Войната преследва руснаците навсякъде, където отидат

Много от тях избягаха от мобилизацията на Путин
11 окт 2023 20:00, Нели Христова
206
Войната преследва руснаците навсякъде, където отидат
Снимка: БГНЕС

Напрежение избухна в най-малко пет страни, в които руснаците избягаха, след като президентът Владимир Путин започна пълномащабно нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г.

От началото на войната приблизително един милион руснаци са се преместили в чужбина. Стотици хиляди са избягали от страната, след като Путин обяви частична мобилизация на населението, което се предполага, че е засегнало 300 000 резервисти и бивш военен персонал с "определени военни специалности и подходящ опит".

Те напуснаха страната и на фона на съобщенията, че онези, които не отговарят на изискванията да бъдат призовани, включително студенти, възрастни хора и хора със заболявания и наранявания, са получили призовки да се бият в Украйна.

Армения

Конфликтът ескалира миналия месец в района на Нагорни Карабах, който е международно признат като част от Азербайджан, но е населен предимно с етнически арменци. Регионът е бил управляван от непризнатата република Нагорни Карабах, известна още като Република Арцах от арменците.

След светкавичната офанзива на Азербайджан на 19 септември сепаратистките власти обявиха, че етническият арменски анклав ще се разпусне на 1 януари 2024 г., което предизвика масово изселване от Нагорни Карабах към Армения. Десетки хиляди жители напуснаха спорната територия, страхувайки се от преследване.

Мащабни конфликти избухнаха между двете страни през 90-те години на миналия век след падането на Съветския съюз и напрежението остана високо въпреки сключеното с посредничеството на Русия примирие през 2020 г.

След конфликта протестиращи излязоха по улиците в Ереван, Армения, с искане за оставката на премиера Никол Пашинян заради очевидния провал на правителството да защити етническите арменци в региона.

Сърбия

Напрежението ескалира наскоро заради Косово без излаз на море, което е заобиколено от Сърбия, Северна Македония, Албания и Черна гора. Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г.

На 28 септември министърът на вътрешните работи на Косово обвини Сърбия в пряка намеса в конфликти и проучи възможността руска намеса в престрелка между сръбските бунтовници и косовската полиция, предаде Асошиейтед прес.

Анализаторите изразиха опасения, че напрежението между Сърбия и Косово може да ескалира във въоръжен конфликт.

"Разрешаването на спора между Косово и Сърбия вече не е само политически въпрос, а сериозен въпрос за сигурността за региона и за Европа", пишат Енджелуше Морина и Майда Руге, старши политически сътрудници в Европейския съвет за външни отношения (ECFR) миналия месец.

Казахстан

Министърът на вътрешните работи на Казахстан каза в изявление през октомври 2022 г., че повече от 200 000 руснаци са дошли в съседната централноазиатска държава, откакто указът за мобилизация на Путин беше обявен само дни по-рано.

Според казахстанската служба на Радио Свободна Европа/Радио Свобода отношенията между Казахстан и Киргизстан напоследък са се обтегнали заради вода.

Казахстан зависи от Киргизстан за водни ресурси и Киргизстан през 2005 г. прекъсна доставките за Казахстан по време на политическа криза и отново изнудва съседа си миналата година, като заплаши да прекъсне водоснабдяването.

Грузия

Масови протести и ожесточени сблъсъци избухнаха в грузинската столица Тбилиси през март срещу предложения закон за чуждестранните агенти, който впоследствие беше отменен. Критиците се опасяваха, че законът ще подкопае амбициите на страната за евроатлантическа интеграция.

Управляващата партия в страната, партията "Грузинска мечта", заяви в изявление, че вижда "как законодателството е предизвикало известен смут".

Критиците казаха, че той е моделиран по подобни закони, приети в Русия и други постсъветски държави, и за които опозиционните групи се страхуваха, че ще подкопаят усилията на страната да се присъедини към Европейския съюз и НАТО.

Израел

Потвърдени са над 1100 убити и хиляди ма ранени, включително цивилни, след изненадващите атаки срещу Израел, извършени от Хамас от ивицата Газа от събота, и при израелските въздушни удари срещу Газа.

В неделя Израел официално обяви война и призова за предприемане на "значителни военни стъпки" за отмъщение срещу Хамас.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия е "изключително загрижена" от "спиралата на насилие" в Израел и каза, че страната не разполага с информация за руски жертви в резултат на атаките.

