Мозъците на Русия изтичат, ще се справи ли страната?

Положението само ще става по-зле
3 ное 2023 21:00, Нели Христова
276
Мозъците на Русия изтичат, ще се справи ли страната?
Снимка: БГНЕС

Броят на учените в Русия е намалял с около 25% през последните две десетилетия, а това възпрепятства способността на страната да постигне "технологична независимост", каза тази седмица високопоставеният руски служител по сигурността Николай Патрушев.

"Сериозна пречка за постигането на технологична независимост е недостигът на квалифициран научен, инженерен и трудов персонал. Общият брой на персонала, ангажиран в научноизследователска и развойна дейност в Русия, е намалял с една четвърт през последните 20 години", каза Патрушев по време на посещение в град Томск.

Смята се, че голям брой учени и академичен персонал са избягали от страната, след като руският президент Владимир Путин започна пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Още една вълна умове напуснаха страната и след частичната мобилизация на населението миналата есен.

Стотици хиляди руснаци избягаха през границата към съседни страни, включително Грузия, Финландия, Казахстан и Монголия, за да избегнат наборната служба.

През май вицепрезидентът на Руската академия на науките Валентин Пармон, цитиран от държавната информационна агенция Интерфакс, каза, че Русия е загубила около 50 000 учени през последните пет години и че никоя друга страна не е виждала такъв спад в брой работници в научната област в този период от време.

"Новая газета", независим руски вестник, идентифицира през август най-малко 270 членове на академичния състав на високопоставени университети в Москва и Санкт Петербург, които са напуснали страната след началото на войната в Украйна. Тази цифра включва 195 руски учени, а останалите са от други националности.

Вестникът съобщава, че половината от руските учени, напуснали страната, са се противопоставили публично на нахлуването на Путин в Украйна, подписвайки отворено писмо срещу войната.

"Новая газета" добави, че нейната оценка е много консервативна и включва само случаите, които могат да бъдат проверени чрез публични източници.

Британското министерство на отбраната заяви през септември 2022 г., дни след указа на Путин за частична мобилизация, че Русия вероятно е изправена пред "изтичане на мозъци"  и недостиг на работна ръка на фона на масово изселване на хора.

"В комбинация с онези резервисти, които се мобилизират, вътрешното икономическо въздействие от намалената наличност на работна ръка и ускоряването на "изтичането на мозъци" вероятно положението ще стане все по-значимо", се казва в доклад на разузнаването.

Въпросът с топ учените, напускащи страната, е проблем за Русия от години, до такава степен, че бившият президент Дмитрий Медведев каза през 2010 г., че трябва да се предприемат действия, за да им се попречи да търсят работа другаде.

"Има само един начин за борба с това – чрез създаване на нормални условия за работа и развитие", каза тогава Медведев. "Трябва да го приемем сериозно, но не трябва да се страхуваме и да казваме, че всички са си тръгнали и това е."

За да насърчи най-умните учени в страната да останат в Русия, Медведев каза: "Трябва да положим сериозни усилия, но няма други възможности. Не можем да спуснем желязната завеса, за да предотвратим изтичането на мозъци"

Коментарите на Пармон по въпроса тази година повториха тези на Медведев. Той каза, че трябва да се инжектира финансиране в индустрията и трябва да се повишат заплатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
2
 
2
 
! Отговори
Смях преди 6 месеца
До Анонимен 211 Едно време ви цензурираха от достъп до Запада, а сега сами се цензурирате. Нещо като Сталин в сравнение с Путин - яка имитация :)
182
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен"До Анонимен 207 не бърка" Напротив!
181
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 207 не бърка
180
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Смях"До Анонимен 200 Пусни си клипчета в тубата, да ти се избистри съзнанието и да взлезеш в крак с реалността :)" Доверието в youtube е символ на Незрялост и Детинско мислене. Сдведуми - Лъжат, Бе!
179
0
 
4
 
! Отговори
Такива статии преди 6 месеца
Под влиянието на алкохол и наркотици ли ги пишат?
178
2
 
2
 
! Отговори
генерал смърт преди 6 месеца
распутица е по това време настъпват сано тия без мозък като онова дето се пита как е контра насъплението след Авдеевка Шуйгу ще направи един марш на справедливоста като пригожин и няма да спре до- гл-о-ла москва река
177
3
 
2
 
! Отговори
Армията на Зелето преди 6 месеца
Пред Москва! Путин трепери и у мрял от страх! Няма се справи ;)
176
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен"русия няма бъдеще това е страна 404" Бъркаш Русия с Украйна!
175
2
 
4
 
! Отговори
Това трябва преди 6 месеца
Да е щото Зеленски стигна портите на Москва ;)
174
3
 
4
 
! Отговори
Смях преди 6 месеца
До Списък на успехите Крайцера МаЦква току що влезе в Севастопол :)
173
2
 
3
 
! Отговори
Смях преди 6 месеца
До Анонимен 200 Пусни си клипчета в тубата, да ти се избистри съзнанието и да взлезеш в крак с реалността :)
172
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
руската армия е втората по сила в третия свят
171
0
 
4
 
! Отговори
Списък на успехите преди 6 месеца
На Украйна:
170
3
 
1
 
! Отговори
Смях преди 6 месеца
До Анонимен 198 От 2014та. :) Резил. :)
169
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Смях"До Анонимен 190 Като смилането на руските консерви:бавно, но сигурно." Искаш да кажеш Западните, макар, че Западните бок..луц..и лесно се унищожават.
168
1
 
3
 
! Отговори
Пропагандата преди 6 месеца
Взе да става все по жалка..а парите за Украйна все по малко..
167
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Смях"До До Смях Къде бе, преместиха се от едната улица на другата ли? :)" Те и за Бахмут се Смяха, ама сега НЕ им е смешно :)
166
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
русия няма бъдеще това е страна 404
165
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
A Рамасвами какво казва?
164
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен"До Смях"До Анонимен 177 Фронта около Авдийвка не е мръднал от 2014та. Смятай "втарая" каква трагедия е. :)" Хубавите работи стават Бавно, но Сигурно!" И Равносметката е Много, ама Много утилизирани весеушници!