Кремъл плаща на съпругите на войниците си, за да не протестират

Недоволството срещу властите се увеличава
4 дек 2023 19:00, Нели Христова
141
Кремъл плаща на съпругите на войниците си, за да не протестират
Снимка: БГНЕС

Недоволните съпруги на руски войници, служещи в Украйна, са били открити от Кремъл. Властите се опитват да изкоренят несъгласието относно пълномащабното си нахлуване, твърдят британски представители на отбраната.

В хода на войната, която Владимир Путин започна през февруари 2022 г., имаше множество съобщения за нисък морал сред руските войски, които се оплакваха от лошо оборудване и обучение.

Има също така нарастващи призиви от роднини руските войски да бъдат сменени и върнати у дома. Съветът на майките и съпругите, съставен от роднини на мобилизирани руснаци, многократно е осъждал войната.

През ноември 2022 г. съпругите на руски войници отидоха на границата с украинската област Харков. Те поискаха да приберат съпрузите си у дома, защото мъжете бяха ранени на фронтовата линия, съобщи независимото руско издание The Insider.

Миналия месец съпруги и роднини на руски войници рискуваха да си навлекат гнева на правоприлагащите органи, като проведоха краткотраен протест в Москва, преди да бъде разпръснат. Те настояваха  близки им да бъдат върнати у дома.

Роднините на войниците, които активно настояваха хората им да бъдат пуснати у дома, публикуваха призив в канала на Telegram The Way Home на 27 ноември, в който се казва, че руската общественост е "прецакана".

През септември 2022 г. Путин обяви частична мобилизация, насочена към увеличаване на числеността на войските, като използва 300 000 резервисти и бивш военен персонал с определени военни специалности и съответен опит. Въпреки това, както каза мозъчният тръст RAND Corporation през юни, на руските войски не е разрешено да напускат армията след указа на Путин.

Постът в "Пътят към дома" осъди как "нашите близки бяха отведени в Украйна", въпреки обещанията на Путин, че резервисти няма да бъдат призовани. "Много никога няма да се върнат. Мобилизацията се оказа ужасна грешка", се казва в изявлението.

Въпреки това Кремъл отговаря на зачестилите критики, според британското министерство на отбраната. В ежедневната си актуализация Министерството на отбраната в събота заяви, че групата е получила фалшив предупредителен етикет, "вероятно по инициатива на прокремълски актьори".

Това беше част от хитрост на руските власти в "опит за потушаване на общественото несъгласие" от ядосаните съпруги, като се опитват да им изплатят и да ги дискредитират онлайн.

"Проучване на независими руски медии и коментари на самите протестиращи съпруги предполагат, че през последните седмици властите вероятно са предложили увеличени плащания в брой на семействата в замяна на това, че се въздържат от протести", казаха служители на отбраната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
2
 
! Отговори
До Бандеровска ИЗМЕТ преди 6 месеца
Нали беха фашисти? Са пък станаха евреи? Последно? Или посолството е в ступор, не знае кво да ви пусне...
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бившият анализатор на ЦРУ Рeй Макгавърн в YouTube канала на Judging Freedom:Със Зеленски е свършено наистина е свършено. Сега генералите говорят помежду си. Сиймор Хирш публикува много добра статия, отбелязвайки, че генерал Залужни който съхранява известно уважение от хората, с които се е обучавал още по съветско време сега работи с тях.И би било хубаво, ако дойде краят и за Бил Бърнс (директор на ЦРУ, бел. ред.), както и за всички останали, които лъгаха за цялата тази ситуация.
20
3
 
