БНР: Случаят с интервюто на Митрофанова да не се ползва за политически цели

Ръководството на радиото излезе с позиция
16 дек 2023 20:30, Стела Стоянова
122
БНР: Случаят с интервюто на Митрофанова да не се ползва за политически цели
Снимка БГНЕС

Ръководството на БНР смята за недопустими и категорично отхвърля опитите за намеса в редакционната политика на медията. Случаят с неизлъченото интервю на извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация Н.Пр. г-жа Елеонора Митрофанова не трябва да бъде използван за политически цели и внушения.

Решението програма "Хоризонт" да не излъчи интервюто с г-жа Митрофанова в предаването "Политически НЕкоректно" на 16 декември е взето в съответствие с приетите правила за редакционната дейност в БНР и професионалните стандарти, в съответствие с обществения интерес, законовата рамка и Етичния кодекс на българските медии, заявяват от БНР в своя позиция.

Програмният съвет, който включва директорите на националните, регионалните и дигиталните програми, е основният орган за саморегулация на медийното съдържание и се произнася за спазването на редакционните стандарти. Според него, при реализирането на интервюто с посланик Митрофанова са нарушени чл. 5 от Етичния кодекс и точки 7.3, 8.1 и глава 13 от редакционните стандарти, които изискват интервютата да бъдат безпристрастни, да не изглеждат благосклонни към позицията на събеседника и регламентират принципите при отразяване на военни действия и позиции на враждуващи страни. Затова, на основание т. 13.1 от Редакционните стандарти на БНР, Програмният съвет препоръча на ръководството на програма "Хоризонт" интервюто да не бъде излъчено в ефир.

Още по темата

Намираме внушенията за цензура за недопустими и спекулативни. БНР като обществена медия строго се придържа към принципите за свобода на словото, обективност и независимост на медийното съдържание и плурализъм на гледните точки при спазване на най-високите професионални и етични стандарти. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още по темата: БНРМитофанова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
21
 
! Отговори
Позор преди 4 месеца
В БНР през годините протестираха срещу цензурата а днес те цензурират но мъчат гузно и лъжат.
10
3
 
27
 
! Отговори
Андон преди 4 месеца
Пеевски си купува време. С тоя магнитски няма мърдане. От няколко месеца Пеевски е министър председател и решава всичко. САЩ засега ги устройва , но в един момент ще го опекат.
9
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Въпросът е и как един депутат, санкциониран по Магнитски, звъни по телефона, и записано и одобрено от Програмен съвет интервю пада на мига? Днес е Митрофанова, утре като не го махнат от Магнитски, може да евсеки. ??? !!!
8
3
 
21
 
! Отговори
Внимание опасност! преди 4 месеца
Путин ви снима! Усмихнете се!
7
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Както и да го въртите това си е цензура. В етичния кодекс могат да се намерят редове които да оправдаят всяко решение и се използва точно за и само да маскира самата цензура.
6
4
 
28
 
! Отговори
бананова република ! преди 4 месеца
Посолството не дава !
5
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
То да поканиш политик и то от такъв калибър си е пилитическа цел и надежда за внушение. Тези за какви ни взимат?
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе какво ми се правите на улави бе ? Решението е политическо и как да очаквате за какви цели да се ползува ? Случи ми се поради няма какво да ви послушам 10-на минути едно "неполитическо и безпристрастно" излъчване и щях да се издрайфувам от отвращение. Такива мазни такива политкоректни такива правоверни независими "журналисти". Нещастни продажници.
3
4
 
33
 
! Отговори
Магнита преди 4 месеца
Интервюто така или иначе ще го чуем.Въпроса е как Пеевски решава кое може и кое не в тая държава
2
5
 
30
 
! Отговори
Бла бла бла преди 4 месеца
Поредните празни приказки. Абе, щом е толкоз важно това интервю, пуснете го. Едни ще плюят други възхваляват. Нищо ново за България. Ама шефът на БНР се е уплашил за поста си. Голям "независим" журналист, за заплатата си дава г...за. Помните ли между другото за Морфов. Тогава те заех неговата страна. Ама явно Шиши е господарят.
1
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Принципите на свобода на словото вика!!!! Голям срам, не бнр а пнр....пеевско народно радио