БНР: Случаят с интервюто на Митрофанова да не се ползва за политически цели

Ръководството на радиото излезе с позиция
16 дек 2023 20:30, Стела Стоянова
122
БНР: Случаят с интервюто на Митрофанова да не се ползва за политически цели
Снимка БГНЕС

Ръководството на БНР смята за недопустими и категорично отхвърля опитите за намеса в редакционната политика на медията. Случаят с неизлъченото интервю на извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация Н.Пр. г-жа Елеонора Митрофанова не трябва да бъде използван за политически цели и внушения.

Решението програма "Хоризонт" да не излъчи интервюто с г-жа Митрофанова в предаването "Политически НЕкоректно" на 16 декември е взето в съответствие с приетите правила за редакционната дейност в БНР и професионалните стандарти, в съответствие с обществения интерес, законовата рамка и Етичния кодекс на българските медии, заявяват от БНР в своя позиция.

Програмният съвет, който включва директорите на националните, регионалните и дигиталните програми, е основният орган за саморегулация на медийното съдържание и се произнася за спазването на редакционните стандарти. Според него, при реализирането на интервюто с посланик Митрофанова са нарушени чл. 5 от Етичния кодекс и точки 7.3, 8.1 и глава 13 от редакционните стандарти, които изискват интервютата да бъдат безпристрастни, да не изглеждат благосклонни към позицията на събеседника и регламентират принципите при отразяване на военни действия и позиции на враждуващи страни. Затова, на основание т. 13.1 от Редакционните стандарти на БНР, Програмният съвет препоръча на ръководството на програма "Хоризонт" интервюто да не бъде излъчено в ефир.

Още по темата

Намираме внушенията за цензура за недопустими и спекулативни. БНР като обществена медия строго се придържа към принципите за свобода на словото, обективност и независимост на медийното съдържание и плурализъм на гледните точки при спазване на най-високите професионални и етични стандарти. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още по темата: БНРМитофанова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
0
 
! Отговори
НАТО преди 4 месеца
НЕДОУМЯВАМ ТАЗИ ЖЕНИЦА КАКВО ЛИ ИЗОБЩО БИ МОГЛА ДА НИ КАЖЕ.И ЗАЩО ПРОДЪЛЖАВА ТЪРПЕНИЕТО СПРЯМО НЕЯ
90
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Алоооооооооооооо, не си позволявайте да определяте кой какво ще слуша. Няма да ни промиете мозъците. Това е фаши...изъм в действие
89
8
 
5
 
! Отговори
Паню Баирски преди 4 месеца
Руските слуги Петър Волгин и Момчилова трябва да се изритат!
88
8
 
4
 
! Отговори
Хайдеее, преди 4 месеца
...руските тролеи пак им трябват някакви "фашисти"и "нацисти", за да оправдаят собствените си престъпления? Странно е защо, всички крайно десни партии в Европа подкрепят Путин?
87
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Радиото е пропагандно средство на Новата фашистка власт. За слушане на вражески станции ще има концлагер. Радиоапаратите на населението ще са запечатани само на Дарик радио на Жълтата власт. Ще слушаме само Глиги от Демократична България.
86
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Позицията на БНР е слаба и атакуема. Оправдават се с правила за редакционната дейност, професионални стандарти, в съответствие с обществения интерес, законова рамка и Етичния кодекс на българските медии, а имаме грубо нарушаване на основно човешко право - правото на словото и правото на българските граждани да бъдат информирани всестранно.
85
19
 
8
 
! Отговори
Редакторът преди 4 месеца
Точно и ясно е казано кои точки от журналистическата етика са нарушени, но тук има силно късогледи индивиди, които трябва да свалят червените си очила и да ги пренастроят с прозрачни стъкла, за да виждат по-ясно и да знаят кой кара влака в България.
84
19
 
9
 
! Отговори
Едитър-Ин-Шеф преди 4 месеца
Умрял е някой да слуша пледоариите на "Нейно Величество" Мутрафонова. Тя, и останалите гамени в рашистанското пасольство, да се радват, че още са на българска територия, но както изглежда няма да е задълго.
83
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Решенията взети от БНР под политически натиск и които в същност са Ц.Е..Н.ЗУ.РА не трябва да се обсъждат... Това е. Ей тиквите така и не разбраха че колкото повече забраняват толкова повече хората ще искат да гледат / слушат забраненото.... Демокрация ама по БългароТурски тертип...
82
7
 
15
 
! Отговори
Чудя се! преди 4 месеца
Чудя се колко мозък трябва да имаш в главата да се кефиш на това, което се случва в държавата, само, защото ТВОИТЕ го правят ?!? Та ти живееш в същата държава! Това е все едно да си на потъващ кораб в открито море и да се кефиш, че потъва, само, защото капитанът, който го е разбил в айсберга, ти е приятел! ЧЕ НАЛИ И ТИ ЩЕ ЗАГИНЕШ БРЕ! Осъзнават ли, че САМИТЕ ТЕ протестираха против тези, с които са заедно и които им помагат сега и че утре същото (най-малко) ще си го получат и те! Лууди ли сте???
81
6
 
24
 
! Отговори
Удобрена от посол... преди 4 месеца
Ето това е демократична (хамриканка) свобода на словото.
80
7
 
21
 
! Отговори
Моля?!? преди 4 месеца
"Случаят с цензурираното интервю да не се използва за политически цели" - а вашите цели да извършите бруталната цензура какво беше? Да изпълнявате заповедите на пеевски какво е? При това пеевски дори не е (още) председател на дпс, а само председател на парламентарната група на ЧЕТВЪРТАТА политическа сила в парламента! То е срам, а вие го направихте и даже направихте беззумната схема "спираме интервюто за несъответствие със стандартите, но забраняваме достъпа до него за да проверите дали е така"!
79
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Цар Делян Шишиман - Този е Дилян Шишо, Шишман е друг и няма нищо общо с тего.
78
5
 
13
 
! Отговори
НеРазбрал преди 4 месеца
Някаква кукла на конци разпорежда, и хоп- всички са съгласни. Ако сглобка е дума на годината, то *** на задни части, е професия на годината.
77
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
От дне вече се смени името на радиото - Българско Нацистко Радио.
76
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Изложихте се и станахте за смях. Пеевски ви забрани интервюто и ви цензурира. Пеевски е вашият цензор. Омазахте се с пеевските свински изпражннения.
75
3
 
15
 
! Отговори
Не на цензурата! преди 4 месеца
Психически проблем е да повярваш на собствената си пропаганда. Казал го е един държавен секретар на САЩ. Не цитирам дословно, заради цензурата в сайта.
74
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
БНР звучи както по времето на комунизма, води проруска пропаганда и то с парите на данъкоплатците.
73
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
БНР звучи както по времето на комунизма, води прореска пропаганда и то с парите на данъкоплатците.
72
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Има хора в БНР, които трудно могат да се нарекат журналисти. Такъв е пропагандаторът на руските интереси и руските фейк новини Петър Волгин. Журналистиката трябва да е надпартийна. Но той и колегите му от БНР често забравят това. Като например Дияна Янкулова, която от радиоводещ стана говорител на Военното министерство при управлението на БСП, след което отново се върна, на същата позиция в БНР?! Комунистката Лили Маринкова и др.