Украйна обвини Русия в разстрел на предали се войници

Започва разследване, базирано на видеоклип
3 дек 2023 18:20, Стела Стоянова
456
Украйна обвини Русия в разстрел на предали се войници

Украйна обвини Русия във военно престъпление и започна разследване. Става дума за убийство на двама предали се войници, за което може да съди от видеоклип. Официална реакция от Москва няма, съобщава БГНЕС.

В събота кратък видеоклип, чиято автентичност може да бъде потвърдена от АФП, беше публикуван в Telegram. Той показва как двама мъже излизат от убежище, единият с ръце над главата си, преди да легнат на земята пред друга група войници. Това е последвано от нещо, което изглежда като стрелба и издигащ се дим, преди видеото да прекъсне внезапно. Прокуратурата в Донецк каза, че според предварителни данни изображенията са заснети край село Степове, близо до източния град Авдиевка, където бушуват боевете. „На видеото се вижда как група хора в руски униформи разстрелват отблизо двама невъоръжени военнослужещи в униформа на украинската армия, които се предадоха в плен“, пишат от прокуратурата. Следователи и прокурори са започнали разследване.

Убийството на военнопленници е грубо нарушение на Женевските конвенции и се класифицира като сериозно международно престъпление. Центърът за стратегически комуникации на украинската армия заяви, че притежава "потвърдена информация", че видеото показва "екзекуцията" от руските сили на "невъоръжени войници". "Украинските войници бяха обезоръжени и ръцете им бяха вдигнати. Те не представляваха никаква заплаха! Руската страна трябваше да ги залови и да им даде статут на военнопленници", написа украинският омбудсман по правата на човека Дмитро Лубинец в Telegram. Председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук обвини руските сили в нарушаване на правилата за водене на война. Украинската армия призова международната общност да потърси "отговорност" на военното ръководство на Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


456
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
301
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А на Израел подвизите що никой не ги разследва, тази нощ са изтрепали 700 човека.
300
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
дайте линк хората не ви вярваме на пропагандата. всеки да си прецени сам.
299
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Неотдавна укропропагандата публикува клип, в който един боец от русите останал без оръжие е р азстрелян от един украински шкембакк в окопа си, след което тялото му бе обезобразено и с бамба. Впоследствие спряха да лансират този клип щото се усетиха че отиват към военни престъпления. На друг клип съблечени руски войници бяха натоварени в багажника на пикап натрупани един върху друг. Само че истината и за тези престъпления, при които клипа не прекъсва внезапно се потулва...
298
0
 
8
 
! Отговори
Швейк преди 6 месеца
Значи, опитвате се да ме убедите че руските или украинските войници ходят с камера или смартфон в джоба по време на атаки или контранаступ и имат време да се снимат и да правят видео клипове изобличаващи ги във военни престъпления ? И след това ги публикуват. А може би си носят и зарядно за да зареждат телефона през обедната си почивка ? МААЛОУМНИЦИ... Единствените с камери на фромта са служителите на ПРОПАГАНДНИЯ ОТДЕЛ от двете страни снимащи "зверствата" на противника или "победите" на своите.
297
0
 
12
 
! Отговори
Жив труп от Буча преди 6 месеца
...А мърдаха ли след разстрела "украинските войничета" ? Или то точно за това толкова внезапно е прекъснал клипа че да се изреже неудобния кадър......
296
0
 
3
 
! Отговори
не знам за Русия ама преди 6 месеца
Трепете си ора ей така , като щракане с пръсти , гачели са ви от кокошарника в задния ви двор и с некакви нефелни мотиви за Родина , Отечество държава . Въженца ще има за всички от сърце .
295
0
 
11
 
! Отговори
Правоверен бацил преди 6 месеца
Под евроатлантически предтекст мога да ударя женати докато гледаш и да те обвиня в руско влияние след това.
294
2
 
14
 
! Отговори
СВОЙ преди 6 месеца
Амереканската и Европейската помощ свършва.Свършват и дните на наркоманчето,зеленото джудже.Русофобчета и вашите пари от посолството ще секнат.
293
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За тия правила, закони, конвенции не съществуват. Никога нищо не спазват.
292
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Започнало разследване? И като установите че наистина са разстреляни какво ще стане ве, украински фашисти? Това е война. В нея биват убивани даже и деца, а какво остава за войници които са в плен?
291
2
 
18
 
! Отговори
Аз преди 6 месеца
уРкайна кога ще разследва палежите на ХОРА от преди войната? Никога? ....... Правилно!
290
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Украйнците са и3мет Колкото и да храчите и плюете по Украйна Русия се оказа толкова слаба че няма да може да съхрани своята държавност след тая война.
289
3
 
14
 
! Отговори
Фитьо преди 6 месеца
Няма как да не си представя обезсърчения Наполеон,научил,че предложението му за мир е отхвърлено с думите "Войната едва сега започва и скоро Бонапарт ще се увери отблизо в това".Крачи си Наполеон с празен поглед в кметството в Москва и избухва пред маршалите : "Всички тук ме имат за генерал,докато аз съм императора",разбирайки ясно края на мечтата си за световно господство и че трябва да бяга бързо назад,че бесните мечки идат с недобри намерения.Събудиха мечката и Господ не може да ги спаси
288
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
При монголоидите разстрела на пленниците си е резон.
287
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Двама се предават,а други трима ги снимат е няма така простотия.Тия да ги ожали човек.Нещо много взеха да си вярват на измислиците ми се струва.Само простотии от украинците,няма такава жалка нация,ама иначе слушат зеленчука,а той пък изпълнява нарежданията на Джонсън.Е научиха им номерата и явно не вървят,а и то без това оръжия не останаха.
286
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Продължавайте със споделянето на мокрите сънища, лъжите, фантазиите и халюцинациите си тук русофили! Ха-ха-ха! Явно това ви кара да се чувствате "пълноценни" и полезни в илюзията, че помагате с нещо на фашистка Русия...!
285
6
 
12
 
! Отговори
Фитьо преди 6 месеца
И не съм го гледал видеото,а на изявления от страна във война и дума не вярвам.Ако е истина,че току-що са се предали има вероятност ако са били американски или други наемниците военни от новите републики да ги екзекутират на място по техните закони като наемници и затова останалите да не са били екзекутирани.Но да гледам видео на което само се чуват изстрели и да си вадя изводи е несериозно
284
8
 
17
 
! Отговори
Фитьо преди 6 месеца
Долният,нещо си се объркал.Русия няма нужда от помощ,а на Украйна никой вече не е в състояние да и помогне.
283
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Продължавайте със споделянето на мокрите си сънища, лъжите, фантазиите и халюцинациите си тук русофили! Ха-ха-ха! Явно това ви кара да се чувствате "пълноценни" и полезни в илюзията, че помагате с нещо на фашистка Русия...?
282
18
 
7
 
! Отговори
Фитьо преди 6 месеца
В Русия има смъртно наказание и може и да са били осъдени на публична екзекуция.Ако са извършили някакво престъпление не бих се учудил да са ги осъдили набързо.Да се осъжда нещо,което не се и вижда,а ако е вярно не се знаят основанията - има или няма присъда не ми звучи убедително.Освен това е и послание "не се предавайте,а вземете в гроба и някой руснак,защото тъй и тъй ще ви убият,ако няма надежда за спасение и тази с косата ви е сложила в списъка си"!