Москва: Безплатното зърно за 6 гладуващи страни пътува към тях

Това бе решено, след като Москва се оттегли от зърнената сделка
17 ное 2023 21:16, Стела Стоянова
91
Москва: Безплатното зърно за 6 гладуващи страни пътува към тях
Снимка БГНЕС, архив

Руският министър на земеделието заяви, че Москва е започнала безплатни доставки на зърно до шест африкански страни, равняващи се на до 200 000 тона, както беше обещано от президента Владимир Путин през юли.

В изявление, публикувано в Telegram, Дмитрий Патрушев каза, че корабите, насочени към Буркина Фасо и Сомалия, вече са напуснали руските пристанища и скоро ще последват допълнителни пратки до Еритрея, Зимбабве, Мали и Централноафриканската република.

Путин обеща да достави безплатно зърно на шестте страни на среща на върха с африканските лидери през юли, скоро след като Москва се оттегли от сделката, която позволяваше на Украйна да превозва зърно от своите черноморски пристанища въпреки войната с Русия.

Сделката, известна като Черноморската зърнена инициатива, помогна за понижаване на цените на световния пазар. Путин обаче твърди, че не успява да осигури доставки за страните, които имат най-спешна нужда.

Генаралният секретар на ООН Антонио Гутериш нарече обещанията за безплатно зърно "шепа дарения".

Откакто напусна споразумението, Русия многократно бомбардира украински пристанища и складове за зърно, а Киев твърди, че стотици хиляди тонове зърнени култури са били унищожени.

Въпреки това Украйна обяви, че е успяла да изпрати 4,4 милиона тона товари, включително 3,2 милиона тона зърно, през нов коридор, който беше създаден през август, с помощта на Румъния, България, Турция и Гърция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
16
 
6
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 5 месеца
Безплатно е защото е откраднато от Украински силози окупирани от кадировците.
39
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Русия го дава безплатно,а нас ни набутаха украинското без да имаме нужда от него щото на Украйна и трябват кинти.
38
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Безплатно е защото е откраднато от Украйна.
37
17
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 5 месеца
Блатната държава не дава нищо безплатно, само взима.
36
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
PR акция....
35
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И сетне от тез страни ли ще търсиш войска
34
23
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 5 месеца
Изпраща краденото украинско жито.Щедри чебурашки.
33
25
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 5 месеца
Хахахааа, кое безплатно зърно? Дето го откраднаха от силозите в Украйна ли? Ай сиктир!!!
32
12
 
22
 
! Отговори
има разлика преди 5 месеца
украйна го дава за оръжие или пари, а путин го дава безвъзмездно, даже и превоза е безплатен!
31
24
 
14
 
! Отговори
Престанете преди 5 месеца
да показвате мутрата на отвратителното кремълско джудже
30
30
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
С чужда пита помен прави? Колко е "щедър", с откраднатото от Украйна зърно? И некой верва ли му,че е "безплатно"?
29
25
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Безплатното зърно е всъщност откраднато от Украйна
28
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Вожда на руснаците пусна на свобода най-големите престъпници от затворите. Шест месеца бягаха и се криеха по окопите вместо да лежат 20 годишни присъди за убийства. Голяма армия са, голяма, ама слаба.
27
20
 
15
 
! Отговори
Добрин В., Плевен преди 5 месеца
С чужда пита помен прави. Открадна зърното от Украйна и с него сега се прави на благодетел. Но за такива като Путин в Ада има специално отделение, той си знае.
26
4
 
6
 
! Отговори
200 000 tona преди 5 месеца
е само безплатното. "хляб за 1 седмица" може да спаси животи. да не мислиш, че 00крайна подарява изнесеното зърно? продава го, много ясно. много малко е количеството "спряно" или "изгорено" от руснаците, повечето просто се изнася с влакове и се прехвърля през полски, немски и испански пристанища към САЩ. да, почти нищо от 00краинското зърно не стига до Африка, едва около 2,3% от заявените от зеления като вече изнесени количества са стигнали до Африка и Близкия изток.
25
1
 
6
 
! Отговори
Фитьо преди 5 месеца
Да,Гутериш няма какво да определи като "шепа дарение" като зърно от износителите следващи Русия ,-САЩ,Канада и Франция,защото няма дарение и от един тон,но без украинското зърно според него светът гладувал.130 милиона годишно умират от глад.Вярна ли излезе прогнозата на ФАО към ООН,че мерките срещу Ковида ще ги удвоят?Колко милиона умряха от глад през 2021 година и колко предната,когато Украйна свободно изнасяше?
24
7
 
5
 
! Отговори
Фитьо преди 5 месеца
Колкото и да не му харесва на Гутериш той е Никой в правен аспект като шеф от който зависи само собственото му мнение.Допреди 50 години светът е оцелял и без руското зърно,а тогава е нямало украинско,тъй като е нямало Украйна.Днес Русия е най-големият износител,дори и без да го споменава Гутериш. Статистика - Русия първа .Украйна десета преди войната за Украйна и операцията за Русия,а ние 11-ти.Толкова за значимостта на украинския износ -значим само за нея.
23
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 21. Украинсщото зърно щеше да нахрани не Африка, а испанските npaceта. Преди това от 100 кораба в Африка отидоха само 3. Всичко останало отиде в Европа. На нас даже ни заповядаха да приемаме украинска пшеница.
22
13
 
12
 
! Отговори
Украинско зърно преди 5 месеца
Защо да не го дадат "безплатно", когато е откраднато от Украйна и на руските фашисти нищо не им струва да го използват за да си купят влияние с него.
21
11
 
10
 
! Отговори
Смешници преди 5 месеца
Тея се правят на ангели, обаче им видяхме изстъпленията в украйна, никой не могат да заблудят, камо ли печен и варен народ като българите.