"Стрели" между Запада и Киев заради атаките на Украйна срещу руски цели

Те обаче имат нужда от украинското разузнаване
15 ное 2023 21:30, Нели Христова
247
"Стрели" между Запада и Киев заради атаките на Украйна срещу руски цели
Снимка: БГНЕС

В сряда кола бомба уби Михаил Филипоненко, бивш ръководител на Луганската "народна милиция" и ключова фигура в прокси администрацията на Москва в окупирания регион Донбас. Украинското военно разузнаване бързо си приписва заслугите за това, което е поредната операция по саботаж и убийства. Предназначена да запознае руснаците с реалностите на войната, тази кампания също започна да обезпокоява американците, които заедно с британците бяха най-активни в подкрепата на украинските разузнавателни служби.

Двупосочна улица

Тази подкрепа датира от завладяването и анексирането на Крим от Русия през 2014 г. Разузнавателната помощ от Европейския съюз беше специално насочена към реформа на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), агенция с корени в местния клон на скандалния съветски КГБ. САЩ и Обединеното кралство, напротив, бяха по-загрижени за укрепването на практическия капацитет на Киев срещу руската подривна дейност и саботаж. Те също така работеха с военното разузнаване (HUR) и Службата за външно разузнаване (SZRU).

Част от програмата за подкрепа на британската операция Orbital, стартирана през 2015 г., помогна за развитието на разузнавателния капацитет на украинската армия. Американците отидоха по-далеч, размениха персонал, доставиха оборудване за подслушване, дори финансираха изграждането на ново съоръжение на HUR, поради страх, че старото е било компрометирано от руснаците. Неизбежно тези нови способности позволиха на украинците да изпълняват нападателни мисии. ЦРУ изгради способността на HUR да наблюдава мобилните комуникации в контролирания от Русия регион Донбас например, а СБУ използва това, за да извърши целенасочени убийства на проруски лидери.

Това очевидно ескалира драматично след пълномащабното нахлуване през 2022 г. САЩ остават основният партньор, но украински източници предполагат, че ангажиментът на Обединеното кралство е непропорционално голям предвид размера на по-малката му разузнавателна общност. Обучението до голяма степен беше заменено с по-голямо пряко споделяне на разузнавателна информация и дори източници и това се оказа изключително важно, не на последно място с информацията за насочване в реално време, предадена на украинците, за да им позволи да се ориентират към руските командни центрове и артилерийски позиции.

И двете страни обаче искат да подчертаят, че въпреки че Западът е предоставил най-голяма помощ, това все повече е двупосочна улица
. Украинското разузнаване в Русия, което се възползва от дългата връзка между двете страни, както и присъствието на украински граждани и симпатизанти там, е особено ценно сега, когато служителите на западното разузнаване са по-малко способни да пътуват до и около Русия. Източник от британското външно министерство призна, че "условията означават, че трябва да разчитаме още повече на украинците за определени видове разузнавателни доклади”.

Растящо напрежение

На място вътрешните хора говорят за близки и ползотворни взаимодействия. Въпреки това, скорошна статия във Washington Post, която изглежда е написана поне с благословията на американските власти и която впоследствие е потвърдена от независими източници, дава признание не само за мащаба на разузнавателната помощ, но и за нарастващото напрежение между Киев и Запада.

Това по същество се свежда до три основни фактора. Първо, известна загриженост на Запада относно липсата на реформа в СБУ, въпреки че през юли миналата година президентът Зеленски уволни ръководителя на СБУ Иван Баканов и обяви прочистване на агенцията. Въпреки това, както каза един европейски дипломат, служещ в Киев: "Оценяваме, че приоритетът трябва да бъде сигурността по време на война. Въпреки това се опасяваме, че СБУ използва възможността, за да гарантира, че никога няма да получи подходящ демократичен ремонт."

Честно казано, това е сравнително незначителен проблем. По-важни са резервите относно украинската стратегия за пренасяне на войната в Русия чрез бомбардиране и убиване не само на военни, но и на политически цели. Изчислението на Киев е, че това ще започне да настройва руснаците срещу войната, но мнозина на Запад вярват, че може да направи обратното и да играе в полза на антиукраинската реторика на Владимир Путин.

Освен това Москва изглежда все още вярва, че украинците правят това, което Западът им казва. Дмитрий Песков, говорителят на Кремъл, например, отговори на статията на Washington Post, като каза, че те "отдавна знаят", че службите за сигурност на Украйна са "под строг надзор" на своите британски и американски колеги. В този контекст страхът е, че Москва може да приеме атаките вътре в границите на Русия като прокси атаки и да отмъсти директно на Запада. Миналата година Адам Смит, председател на комитета по въоръжените сили на Камарата на представителите на САЩ, предупреди, че това "прекрачва границата, за да ни накара да участваме във войната".

И накрая, противно на предположенията в Москва, в западните политически кръгове има усещане, че Киев нито е напълно прозрачен относно своите планове, нито желае да отговори на опасенията на своите съюзници. Правилно или не – и мненията изглежда са смесени в западните разузнавателни кръгове, това изглежда особено важи по отношение на операциите на СБУ и HUR.

