Как руснаците наистина възприемат войната в Украйна?

Голяма част от тях са безразлични към страданието на украинците
15 окт 2023 16:55, Нели Христова
355
Как руснаците наистина възприемат войната в Украйна?
Снимка: БГНЕС

Много недоразумения за Русия произтичат от дългосрочното нежелание на Запада да се бори с това как руснаците виждат света. Има изкушение руското информационно пространство да се разглежда като обикновена пропаганда, което не е подпомогнато от тенденцията да се дава приоритет на мислите на московските либерали пред по-представителните изследвания.

Сега обаче някои руски и украински организации се опитват да се ангажират по-активно с руското обществено мнение, като използват комбинация от онлайн анкети, резултати от търсачките, фокус групи и етнографски подходи, за да изградят по-сложна картина на това какво мислят хората. Резултатите от организации като Russian Field и Chronicles не съответстват на бинарните стереотипи за всички руснаци като фашистки автомати или репресирани западняци, мечтаещи за европоцентрично бъдеще.

Това, което те показват все повече, е нарастващата загриженост сред руснаците относно въздействието на войната в Украйна върху личните им обстоятелства.

Повечето руснаци все още виждат страната си като велика сила

Две социологически организации – Левада Център и Open Minds Institute (OMI) – отчетоха съответно, че 74% и 79% от руснаците се борят с финансови проблеми, причинени от конфликта, който президентът Путин започна през февруари миналата година. Безпокойството от влошаването на финансовото им състояние се е повишило с 18 процентни пункта между май и септември тази година, според OMI, и това безпокойство засяга сравнително еднакво руснаците, подкрепящи войната и тези, които са против. Разликата е, че поддръжниците на войната все още имат много обнадеждаващи възгледи за бъдещето и смятат тези икономически проблеми за временни, докато противниците на войната не го правят. Вярата в руското величие, а не доказателствата за настоящите борби, е ключовата детерминанта на оптимизма, изглежда.

За мнозина тази вяра е дълбоко вкоренена. OMI проведе няколко онлайн анкети по въпроса за бъдещето на Русия. Най-новите констатации, претеглени по възраст, пол и география, показват, че повечето руснаци виждат страната си като вродена велика сила, с право да отстоява своята мощ над други страни. Повече от 60% смятат, че Русия ще запази хегемонна позиция след президента Путин. Повече от половината (53%) смятат, че инвазията на Русия в Украйна е укрепила международния й статус и че други страни сега ще приемат руските искания по-сериозно. Тези твърдения оспорват основното западно предположение, че войната е разкрила на населението многобройните слабости на страната и е показала, че Путин е само император, без дрехи.

Констатациите са мрачно четиво за всеки, който се надява да измести руската подкрепа или дори приемането на войната. Антивоенните либерални руснаци са до голяма степен пасивни и изразяват ограничена вяра в способността си да осъществят промяна. Обратно, ястребовите руснаци съобщават за високи нива на политическа активност и са склонни да отхвърлят негативните последици от войната като приемливи жертви по пътя към национална самореализация. В основата и на двете позиции е липсата на въображение за това как различен път за Русия може да бъде по-добър или наистина възможен. На въпрос за качествата на всеки бъдещ лидер, повечето хора описват политик, подобен на Путин, макар и малко по-грижовен. Сякаш понятията "лидер" и Путин са станали синоними.

Дълбоко вкоренено презрение към Запада

Малцина са руснаците с каквито и да било убеждения, които са склонни към западния път.

Когато бяха помолени да изразят предпочитанията си за правителство след Путин, силното мнозинство избра демокрацията, но в същото време "прозападната" посока беше най-малко желаната категория – зад дори тоталитаризма. Това, което може да изглежда парадоксално, е може би по-скоро израз на твърдението на Кремъл, че Русия наистина има свой собствен вид демокрация и че тя изпълнява желанията на руския народ на глобална сцена. Отношението към Запада едва ли ще се подобри предвид масовото изселване на либералите от началото на войната в Украйна. Нещо повече, антизападните вярвания не са само резултат от пропаганда или невежество: много руснаци просто не са съгласни със западните културни ценности, точно както мнозина на Запад, но и поради негодувание, вкоренено в бруталния преход на страната към пазарна икономика в През 90-те години милиони обедняха.

Вместо да се възхищаваме или да завиждаме на нашите постижения, има широко разпространено презрение към Запада, което пулсира в руската политика. Обща мантра сред руснаците е, че техните ценности са по-висши, по-духовни и по-малко материални и индивидуалистични от евроатлантическите ценности. Това е възприятие, за което Руската православна църква работи усилено.

