Черно море е ключовият регион, от който може да тръгне ескалация на конфликтa

Политолог: САЩ поемат на ръчна скорост конфликта между Украйна и Русия
27 сеп 2023 07:03, Елка Василева
105

Решението на САЩ и Украйна да произвеждат заедно оръжия е наричано историческо, защото това означава, че от тук нататък САЩ поемат на ръчна скорост конфликта между Киев и Москва. Свидетелство затова е не само решението двете правителства да си сътрудничат в сферата на сигурността, но и подмяната на цялото украинско военно командване. Профилите на хората, които в момента са назначени на местата на старите офицери са предимно американски възпитаници. Това коментира доц. д-р Искрен Иванов, политолог, международен анализатор и експерт по международна сигурност и управление на конфликти, в рубриката „Северна Америка в развитие“ с водещ Веселина Спасова.

Иванов твърди, че е рано да се каже дали този подход от страна на САЩ ще бъде ефективен. Той е на мнение, че трябва да се изчака до пристигането на обещаните танковете Ейбрамс, както и останалата техника под формата на противоракетни установки и ракетни установки, за да се проследи дали тази американска стратегия ще бъде успешна.Това споразумение няма да бъде единственият повод за ескалация на войната. На този етап ще станем свидетели на словесни атаки между Вашингтон и Москва, подчерта Иванов пред Bloomberg TV Bulgaria.

„Възможност от реална ядрена ескалация би имало, ако НАТО пряко се намеси във войната. Повод за ескалация на напрежението на този етап в Украйна няма да има, защото силите са изравнени, но Черно море е ключовият регион, от който може да тръгне евентуална ескалация на този конфликт, тъй като Черно море е границата на Русия с НАТО“, каза експертът.

Според него руският президент Путин инвестира много във войната, защото се надява Доналд Тръмп да се завърне в Белия дом при следващите избори през 2024 г. Бившият американски президент заяви две неща, които ще бъдат ключови за външната политика на САЩ - на първо място Тръмп не бил подкрепил съюзник от НАТО, защото Америка не трябва да влиза в конфликт с Русия и на следващо място е неговата заявка, че той ще сложи край на войната в Украйна.

“За Путин Тръмп е най-изгодният кандидат, защото другият вариант е да спечели Байдън, а тогава промяна в американските стратегии би имало само ако Украйна не може да осъществи ефективна контраофанзива“, каза Иванов.

Един хипотетичен конфликт между НАТО и Русия би могъл да прерасне в ядрен конфликт, най-малкото, защото ако Русия се види притисната в ъгъла, тогава тя ще задейства своите доктрини за употреба на ядрени оръжия, които казват, че при евентуална заплаха на националната сигурност Москва си запазва правота до използва ядрено оръжие.

 „В една такава война не би имало победители. Бойното поле на този война ще бъде Европа“, смята Иванов.

Повече за отношенията между САЩ и Украйна и какви биха били щетите от евентуална ескалация на напрежението може да видите във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
2
 
2
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 7 месеца
А комунизма - още повече години не можем да го изчистим, Анонимен 81.
74
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 7 месеца
До Пешо ZНе само източна, цяла България...
73
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен, к.66 Грешиш, не си добре с историята. През 18-и век, по-точно през 70-80-те години на този век Турция на два пъти води войни с Русия за полуостров Крим. Губи войните, през 1791 г. се сключва Яшкият мирен договор и п-в Крим става руска територия. Украйна не е била никога независима държава, населението на Крим, както и това по брега на Черно море винаги е било руско, включително до 1990 г. То винаги е претендирало да бъде в пределите на Русия.Какво търси Байдън в Черно море?
72
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Този политолог вчера обясняваше за религията, а днес за войната?
71
1
 
8
 
! Отговори
Бойното поле на тази преди 7 месеца
ВОЙНА ще бъде Европа-За кой път?Глупавата Европа отново се хваща на куката на ЩАЩ и сега обаче има още по-големи ***-ТРИМОРИЕТО-да умират за ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ!
70
2
 
