплахата под контрол."

Атака от 30 май, за която Украйна не е поела отговорност, отбеляза първия път, когато Москва беше ударена с дрон от началото на войната. Оттогава имаше поредица от удари с дронове срещу руската столица, за чието организиране Москва обвини Киев.

Украйна обикновено се дистанцира от поемането на отговорност за атаки на руска територия, но украинският президент Володимир Зеленски по-рано каза, че атаките на руска територия са "неизбежен, естествен и абсолютно справедлив процес".

Андрий Юсов, говорител на военното разузнаване на Украйна, каза пред Kyiv Post през юли, че фактът, че дронове са успели да достигнат Москва, "свидетелства за факта, че режимът на Путин не е в състояние да контролира напълно небето дори за защита на най-важните съоръжения.

"Очевидно тази ситуация ще продължи и ще се разраства в мащаб", каза Юсов.

Излъчване на държавния руски телевизионен канал Russia-1 на 3 септември показа изграждането на нова площадка за системи за противовъздушна отбрана, която ще бъде създадена в Москва. Радио Свободна Европа/Радио Свобода съобщи, че е заснето близо до една от резиденциите на Путин в Ново-Огарево.

"Както е обичайно в Русия, безопасността е само за властите", написа Антон Геращенко, съветник на министъра на вътрешните работи на Украйна, в X, известен преди като Twitter, на 4 септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
4
 
12
 
! Отговори
Крундел преди 8 месеца
е днес сутринта не рекалибрираха ли както трябва пво-то над симферопол, та Б-237 даде фира на сухият док?Че и един кораб поизгоря малко...шоуто на бени хил в изпълнение на розовата армия...
77
8
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 месеца
До Българин По същия начин можем да кажем "Ами кораба е ХАмерикански " Когато паркиран в Американско пристанище съвременен десантен Авионосец изгоря до основи преди колко време беше 2-3години...
76
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 91 Ако имаше поне малко мозък щеше да проумееш че новите танкове Леопард 2 и Чаланджър отдавна са в Украйна и горят като факли. Резултат 4 (ЧЕТИРИ) превзети села от киевския наркокартел. А,и понеже нямат загуби почват мобилизация на жените от 18 до 60 години.
75
2
 
6
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
До БобиЕлементарно бе Троби, корабът е руски!
74
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Как ли го проклинат този изкуфял Путин руснаците, че му скимна да си играе на война и да тръгне срещу Киев...от цялата работа се стигна дотам, че да се пази Москва и всеки ден там да има нападения от дронове. Оставяме настрана колко руски бойни кораби (включително флагмана им) се превърнаха в подводници, ама тези дето не отлепят от дъното...А горките руснаци са презряни навсякъде и се молят като просяци да ги приемат в Европа само и само да са по-далеч от този кремълски ненормалник.
73
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Свършено е с Путин. Всеки ден пали свещии, но края наближава.
72
5
 
5
 
! Отговори
Боби преди 8 месеца
До блицкриг Ще повярвам че е Ъкраинска ракета ако ми кажеш как (според Киев) две ракети(като няма видео записи ни на старта ни на телеметрията) с по 100кг бч могат да потопят кораб клас Крайцер 186м дълъг а да и черешката на тортата да направят пробойна под ватерлинията!!!
71
10
 
10
 
! Отговори
до 91 преди 8 месеца
те ще дойдат оръжия, ама кой ще стреля - бабите и дядовците ли? хохлите вече нямат жива сила...бият се до последния фашист!
70
12
 
6
 
! Отговори
Боби преди 8 месеца
До Анонимен 91 - Дефинирай ПОБЕДИ ВЪВ ВОЙНАТА? Да превземе Киев? ЗАЩО? Веднага ще преместят столицата в Лвов примерно? Да окупира цяла Украйна? ЗАЩО? Ще си вземе още 3-5 области като Одеса. Останалите ще плащат Западния Ленд Лиз и заеми стотина години...
69
0
 
9
 
! Отговори
блицкриг преди 8 месеца
----така е Боби, беше пожар от фас.
68
8
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 месеца
До Анонимен 89 Корабите от клас Москва 4 броя са преживели всеки по един голям пожар. Само един (Тихоокеанския флот) е модернизиран. Самата Москва е жертва на ПОЖАР. След взрив на погреба на ЗАК(Зенитен артилерийски комплекс) АК-630 е повредено едновременно корпуса под и над водолинията но най-важното енерго разпределителната зала - Кораба остава без ток - едвам е овладян пожара засегнал минимум половината кораб и при влачене към Севастопол при нощна буря кораба потъва.
67
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако имахте поне малко мозък в кратуните си русофилски , щяхте да имате и някаква дедукция която да ви подскаже, че фашистка Русия няма потенциал да победи в тази война... Ако можеше, щеше да го направи 100 пъти досега... За последните 3 месеца руския башибозук само отстъпва, а тепърва идват и новите танкове и касетъчните боеприпаси за Хаймърсите и ракетите с голям обсег и българските миномети и купища други оръжия от целия свят... Джyджето дърто да купува повече черни чували!
66
12
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 месеца
До блицкриг Каквото и да е повредено е било в буквално полуразбрано състояние(Как се ремонтира кораб: Източва се всичко течно и се изваждат всички боеприпаси и мобилни елементи. Демонтира се оборудването за ремонт или бракуване. Чак тогава се влиз ана сух док за работа по корпус, двигатели и прочие. Пуска се на вода и се монтира останалото като електроника, интериор, боеприпаси и отново всичко течно...
65
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Боби..........уцелили полусглобените корпуси...... Тъй, тъй, тя и "Масква" не потъна, а само пое вода и акостира на дъното.
64
12
 
6
 
! Отговори
Боби преди 8 месеца
До Анонимен 63 Защо не цитира цялото интервю на Путин - да мобилизирали/наели са над 580000 но на фронта са само около 200000 като се ротират останалите(кадировци колко "Тура" правиха) А останалите са в стратегически резерв и чакат удобен момент. Може този момент да настъпи чак 2024 година - принципно за РФ няма проблем да изчака!
63
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до 86 как се нарича гражданин на европейския съюз? Евроджендераст!
62
0
 
5
 
! Отговори
блицкриг преди 8 месеца
До Боби------според ТАСС са повредени кораб и подводница, но след няколко дни ще разберем всичко.
61
0
 
3
 
! Отговори
Пърдел преди 8 месеца
До абе; Браво, това от година и половина го чета.
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Преди няколко дни Скабеева заяви, че в интернет има некролози за 274 хиляди руски войници, качени от близки загиналите.
59
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Путин се оказа Адолф на 21ви век. А така искаше да е Петър Първи!