Руснаците също са много загрижени за стабилността. ФСБ, главният наследник на КГБ, се радва на дори по-висок рейтинг от църквата, след само руската армия и самия Путин.

Тези институции, подкрепени от пропаганда, успешно експлоатираха чувството за превъзходство на руснаците, като Кремъл подхранваше социално желание Русия да бъде страхувана, завиждана и ограничавана създадени по целия свят.

В резултат на това доказателствата, че от Русия може да се страхуват, но не и да я уважават, понякога могат да подхранят гнева и агресията.

Трудност при промяна на мненията на цивилните

На бойното поле руските войски многократно се сблъскват с доказателства, че руското военно превъзходство е мит. Тяхното разочарование или чувство за предателство частично обяснява нихилистичната жестокост, отприщена срещу украинските цивилни от Бахмут до Буча.

При едно скорошно пътуване до границите на Харковска и Донецка област, в Източна Украйна, селяни ми разказаха множество истории за руснаци, които умишлено разрушават най-хубавите къщи в квартала, сякаш отмъщавайки за лъжите на Кремъл за по-ниския жизнен стандарт на украинците.

Двадесет месеца след началото на войната, не че руснаците не могат да знаят тези истини. По-скоро мнозина не искат да ги приемат, защото тогава ще трябва да направят нещо по въпроса.

Повечето имат достъп до точна информация. Ежедневно 60% от руското население използва криптираната социална медийна платформа Telegram, за да следи новинарски канали. Те могат да четат широк спектър от опозиционни и чужди рускоезични медии, но най-популярните политически канали са провоенни.

В Киев ръководителят на военното разузнаване на Украйна, генерал Кирило Буданов, изрази раздразнението си от многото западни коментатори, които заключиха, че Украйна не може да спечели.

Той признава, че общественото мнение в границите на неговия враг все още може да играе важна роля в резултата. Малко руснаци са прозападни либерали, но повечето не са и геноцидни маниаци. По-скоро те са обикновени хора, често безразлични към украинското страдание и склонни да приемат митове за собственото си величие, които оправдават жертвите, които трябва да направят, за да поддържат военните усилия.

За да промените тези мнения, трябва да промените фактите, както хората ги преживяват.

Данните от онлайн търсене показват, че руснаците са по-склонни да мислят критично за режима или да търсят опозиционни движения, когато собствените им близки са изложени на риск от наборна служба.

Кратката контраофанзива на Украйна миналата година също оказа влияние: подкрепата за войната в Русия намаля в отговор на отстъплението на Москва от Херсон и Харков. Тази година, възпрепятствани от неуспеха на Запада да предостави обещаните F-16 и системи за противовъздушна отбрана, украинците пренасят войната в домовете на руснаците чрез атаки с дронове на руска територия, убийства и директни микроцели срещу семействата на войниците.

Гнезени от оправдания за провалите на нацията си, руснаците могат да си кажат, че нищо не зависи от тях, всичко ще бъде наред в крайна сметка и хората на върха знаят най-добре. Тази инерция е резултат от умишлената деполитизация на руското публично пространство през последните 20 години, която работи добре на Кремъл.

Руснаците се замислят за жертвите

Задачата на Украйна – и тази на нейните съюзници – е да разбият тази утешителна лъжа, като принудят руснаците да видят мрачната реалност на това какво означава войната за руснаците.

Този подход изглежда има ефект. Скорошно проучване на Levada Center показва, че почти половината (45%) от жените се притесняват от мобилизацията в сравнение с 18% от мъжете. Това необичайно несъответствие може би отразява украинския успех, насочен към съпругите и майките на служещи руски войници в социалните медии, за да им покаже колко зле са третирани мъжете им в армията.

По същия начин 91% от руснаците изразяват страх от украински атаки и обстрел с дронове. Досега основният отговор на Путин беше да се отърве от отговорност, като натовари губернаторите да защитават регионите си от украински атаки. Украинските дронове разпалват безпокойствата, които Кремъл не е в състояние да успокои, оставяйки руснаците да се чувстват незащитени.

Няма основания да се подозира, че излагането на руснаците на ужаса на войната ще ги настрои срещу мита за руското величие
. Но това може да ги накара да помислят два пъти, преди да се съгласят да умрат за това, или да ги накара да търсят други начини да постигнат своето превъзходство, като на свой ред оказват натиск върху Кремъл, който не може да отговори на това искане. Това ще бъде дълга война с несигурен изход, но, както става ясно, украинците няма да позволят на руснаците да се преструват, че това е просто специална военна операция, която се провежда някъде другаде.

