Москва: Безплатното зърно за 6 гладуващи страни пътува към тях

Това бе решено, след като Москва се оттегли от зърнената сделка
17 ное 2023 21:16, Стела Стоянова
91
Москва: Безплатното зърно за 6 гладуващи страни пътува към тях
Снимка БГНЕС, архив

Руският министър на земеделието заяви, че Москва е започнала безплатни доставки на зърно до шест африкански страни, равняващи се на до 200 000 тона, както беше обещано от президента Владимир Путин през юли.

В изявление, публикувано в Telegram, Дмитрий Патрушев каза, че корабите, насочени към Буркина Фасо и Сомалия, вече са напуснали руските пристанища и скоро ще последват допълнителни пратки до Еритрея, Зимбабве, Мали и Централноафриканската република.

Путин обеща да достави безплатно зърно на шестте страни на среща на върха с африканските лидери през юли, скоро след като Москва се оттегли от сделката, която позволяваше на Украйна да превозва зърно от своите черноморски пристанища въпреки войната с Русия.

Сделката, известна като Черноморската зърнена инициатива, помогна за понижаване на цените на световния пазар. Путин обаче твърди, че не успява да осигури доставки за страните, които имат най-спешна нужда.

Генаралният секретар на ООН Антонио Гутериш нарече обещанията за безплатно зърно "шепа дарения".

Откакто напусна споразумението, Русия многократно бомбардира украински пристанища и складове за зърно, а Киев твърди, че стотици хиляди тонове зърнени култури са били унищожени.

Въпреки това Украйна обяви, че е успяла да изпрати 4,4 милиона тона товари, включително 3,2 милиона тона зърно, през нов коридор, който беше създаден през август, с помощта на Румъния, България, Турция и Гърция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Значи за путин по важни са африканците отколкото братята славяни украинци Не разбирам каква е тази злоба у него към украинците Не към украинския президент и правителство а именно към обикновените украинци - гледа да обстрелва главно цивилни в жилищните комплекси ... Чист руски фашизъм
59
0
 
0
 
! Отговори
emigrant преди 5 месеца
Сприятелиш ли се с г,лупакът не ще се отървеш от срам,затуй послушай ти съветът мъдър на Хаям,Приеми отрова от ръката на Мъдрецът,От ръката на г,лупакът НЕ ВЗЕМАЙ ТИ ДОРИ БАЛСАМ!!!
58
0
 
0
 
! Отговори
Учуден преди 5 месеца
Безплатно зърното щото го заграбиха от украинците!!То затова беше и драпането за заграбването на Украйна,за да станат рашистите пълен монопол на зърното в света и за да се правят на щедри за чужда сметка!!!Сигурно сме ние на опашката,ако ги допуснат да се саморазправят с Украйна!!!Нали и ние бълваме селскостопанска продукция?Или някой путинист ще ме оборва,че нашите зърно мафиоти не ревът като убодени мечки,че няма къде да си продават продукцията?!Игри,игри за чужда сметка!!!
57
1
 
1
 
! Отговори
До Реалис преди 5 месеца
Сто, Статите не дафат сърно бесплатно бе црънкьо?
56
5
 
5
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 5 месеца
крадено от Украйна
55
3
 
2
 
! Отговори
ПАЛЕЦЪТ НАГОРЕ преди 5 месеца
ПРЕДИ ДВА ДНИ НА АНКЕТАТА ЗА ЕДНА ЗАПЛАТА ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА 100% КАЗАХА НЕ НА ПОМОЩТТА, ТАКА ЧЕ УКРОФИЛИТЕ СА РАЗШИФРОВАНИ - ТАКИВА СА НА ДУМИ,АЛА НА ДЕЛА СА ТОЧНО ОБРАТНОТО!!!... ХА-ХА, СЕГА ГЛАСУВАЙТЕ С ПАЛЕЦ НАДОЛУ НО МИЗАТА ВЕЧЕ Е ДВЕ ЗАПЛАТИ!!! ХАЙДЕ ПАТРИОТИ - РАЗВЪРЗВАЙТЕ КЕСИИТЕ И НЕ СЕ СКЪПЕТЕ ЗА ЗАЩИТАТА НА СВОБОДНИЯ СВЯТ ОТ МРЪСНИТЕ РАШЪНИ!!!... ПАЛЕЦ НАДОЛУ - ДВЕ ЗАПЛАТИ, ПАЛЕЦ НАГОРЕ - НИКС,ЗИЪРОУ. И ВНИМАВАЙТЕ - НЕ ЗНАЕТЕ ДАЛИ ТОВА НЕ Е ПОРЪЧКА НА ВЛАСТТА...
54
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да помярваш на добронамерени пожелания от Русия значи да си подпишеш смълтната присъда!
53
3
 
2
 
! Отговори
Това преди 5 месеца
Нарушава интересите на САЩ и суховозите ще бъдат торпилирани на това законно основание.
52
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Украинците пръждосаха руските гемии в Новоросийск и гръмнаха руското ПВО С 300 и С 400 в Крим. За броени месеци Крим ще бъде очистен от пияни и дрогирани москали. След това идва ред на Донбас и всичката останала москалска пиянаСГАН или ще натори Украйна, или ще се омете обратно в ПАНДИЗстан.
51
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И на нас Русия дава безплатно . Но накрая взима всичко . От опит. Даде гориво от Лукойл безплатно на всички арендатори 1990- 2018г. Но им прибра слънчогледа и фуражната пшеница на ферибот Варна
50
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Който не става за друго, го използват за пушечноМЕСО. ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 106 ГОДИНИ НАД 20 МИЛИОНА УМНИ РУСНАЦИ НАПУСНАХА БОЛШЕВИШКИЯ ПАНДИЗстан. ПРЕЗ 2014 ПУТИН ГО РИТНА КОН В ТИКВАТА И ЛАЙНОТОудари ВЕНТИЛАТОРА В ПАНДИЗстан.
49
12
 
8
 
! Отговори
mda преди 5 месеца
всичко безплатно което дава ссср-а, после излиза през носа в робство от ресурси на всяка поробена от тях държава.
48
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Е това зърно е българско . По времето на Жан Виденов 12 кораба изчезнаха след потегляне от Варна . А то бе от великия арендатор държест земята под аренда от Балчик до Плевен . Името му е Йосив Кобсон . В благодарност Путин покани Жан Виденов на парада на победата в Москва.
47
4
 
5
 
! Отговори
гладуват диктаторски преди 5 месеца
африкански територии защото УМНИТЕ АФРИКАНЦИ НЕ РАБОТЯТ ЗА ТЪПИдиктатори И БЯГАТ НА ЗАПАД !
46
6
 
8
 
! Отговори
БезплатноКраденоЖито преди 5 месеца
от Украйна, подарък от ПандизСтан за Диктаторските африкански територии
45
4
 
4
 
! Отговори
Да преди 5 месеца
До Зозо И после взема безплатно! Нали знаете, че безплатно е само сиренцето в капана?
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 34 - в тоя списък е и Орбан
43
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Престанете - а мутрата на по-ниското джудже зеленски ли да показват-омръзна от зеленясялия - чисто физически зеления е по-нисък от путин
42
3
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
До ОНЕЗИ ОТ АФРИКА "ДА СПРАТ ДА РАЖДАТ ПО 4-5 ДЕЦА ВСЯКА, КАТО НАШ'ТЕ РОМИ" - и като Урсулата от ЕК.
41
4
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
Москва дава безплатно зърно, ЕС взема безплатно уран. Различни ценности.