4
 
! Отговори
До Браво другарю Пут преди 6 месеца
Жени се бият и в украинската армия, както и деца по на 18 години.........войната е много жестока и за двете страни.............Русия и Украйна!!!!
19
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
100% пропаганда и лъжа, преписана като новина от хора без достойнство и себеуважение.
18
2
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 6 месеца
РАВНОСМЕТКАТА ОТ СПЕЦИАЛНАТА ВОЕННА ИЗЛАГАЦИЯ Е , ЧЕ РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ СЕ УВЕЛИЧИ С НЯКОЛКО МИЛИОНА БЕЖАНЦИ ОТ УКРАЙНА ТОВА Е ПЛЮСА! ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е МИНУС! ЗАВЗЕХА СЕ ЕДНИ ТЕРИТОРИИ НО ПЪК СЕ ИЗГУБИ СТАБИЛНОСТТА НА ДРУГИ ВЕЧЕ СТАБИЛНИ ПЛЮС ЗАГУБИТЕ И НА ФРОНТА И ФИНАНСОВИ! АМИ ТОВА Е ЗА СЕГА ЩЕ АНАЛИЗИРАМЕ ПАК В БЪДЕЩЕ
17
7
 
16
 
! Отговори
Браво другарю Путин преди 6 месеца
На черните чували в ГРУЗ 200 вече ще има и женски имена.
16
3
 
2
 
! Отговори
до 11 преди 6 месеца
и туй няма да им помогне - нищо не може да спре сибирската мечка, особено ако е раздразнена!...тя си прибра мечетата от републиките, сега остава да оглозга и украйната земя!
15
7
 
5
 
! Отговори
аха преди 6 месеца
Е, как Кремъл да плаща, бе?Нали Русия е пред фалит???Откъде пари за тия неща??Нали икономиката на Русия е колкото на един американски щат??Нещо много се оплетохте в лъжите си, бе..............нулева координация!!!
14
1
 
2
 
! Отговори
А у нас преди 6 месеца
НПО-тата и олигарсите плащаха на щурмоваци да протестират.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Изключително ниско ниво. Блажени са вярващите.
12
7
 
6
 
! Отговори
брей! преди 6 месеца
и как го разбрахте това? и защо същия тоя народ гласува 71,7% доверие на путин?....колкото да се напъвате, българския народ винаги ще бъде с Дядо Иван!
11
8
 
20
 
! Отговори
клоаката ПУТЛЕРИСТАН преди 6 месеца
Нормално за Путинопитека
10
0
 
0
 
! Отговори
А на майките? преди 6 месеца
Те не протестират ли?
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Арестович: Кампанията срещу Залужни може да доведе до военен преврат или трети Майдан.Кампанията за дискредитиране на главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна ген. Валерий Залужни може да доведе до военен преврат или трети Майдан. Такова мнение изрази бившият съветник на офиса на президента на Украйна Олексий Арестович в предаването на блогъра Василий Голованов, предава украинското опозиционно издание "Страна".
8
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
измишльотини
7
7
 
17
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 6 месеца
А киев не плаща.Ако протестираш изчезваш безследно
6
4
 
4
 
! Отговори
хаха преди 6 месеца
Залужни поискал от САЩ 400 млрд. долара и 17 млн. снаряда. Оплакал се, че Зеленски му пречи. Толкова е необходимо на Украйна, за да си върне териториите, които имаше при обявяването на независимостта през 1991 г.Това е заявил главнокомандващият въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ген. Валерий Залужни на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин по време на визитата му в Киев на 20 ноември, пише "Украинская правда", като се позовава на собствени източници.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Детска градина !!!!
4
6
 
13
 
! Отговори
стига бе преди 6 месеца
Напишете направо, че събрали жените и лично Путин ги разстрелял. Какво да им плаща, че нали Русия няма пари, бедна е. Няма ракети, снаряди. Те затова нападнаха Украйна, за да съберат пералните за чипове, не че укропите избиваха жителите на Донбас, да не си помислите такова нещо.
3
4
 
15
 
! Отговори
Зеленски пък явно преди 6 месеца
Не им плаща! В Киев има масови протести на съпруги на войници! Искат демобилизация след 22 месеца активна служба на фронта на съпрузите им без почивка!!! Викат че войник не означава роб!!