Коментарът е на Джейд МакГлин, автор на "Създателите на памет: Политиката на миналото в Русия на Путин", за The Times.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
287
0
 
2
 
! Отговори
Серафим Саровски преди 6 месеца
До Анонимен 316 путин е продукт на 90 години а те ще са рай спрямо това към което доведе русия ако си мислиш 4е това ще свърши по разли4но от повторен разпат и поне век беднотия тип африка дълбоко се лужеш
286
7
 
12
 
! Отговори
Факти преди 6 месеца
Хамас отвличат и убиват повече палестинци, отколкото израелци. А Путин ги подкрепи. Има ли още русофили в България или само платени ботове останаха?
285
6
 
8
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 6 месеца
Русофилите още ли викате гойда за Путин след като подкрепи Хамас? А за последната седмица броихте ли колко джихадистки терористични атаки имаше в Европа?
284
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не познавание на руския менталитет има в статията... Руснака както и т.нар. украинец противоположно на всеки друг западняк се мобилизира по време на трудности,лишения и ограничения
283
8
 
7
 
! Отговори
toti преди 6 месеца
Ако не знаете,да помните-Руснак няма право на глас и мнение,какво му кажат тва правят,нещо като нашите Турци....иначе си на дравника до девето коляно!!Страха е нещо с което лягат и стават,те са РОБИ НА СВОБОДА !!!
282
6
 
9
 
! Отговори
каквотоИМкажат преди 6 месеца
ПРОДУХАНИ ЧЕРЕПИ
281
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Девиз на огромните оръжейни държави: Колкото по зле за другите, толкова по добре за нас ! Те обучават и поддържат тероризма и подпалват войните ! След 2014 г. под Газа са прокопани стотици километри тунели, складове за продоволствия и оръжия, джамия, Команден пункт на Хамас точно под Болницата на ООН. Там се крият терористите заедно със заложниците. Оръжие доставят между пратките с хуманитарна помощ ! Европа ги финансира ! Защо и докога ще търпим да ни правят наИДИОТИ ???
280
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
украински власти и западните им ментори да се наложат своето в този конфликт!
279
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Серафим серовски, Прочети това което си написал и можеш да си дадеш отговор на въпроса- "как руснаците наистина възприемат войната в Украйна! Прекриката, от доста време насам, показва че конфликти няма как да бъдат разрешени с изостряне на конфронтацията. Конфликтите днес се разрешават много по-успешно със сближаване на позиции! Не мисля, че са много руснаците, които искат да се върнат времената от 90-те години в Русия. Точно това очаква Русия обаче, при условие, че позволи антируски...
278
7
 
10
 
! Отговори
Серафим Саровски преди 6 месеца
руснаците не оважават никой друг народ при все 4е те самите за нищо нестават
277
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До многото западни коме ,цъ,рву,л московски и защо си миослиш 4е всека друга държава няма да си направи свое ядрено и примерно Македония да забие една гъба над кремъл
276
9
 
8
 
! Отговори
До 311 преди 6 месеца
Аз съм гражданин на НАТО! Ако Русия тръпне за такава война,остава да я предизвика! И ще я получи,точно каквато си е пожелае! Казах!
275
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На тея "великите" им се смеят и подиграват дори арабески облечени в чаршафи. Нали не техния петрол се продава с "таван"
274
8
 
7
 
! Отговори
Владимир Путин преди 6 месеца
Нашата позиция е да отстоявамемира, но ако те искат война с Русия, тогава товащее съвсем различна война, а не като специална военна операция
273
7
 
6
 
! Отговори
многото западни коме преди 6 месеца
Москва разполага с най-големия ядрен арсенал в света, а Китай укрепва своя ядрен арсенал, включителносновата си подводница тип 096, носещабалистични ракети.
272
3
 
8
 
! Отговори
До 307 преди 6 месеца
Грешка си! Украйнците се грижат за своите мъртви! А русите...,дали защото са "много",и/или т.н. НЕ!
271
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Боби ти от максуда ли си
270
6
 
6
 
! Отговори
Боби преди 6 месеца
До Кравар Евроатлантик Да вярно е торят полетата на Украйна с трупове на военни от ВСУ...
269
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Руски окупатори ще ви горим дори без да мигнем!
268
10
 
10
 
! Отговори
Зайцев преди 6 месеца
Путин, наркоман дребен.Олигарсите играят игри на калмари с народите и залагат яко.Така се забавляват отегчените,пълни с пари и празни от към морал наркомани.