Пореден руски олигарх открит мъртъв, инфаркт покосил вицето на "Сбербанк"

Николай Васев отговарял за частните клиенти и собствеността на банката
27 ное 2023 18:50, Анисия Иванова
179
Пореден руски олигарх открит мъртъв, инфаркт покосил вицето на "Сбербанк"
Снимка: БГНЕС/EPA

Вицепрезидентът на най-голямата държавна банка в Русия "Сбербанк" Николай Васев е починал внезапно. За това информира банката в прессъобщение, според което 42-годишният банкер е починал днес от инфаркт, предаде ДПА.

Преди кончината си Васев е отговарял за частните клиенти и собствеността на "Сбербанк" през последните 12 години, а от декември 2022 г. е назначен на поста вицепрезидент.

Европейският съюз наложи строги санкции на "Сбербанк" през лятото на 2022 г. в отговор на войната на Русия срещу Украйна. Под натиска на западните санкции руските банки съобщиха, че печалбите им са се сринали с над 90 процента през миналата година.

Няколко руски политици, бизнес лидери и водещи финансисти починаха от предполагаеми инфаркти или самоубийства от началото на войната в Украйна.

На 28 февруари 2022 г. руският олигарх Михаил Уотфорд, натрупал богатството си от петрол и газ след разпадането на СССР, бе намерен мъртъв в резиденцията си в Съри в Обединеното кралство. Негов градинар го открил обесен в гаража му. Според полицейски източник няма подозрителни обстоятелства около смъртта му.

На 24 март Василий Мелников, собственик на медицинската компания "Медстом", бе открит мъртъв заедно със съпругата си и двете им деца в апартамента им в Нижни Новгород в Русия. Според полицейски източници, цитирани от "Комерсант", Мелников е намушкал с нож съпругата си и децата си, преди да се самоубие.

На 18 април Владислав Аваев, бивш висш кадър на "Газпромбанк", банковия филиал на руския газов гигант "Газпром", бе намерен мъртъв заедно със съпругата  и дъщеря си. Телата им бяха открити в луксозен московски апартамент. В ръцете на олигарха имало пистолет. Смята се, че той е убил съпругата и детето си, преди да се самоубие.

На следващия ден, 19 април, Сергей Протосеня, ръководител в руския енергиен гигант "Новатек", беше намерен мъртъв заедно с телата на съпругата и дъщеря си във вила под наем в Льорет дел Мар в Испания. Олигархът бе открит обесен в градината на вилата си, а съпругата му и дъщеря му бяха намерени убити с огнестрелно оръжие.

На 24 декември 2022 г. генералният директор на руската корабостроителница "Адмиралтейские верфи" Александър Бузаков внезапно почина на 66-годишна възраст. Допълни подробности около смъртта му не бяха разкрити.

На 20 май 2023 г. заместник-министърът на науката и висшето образование на Русия Пьотр Кучеренко почина на 46 години. Подробности около смъртта му не бяха съобщени, припомня БТА.

На 22 юли 2023 г. руският предприемач, собственик и директор на компанията "ИКС холдинг" Антон Черепенников почина на 40-годишна възраст от сърдечен арест.

На 24 октомври 2023 г. председателят на управителния съвет на руската компания "Лукойл" Владимир Некрасов почина от остра сърдечна недостатъчност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
2
 
9
 
! Отговори
До 81 преди 6 месеца
Путин е баш олигарха. Неговият бизнес е руската държава.
72
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До До 78 "Ми нали и Путин е олигарх бе??? Кой управлява Русия над 20 години и крепи руската олигархия през цялото това време???" Така се разсмях, че щях да си изплюя пурата в уискито :) :) :) Я да ни светнеш коя е Бизнес Империята на Путин, че го наричаш Олигарх? Шиши - Лафката, Баце - наркотици, Коломойски - банка и нефт и газ Порошенко - шоколади. А Путин?
71
2
 
10
 
! Отговори
До 78 преди 6 месеца
Ми нали и Путин е олигарх бе??? Кой управлява Русия над 20 години и крепи руската олигархия през цялото това време???
70
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Коментар 1 е много точен. Да припомня също, че Петков преди 1-2 години беще се изказал, че имало в България 20 сиви кардинали, които "дърпали" конците за всичко. Да сте чули някакъв инцидент да са претърпели? То не разбрахме и кои точно са тези 20. Имаше някакъв списък с 20, после някой хвърли списък май с 22 бройки ... И така! Нищо, както винаги, ама промянаааааааа.
69
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Абе, тр..олове на Посолството, вие сега за Путин ли сте срещу Олигарсите, или сте За Олигарсите срещу Путин. Щото като Евроатлантици, трябва да сте срещу Олигарсите, да ама така сте с Путин и руският народ. На ви една дилема да се забавлявате.
68
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен "Колега, на кое посолство?" Как на кое, на Посолството, всички останали са посолства, но Посолството(американското) е само Едно. Затова е с Главна буква. Так където се отчитат Киро и Асен с две думи.
67
13
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 6 месеца
...зеленски е купил две яхти за 75 милиона, а на фронта да се бият до последния украинец!
66
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Проектът Русия се закрива
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И Ванчето ли цъка?
64
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ей тъй се прави! А нашите си ги дундуркат, нали са вързани с ЕСето?
63
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Цялата софийдка община цъка минуси тука, срещу Русия
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Колега, на кое посолство?
61
0
 
4
 
! Отговори
от кремъл преди 6 месеца
е случва се
60
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
уф еквалайзъра пак се е развилнял, всички олигарси да се окопават в паник стаичките щото досега такова нещо като труп милиардер не се е чувало да харчи честно спестените парички.
59
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аз, тр..оловете на Посолството и целият руски народ се радваме на тази новина.
58
1
 
2
 
! Отговори
Ураган в Крим преди 6 месеца
А чакахме цунами, в Лондон и Маями!?
57
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Руснаците стават само и единствено за пушечно месо, така че ботоксовото джудже ги използва по предназначение, но лошото е, че страдат и съседните народи.
56
2
 
2
 
! Отговори
42-годишен преди 6 месеца
На мойта възраст вече не трябва ли да си имам приятелка мама ми кача че изглеждам много секси
55
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен "Всеки ден Русия "напредва" на фронта с по 1000 окупатора груз 200...На цивилния фронт е малко по-спокойно..." Тъй казаха по Freedom TV и от британскоро "разузнаване" :) :) :)
54
1
 
12
 
! Отговори
Учудено дете преди 6 месеца
Защо така хора в Русия умират? Толкова ли са болни?