Украйна обвини Русия в разстрел на предали се войници

Започва разследване, базирано на видеоклип
3 дек 2023 18:20, Стела Стоянова
456
Украйна обвини Русия в разстрел на предали се войници

Украйна обвини Русия във военно престъпление и започна разследване. Става дума за убийство на двама предали се войници, за което може да съди от видеоклип. Официална реакция от Москва няма, съобщава БГНЕС.

В събота кратък видеоклип, чиято автентичност може да бъде потвърдена от АФП, беше публикуван в Telegram. Той показва как двама мъже излизат от убежище, единият с ръце над главата си, преди да легнат на земята пред друга група войници. Това е последвано от нещо, което изглежда като стрелба и издигащ се дим, преди видеото да прекъсне внезапно. Прокуратурата в Донецк каза, че според предварителни данни изображенията са заснети край село Степове, близо до източния град Авдиевка, където бушуват боевете. „На видеото се вижда как група хора в руски униформи разстрелват отблизо двама невъоръжени военнослужещи в униформа на украинската армия, които се предадоха в плен“, пишат от прокуратурата. Следователи и прокурори са започнали разследване.

Убийството на военнопленници е грубо нарушение на Женевските конвенции и се класифицира като сериозно международно престъпление. Центърът за стратегически комуникации на украинската армия заяви, че притежава "потвърдена информация", че видеото показва "екзекуцията" от руските сили на "невъоръжени войници". "Украинските войници бяха обезоръжени и ръцете им бяха вдигнати. Те не представляваха никаква заплаха! Руската страна трябваше да ги залови и да им даде статут на военнопленници", написа украинският омбудсман по правата на човека Дмитро Лубинец в Telegram. Председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук обвини руските сили в нарушаване на правилата за водене на война. Украинската армия призова международната общност да потърси "отговорност" на военното ръководство на Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


456
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
2
 
0
 
! Отговори
Чатжпт преди 6 месеца
На 14 декември ще тестват робот двойник!
280
17
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Продължавайте със споделянето на лъжите, фантазиите и халюцинациите си тук русофили! Ха-ха-ха! Явно това ви кара да се чувствате "пълноценни" и полезни в илюзията, че помагате с нещо на фашистка Русия...?
279
3
 
11
 
! Отговори
Who Cares преди 6 месеца
Можеше и нещо по-оригинално да кже. Все пак е клоум по професия...
278
4
 
15
 
! Отговори
Серсема преди 6 месеца
Видях съседа да вари лютеница в двора си и ми каза,че с руски кибрит на 40 години е запалил огъня си.Нарушил ли е санкциите?
277
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Do 354. Нищо няма да му направят иначе Натаняхо още сега трябва да го изправят до стената. А се говори че г-жа Зеленска предоставяла дечица на педофили.
276
5
 
18
 
! Отговори
ъцз преди 6 месеца
на зеленски здраво му пари под дупето... зелето си мислеше само да смеят да ни нападнат Русия, САЩ са с нас и ни обещаха да ни пазят. е да ама не... явно кухото зеле е забравило какво се случи с Грузия... щото САЩ и на тях обещаха да ги пазят...
275
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ауууу, ама той голяб обвинител тоя, бе! А дали Зе и компания са гледали клиповете в които укри убиват ЗАВЪРЗАНИ руски пленници? Защото ги има тези клипове в телеграм, има ги и лицата на убийците, всичко се вижда, а и те се хвалят. Най-голямата наглост на укрите беше, когато завели дело срещу вече застреляни руски пленници за това, че не са се подчинили на разпоредбите на укровояците. Дали продажните медии ще напишат за това? Едва ли, сервилните дpackaчи са нarли, двулични cвuнe.
274
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Превод от рептилски : все повече украински войници се предават, за да спасят живота си.
273
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 357. По важен за нас е въпроса ще има ли ток в България и ЕС. Първа буря и колко човека бяха без ток 3 дена. Виж какво става и в Германия а е още в началото на зимата. Няма ток от фотоволтици и перки в снежните бури.
272
18
 
9
 
! Отговори
Типично преди 6 месеца
Рашисти, сър !
271
20
 
11
 
! Отговори
Ха ха ха, преди 6 месеца
Военнопрестъпникът не може да припари из Европа,защото ще бъде арестуван и разследван за отвличане на украински деца! Като прокажен е, не може да стъпи из Европа!
270
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
След разпада на ЕС Русия ще работи с Унгария, Словакия, Австрия и Сърбия, централен блок, нещо като нова Австро - Унгария. Тези страни имат централно географско положение в Европа, и ще разполагат с преференции за достъп до руските ресурси. Тези страни ще бъдат най-богатите в Европа и мостът за търговия на руски ресурси към западна Европа. А България отива в нищото.
269
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Страните в ЕС (а вече има такива) които се обявят срещу политиката на Брюксел спрямо Русия, трябва ясно да си дават ясна сметка за големите предимства които ще имат в бъдеще в отношенията си с Русия.
268
12
 
7
 
! Отговори
Ха ха, преди 6 месеца
Руският Тролей оправи и Запада, и Щатите, и набързо взе да предава и украинските бойци? Адски е отворен! Пропуска да спомене, че всичките окупатори,които застреляха предалите се украинци,бяха ликвидирани до един! А сега повтаряй!
267
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това не е истина, в Русия не може да съществува така политическа система и такъв незападен режим и при това да се ползва с подкрепа на населението. Такова животно няма. Руснаците са угнетени и само чакат удобен момент да свалят Путин и да посрещнат западните ценности развявайки знамена в цветовете на дъгата. Просто трябва да ги натиснем още малко, и Русия ще рухне, вече е рухнала.
266
3
 
19
 
! Отговори
Мда преди 6 месеца
Тая работа повече прилича на пропаганда за местна консумация от рода на:"За Бога братя, не се предавайте, ще ви застрелят!". Накратко-май доста хохли предпочитат да се предадат и това е станало проблем.
265
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Украинците да се прибират в Русия, там принадлежат и там им е мястото, самите украинци са руснаци по произход, никой няма да се загрижи за тях и Украйна, освен Русия. Това да ви е ясно. И ако искат добро бъдеще, да се държат за полата на майка си Русия, че хиените им таковаха майката! Имат късмет, че има кой да ги защити и ги извади от капана в който бяха попаднали. На Зеленски не му дреме за тях, той си гледа неговия интерес.
264
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
САЩ могат да си позволят да загубят Украйна, с това най-вероятно ще загубят и световната си хегемония, ще се превърнат в регионална сила, но ще останат силна икономика и богата страна защото имат всички ресурси да се развиват и да благоденстват. А с ЕС е свършено, ЕС нямат нищо, бедни като мишки са.
263
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Фактически днес в изолация се оказа западът, който не можа да привлече никой на своя страна.
262
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Европейският съюз върви успешно към своя край.