Вече няма руски кораби в нашата икономическа зона в Черно море

Все още не е ясен произходът на дрона в Тюленово
20 сеп 2023 21:45, Стела Стоянова
25
Вече няма руски кораби в нашата икономическа зона в Черно море
Снимка БГНЕС, архив

Няма присъствие на руски военни кораби в момента в българската икономическа зона в Черно море. Това съобщи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Руските сили са се изтеглили след превантивни действия на българския военноморски флот и НАТО. Към момента рискът за страната ни заради войната в Украйна не е повишен.

Обявената опасна територия е обхващала три четвърти от икономическата ни зона.

"Ние засилихме наблюдението в тия морски пространства. След това се предприеха мерки в колективен формат, т.е. беше повдигнат въпроса на ниво НАТО за да получим подкрепа по отношение на ситуационната осведоменост. От тогава не сме наблюдавали навлизане на руски кораби наближаване в тази зона", обясни началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Все още не е ясен произходът на дрона, намерен край Тюленово. Началникът на отбраната отговори и на критиките свързани с действията на екипите при обезвреждането му.

"Наистина кадрите с цигарата, интерпретациите с потника не са удачни и изместиха фокуса от това, че военослужещите в една високорискова ситуация са се справили професионално и отговорно без последствия за екипа, без последствия за граждани или инфрасатруктурата. Хубаво е пушил, не е трябвало да влиза в кадър. Прави му чест, че отива с него този, който поема най-големия риск а не отива да се скрие зад камъка или да сложи защитно облекло", поясни още той.

Още по темата

Министерството на отбраната не е взело окончателно решение къде ще бъде иградена новата инфраструктура за военослужещите от многонационалната бойна група. Според военни експерти от всички обследвани райони най-подходящ е този край Кабиле заради близостта му до полигон, летище, ж.п. гара и морето. По предварителни разчети в новия военен обект ще са разположени между 1 000 и 1 500 души, с възможност за по-голям капацитет.

"Първото предназначение на тези сили които са в осемте страни от източния фланг на НАТО е да възпрат еветруален агресор така че той да не посмее да подеме агресия. Ако все пак реши да предприеме агресивни действия то всички ние да заедно да се отбраняваме , да гарантираме сигурността си и да съхраним териториалната си цялост и суверинитет", заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Според него хората няма от какво да се притесняват заради новия военен обект. Изграждането на подобна инфраструктура може да се отрази благоприятно на социално-икономическото развитие на региона. Окончателното решение ще бъде представено и в Народното събрание.
 


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Тихомир преди 2 месеца
Край уплашихме Русията. няма вече кой да ни пипне.
18
0
 
0
 
! Отговори
Един преди 2 месеца
Те като видяха, че укрите ни бомбандират с безпилотници, видяха, че няма смисъл .
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дано това съдистично човече по скоро напусне белия свят
16
3
 
4
 
! Отговори
Леле преди 2 месеца
Колко сме велики. Руснаците приключиха официално обявеното учение и си отидоха, но иначе ние ги изгонихме с две рибарски лодки и високо вдигнат пръст. Всички евроатлантически дже н дъри са в орг азмено състояние, пеят американския химн и скандират НАТО пред огледалото. Сапьора Тагаренко ще направи обиколка на акваторията по въздух, яхнал украински дрон. Да живее племето на продажниците, ама колкото се може по-кратко.
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много добре се знае, че дрона е украински. Ащо беше руски, всички медии щяха да гърмят.
14
3
 
2
 
! Отговори
Ха ха ха преди 2 месеца
Руските сили приключиха своите мероприятия и се оттеглиха. Всичко това, с определените срокове беше обявено на българските власти. Те го крият, за да създадат впечатлението, че Русия ни заплашва и те са се справили с нея.
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Явно са се оттеглили доброволно, за да не нагнетяват напрежение и защото знаят, че действаме под диктовката на САЩ
12
2
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Чакат за минат няколко дни, да се случи нещо друго инда забравим за дрона. Това е цялата работа, не че не знаят чий е.
11
3
 
0
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
А е ние нямаме ли момчета в наборна възраст, че ще храним чуждите армии?
10
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какви превантивни действия сте действували бре образи неземни ха ха ха ха ха ха
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украинците подпукаха ЧМФ на РФ, и ЧМФ на РФ реши рязко да се предислоцира.
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Народ,който обезврежда дронове с бомби само по потник никога не може да се затрие!Компания на смелчагата по потник беше още един още по-смел,който запали цигара без да го е страх от взривове.Ако беше руски дрона нашите Продажни Политици щяха да припадат по медиите и да ореват света.Така че е повече от ясно чий е дрона.
7
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Още едно доказателство, че Русия не се кани да ни превзема. Ако имаше такива мераци, морето щеше цялото да е нейно. И сушата също.
6
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Браво на нашите моряци! Русия е поставена на колене от флотските сили на България!
5
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е, откъде да му е ясен произходът, като Магаренко побърза да го взривят, нищо, че не пропусна да го свърже с Русия. Ама, доказателства явно няма. По-скоро май с Украйна ще да е бил свързан с това скоростно взривяване.
4
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С 2 ръждясали френски фрегати на 40-50г едва ли БГ флота е направил нещо. По скоро Русия се е изтеглила доброволно. Видяхме великия ни флотски контингент как обезвреждат мина по потник след спъването. Цирка беше пълен.
3
7
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
крайцера "дръзки" ги е разпръснал всички руски кораби и подводници! от страх вече няма да припарят насам!
2
16
 
16
 
! Отговори
Гринго преди 2 месеца
Нашата икономическа зона в Черно море е... на САЩ
1
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Руските сили са се изтеглили след превантивни действия на българския военноморски флот "Еха, с нашите гумени лодки и корвети от ВСВ, купени трета употреба сме успели да излашим руснаците?! Мани не думайте, че ставате за смех!