Според Re: Русия около 90 000 руснаци са се установили в Израел от началото на войната в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Статията представлява глупости на търкалета.
111
0
 
5
 
! Отговори
Даа преди 6 месеца
Володката е много отмъстително момченце, това го знае вече цял свят !
110
5
 
10
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 6 месеца
Хамас ще бъдат избити. Ивицата Газа минава към Израел.На всякъде по света нашествениците се избиват. Справка : ВСВ , Сталин и Украйна.
109
1
 
1
 
! Отговори
Така е .. преди 6 месеца
До Реалист 130 Не си никакъв реалист.Глупавия си ти.Анонимен 129 е абсолютно прав.
108
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Според Re: Русия около 90 000 руснаци са се установили в Израел от началото на СВО в Украйна. Много от тях имат израелски паспорти/гражданство. Ако истински обичат своята еврейска родина, ще грабнат оръжието и ще воюват за Израел. Или те са от тези, дето винаги търсят на хляба мекото?
107
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
От 2014 година Путин загуби право да се изживява като миротворец. Не че и преди не бе го загубил, но все му прощаваха. Днес никой разумен не му вярва. Путин никога няма да се откаже от войната си срещу запада, срещу демокрацията и свободния свят. От завоеватела на нови територии в 21 век и военолюбеца в Кремъл, чуваме само лъжи и демагогия. Путин иска да направи от Палестина руски анклав, маскиран като независима държава.
106
6
 
27
 
! Отговори
до Q преди 6 месеца
Алоооо русофилите. Търсят ви по телефона да се явите в канцеларията на комитета по мобилизация. Време ви е да поемете по един за другаря Путин.
105
5
 
8
 
! Отговори
тра ла ла преди 6 месеца
Палестина и Хамас имат един общ знаменател и това е Израел. Иначе едните са шиити, другите сунити. Без този конфликт щяха да се трепят един друг. Няма съюзници, няма братски народи. Разликата е само в това, кой го е еня поне малко от малко за собственият му народ.
104
1
 
1
 
! Отговори
Q преди 6 месеца
191=не е лошо да фантаризираш и занапред.получава ти се,но палачинката се обръша ,а ти си на ниво от 80 години на миналият век.
103
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Май съм препил. Днес е 11/10/23, а тук все още има русофили. Нещо не се връзва - или не сме 2023 година или русофилите имат машина на времето и са дошли от 1960та.
102
17
 
10
 
! Отговори
Фалшива новина преди 6 месеца
Информационна война срещу Русия.
101
11
 
7
 
! Отговори
ало ало преди 6 месеца
знае какво прави путин - прибра децата в русия, жените избягаха на запад, даде коридор на пенсионерите да напуснат, и сега ще избие фашистите там!...както казва тръмп -гениално!
100
10
 
12
 
! Отговори
Невероятни тъпаци преди 6 месеца
"Израелският посланик в Москва: Твърденията за руско участие в нападението са пълна глупост" ---------- ------------- ------------ В този пpoвален поръчков сайт в последните няколко дена се пишеше, че "Русия имала участие в атаките на Хамас", а в последните два дена "експерти" (жалки сopocoиди) се опитаха да спечелят пари от пълна дезинфомрация. Кога този пpoвален сайт ще уволни "журналистите" писали лъжите и клеветите?
99
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Братушките са толкова братушки, че вече не им пускаме колите тук. И не е защото сме неблагодарни, просто взехме червеното хапче този път и прогледнахме
98
6
 
4
 
! Отговори
Ах преди 6 месеца
До 149 странно обаче, защо братушките не разбират Български. Английски, Френски умеят...
97
7
 
3
 
! Отговори
someone преди 6 месеца
До Анонимен я си отвори учебника по история и вземи да го прочетеш и научиш ,че дрънкаш пълни глупости, в СССР е имало и не само в него заводи за вскякакви неща, не само оръжия.
96
2
 
3
 
! Отговори
Венелин преди 6 месеца
Че това какви руснаци са? За тях руснаците използват друга дума, но за съжаление се цензурира.
95
0
 
0
 
! Отговори
до 171 преди 6 месеца
Къде живееш? Ще дойда и ще го наритам не е проблем. Ще си донеса и лупата да го намеря
94
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
рускини, руснаци, русначета, украинци, украинки и украинчета - ходете си у вас.
93
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нещо за контранаступа спряха да пишат. Що ли?