6
 
! Отговори
Пешо Z преди 7 месеца
Няколко торпеда и с българското черноморие се приключва.Туризъм ли ?Няма да има такова нещо.Източна България ще фалира.
69
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вижте в ютюб как Канада се извиняват че са аплодирали украинец нацист, по време на визитата на Зеления;);) мега скандал!!!!;);)
68
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По точно, всичко около пРооссията може да бъде ключовият регион, от който може да тръгне ескалация на 1-2-3 и повече конфликтa. Докато не бъдат изтребени москалските наци хлеббарки, все ще е зле.
67
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вижте на 2:27 двама Зе едновременно на един кадър. Единият Зе-клоун се качва по стълбите заедно с байДжо, а другият Зе-клоун стои долу на площадката, Двамата клоуни са облечени в еднакви дрехи.
66
16
 
5
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 7 месеца
Прогноза:Ако тръмп спечели изборите в САЩ с НАТО по същество е свършено и сигурността на източна Европа(страните от бившия соц.лагер) няма да бъде гарантирана,което може би значи,че апетита на путин няма да бъде удоволетворен докато не ни завладее отново.Ето защо победата на Украйна вече не е пожелателна а задължителна и нашата военна помощ за Украйна-също.
65
3
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 месеца
До Анонимен 72 Само една забележка 3/4 от руските филми за войната са спонсорирани от разни НПО сещаш се чии пари са това. Една от най-популярните и извесни класации е за неадекватните и от историческа гледна точка и от техническо тактическа гледна точка филми за Войната.
64
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Русия е руснаците живеят с миналото, а Путин упорито ги потапяше 20 г. в ХХ в. за да търсят упование за нов империалистически натиск върху съседите си. то не бяха паради, то не бяха филми за Втората световна война, но те бяха сериали за Екатерина Велика. Само дето в историята повторенията по правило се превръщат във фарс. А Путин тласка руснаците отвъд фарса, а там е краят на уродливата империя на Zлото! Черно море е езеро, а ключът към морето е в господаря на Босфора, а такъв Путин не е!
63
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Затова от години стоя далеч от Варненската и Бургаската народни републики. Повод за това беше едно посещение в созополски ресторант, където ме посрещнаха със - Здравствуйте! Веднага направих кръгом и повече там не стъпвам.
62
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Решението на Байдън е добро.Защото Русия никога не се отказвала от идеята да завладее Цариград.И да има излаз на Бяло море.И войните и конфликтите ще продължат.Много европейски държави , включително и България са изоставили тези средновековни стремежи Сто са заложили на общото сътрудничество и мирен индустриален и междудържавен просперитет.Политикатя на войни и завоевания , парче по парче Земя по земя е архаична и не носеща благо за никого.Това мозъците в Кремъл не са го осъзнали Най вечекомунис
61
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Най неуспешните войни на Русия се очертават в Черно море и региона Дори Руско-Турската 1878г.война да приключва с победа на Русия Русия отново е изтласкана в своите земи .Единственото им завоевание се оказва Крим.Но и до днес е спорна зона.И ми се струва , че никога няма да е руски.
60
2
 
9
 
! Отговори
до 60-ти И ти самия преди 7 месеца
гледаш на Украйна като разходен материал, защо се дразниш на русофилите? Ти си същия.
59
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Байдън е никой,той няма думата.Решенията се взимат от тези които са го избрали да е президент.Един говорител
58
2
 
13
 
! Отговори
😁 преди 7 месеца
До професорите дето казват че русняците неможели с украйна да се справят... Момчета нека не си замазваме очите с пропаганди, айде причетете малко международно право и ще ви светне защо руснаците му викат специашна операция а не война. В момента в който стане война на хартия тогава мащабите стават други
57
4
 
18
 
! Отговори
Ре преди 7 месеца
Какво търсят янките в Черно море.Не са ли много далече от това море.Светът не е тяхна собственост,освн ако имат натуриален акт за всички морета и океани.
56
1
 
6
 
! Отговори
😁 преди 7 месеца
Дреме му на Бай Дрън то е далече от него та като нищо да нареди