Украински отпор

Разбира се, нещата изглеждат различно за украинците. Един пенсиониран офицер от украинското разузнаване измърмори, че "страните, които убиват враговете си от другия край на света с дронове, едва ли могат да се оплакват от нашите методи... Това е битка за оцеляването на Украйна. Нашите съюзници не трябва да се опитват да ни връзват ръцете или да гледат през раменете ни".

Мнението, че Киев получава достатъчно подкрепа, за да се бие, но не достатъчно, за да победи, прокарвано от някои западняци, вече генерира мит за "убождане в гърба" сред някои украинци, а споровете относно тактиките в разузнавателната война само изострят това.

Освен това Киев вижда малко причини да променя стратегията или подхода си, тъй като не вярва, че това ще засегне сериозно политиката на Запада. На въпрос дали може да има смисъл да се приеме по-помирителна линия поради настоящите дебати относно финансирането на войната в Конгреса на САЩ, украински дипломат беше пренебрежителен: "Всякакви промени ще отнеме месеци, за да станат видими, и така или иначе, какво се случва в Вашингтон няма нищо общо с нас и всичко е свързано с американската политика."

Той също беше убеден, че недоволството на Запада няма да доведе до спиране или намаляване на сътрудничеството с разузнаването и вероятно е прав. Съществува ясно желание Украйна да победи възможно най-бързо, а разузнаването е, по думите на британски правителствен анализатор, "до голяма степен невидима, но решаваща част от военните усилия".

Западът също така печели пряко от своите разузнавателни връзки, като се има предвид, че СБУ, HUR и SZRU имат свои собствени мрежи в Русия. През юли Зеленски заяви, че "нямаме никакви тайни от ЦРУ" и въпреки че на практика украинците не споделят всичко със своите съюзници – никой никога не го прави – те със сигурност предоставят ценни допълнителни прозрения и информация, която би била пропуснати, ако връзката стане по-малко отворена.

Симптоми на умора

Докато политиката по отношение на сътрудничеството между разузнаването е малко вероятно да се промени, този дебат е главно симптом на нарастващо напрежение. Понякога може да има почти колониална вяра на Запада, че той знае най-добре, нещо, което дразни много украинци. Пенсионираният офицер от украинското разузнаване отбеляза, че "точно както сега учим войниците на НАТО как да водят танкова война, скоро ще разберете, че имаме много да ви научим за тайната война с руснаците".

Има обаче по-дълбок страх. Непредпазливото неотдавнашно признание на италианския премиер Джорджия Мелони пред двама руски шегаджии, представящи се за служител на Африканския съюз, че "има много умора от всички страни" и "наближава моментът, когато всички ще разберат, че имаме нужда от изход" подчертава степента, до която има несъмнена степен на "умора от Украйна" в някои среди.

Тъй като твърде големите надежди, възлагани на контраатаката от това лято и есента, до голяма степен се провалиха и дори Валери Залужни, украинският военен командир, призна - за огорчение на Зеленски - че резултатът е безизходица. В която "най-вероятно няма да има дълбок и красив пробив", в Киев има реален страх, че западната военна подкрепа може да отслабне. В резултат на това, докато лидерите на Украйна може да не искат да провокират такъв вид руска свръхреакция, която може да вкара Запада още повече във война, те може вече да не правят всичко възможно, за да я предотвратят.

Професор Марк Галеоти е автор на повече от 20 книги за Русия, последната от които "Войните на Путин: от Чечня до Украйна“, публикувана от Bloomsbury. Коментарът е за The Times.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
1
 
! Отговори
всичкиЗатъпяхме ! преди 5 месеца
Разделяй и Владей ! Докато политическите динозаври не се разпаднат, болшинството от ресурсите, включително човешките, ще бъдат системно унищожавани. НЯМА КРИЗА НА РЕСУРСИ !!! СВЕТОВНАТА КРИЗА Е КРИЗА НА ШАЙКА ПСИХОПАТИ, РАЗПРЪСНАТИ РАВНОМЕРНО ИЗ ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ, КОИТО ПРОМИВАТ ЧЕРЕПИТЕ НА МИЛИАРДИ ХОРИЦА ОЩЕ ОТ БЕБЕШКАТА ЛЮЛКА, ЗА ДА ГИ ТЪРПЯТ !!! ИЗВЪНЗЕМНИТЕ СА МЕЖДУ НАС И НИ СЕ ЧУДЯТ НА ОВЧЕДУШИЕТО !!! ПЛАЩАЙТЕ ДАНЪЦИ, ЗА ДА СЕ гаврятСвас !!! Разделяй и Владей !
110
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Украинците пръждосаха руските гемии в Новоросийск и гръмнаха руското ПВО С 300 и С 400 в Крим. За броени месеци Крим ще бъде очистен от пияни и дрогирани москали. След това идва ред на Донбас и всичката останала москалска пиянаСГАН или ще натори Украйна, или ще се омете обратно в ПАНДИЗстан.
109
0
 
2
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 5 месеца
Дружбата между МЕСТНИТЕпутинофили и кремълскитеПУТИНОПИТЕЦИ е като пръднятаИлайната за всяко живо същество
108
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Който не става за друго, го използват за пушечноМЕСО. ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 106 ГОДИНИ НАД 20 МИЛИОНА УМНИ РУСНАЦИ НАПУСНАХА БОЛШЕВИШКИЯ ПАНДИЗстан. ПРЕЗ 2014 ПУТИН ГО РИТНА КОН В ТИКВАТА И ЛАЙНОТОудари ВЕНТИЛАТОРА В ПАНДИЗстан.
107
6
 
7
 
! Отговори
ЖИВКОВ преди 5 месеца
Дружбата между българския и руския народ е като въздуха и слънцето за всяко живо същество!!!
106
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Американските високоточни оръжия пържат руските бойни машини и оземляват руснаците при Авдеевка ! В Кремъл 5 пари не дават колко москали ще ритнат украинската камбана, така че ще ядем украинско жито и царевица, наторени с КРЕМЪЛ БИО, есенцията на украинските бойни поля ! РУСОФИЛИ, ЯЖТЕ ЖИТО И ЦАРЕВИЦА, НАТОРЕНИ С КРЕМЪЛ БИО И ЗА ЕДНА НОЩ ЩЕ НАУЧИТЕ РУСКИ ЕЗИК !
105
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Айзенхауер се срещас представители на цивилизацията Бетелгейзе от съзвездието Орион през 1954 г. във военната база Едуардс. ПРЕДИ 70 ГОДИНИ ! Американските оръжия оземляват руснаците при Авдеевка ! В Кремъл 5 пари не дават колко москали ще ритнат украинската камбана, така че ще ядем украинско жито и царевица, наторени с КРЕМЪЛ БИО !
104
3
 
5
 
! Отговори
руски алкохолик преди 5 месеца
може да се излекува, само ако повярва в Исляма, който забранява концентрирания алкохол !
103
10
 
4
 
! Отговори
Бравос! преди 5 месеца
Мачкай Зеленски руските фашисти! Мачкай ги жестоко, както може нас.ра.н гъс да мачка безмилостно таралеж
102
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Християнски ЕС ще бие ручкия ислям.
101
10
 
6
 
! Отговори
българин преди 5 месеца
Мачкай Зеленски руските фашисти.. Нека помнят че в Украйна не се ходи без покана поне 100г.ха.ха.ха.. Българите сме с Украйна
100
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Фашизмът на зелю я разсипва,то друг няма.
99
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Зелю да моли за примирие,ако иска да спаси Украйна,или поне малкото останалото от нея.Бил съм там на екскурзия по времето на СССР.Цъфтеше тази държава,а сега фашизмът я разсипва.
98
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Този див див запад рано или късно ще разбере,че този гном миризлив е *** и не става за нищо както и укропите
97
34
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мужиките отстъпват от Украйна. Абсолютно деморализирана е съветската армия. Извършват само терористични актове под въздействието на голямо количество водка.
96
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Симптом на умора" -Просто няма живи хора ! Пушечното месо свършва !
95
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Новата корица на The Economist с прогноза за следващата година. Корицата се съсредоточава върху избирателните урни, изкуствения интелект и очаквания упадък на световните икономики. Отгоре са Путин и Зеленски, които се гледат очи в очи. По-долу са президентите на Китай и САЩ, обърнати в тил. Интересите на Америка включват напредък в програмата за климата, зелена енергия, благородни метали и Арктика. Китай има евтина енергия, минерали, електрически транспорт и златни резерви. Над Зеленски има силует на момиче и ракети, а над Путин - Тръмп и гълъб на мира.
94
2
 
20
 
! Отговори
3 преди 5 месеца
но противно на здравия разум и военната наука, зомбитата бяха изпратени да щурмуват Кринки и казашките лагери, където беше тяхното десантиране очаквано предварително.
93
4
 
19
 
! Отговори
2 преди 5 месеца
но по никакъв начин не повлияха на активността на десанта на левия бряг на Днепър. Подготовката за десантната операция би имала смисъл, ако имаше правилно планиране и натрупване на по-големи сили, но операцията беше де факто нарушена от системната работа на оперативно-тактическата авиация и артилерия на ВС на РФ от левия бряг на Днепър. Предварително са открити и унищожени зоните на концентрация на понтонния парк и друга военна техника. Неуспешният десант на автомобилния и железопътния Антоновски мост потвърди неподготвеността на зомбакнацистишена за провеждане на такива операции,
92
4
 
16
 
! Отговори
1 преди 5 месеца
Какво е важно да се разбере за гибелта на десанта на зомбитата на киевският наркокартел на левия бряг на Днепър. Очевидно десантът на киевската хунта, набран от най-малко три бригади на морската пехота и една бригада на териториалната отбрана, трябваше след десанта да се отправи първо към Алешки, след това към Нова Каховка и след това до Чаплинка и приблизително на 15 декември - до Геническ на границата с Крим. Сухопътният изход към граничните райони на Крим беше придружен от атаки с крилати ракети Storm Shadow и MGM-140 ATACMS,