Санкциите захапаха и най-близките до Путин

ЕС прие 12-я пакет с ограничения
20 дек 2023 22:53, Нели Христова
39
Санкциите захапаха и най-близките до Путин
Снимка: БГНЕС

Братовчедката на руския президент Владимир Путин, Анна Цивилева, и синът на бившия руски президент Дмитрий Медведев, Иля Медведев, са сред засегнатите от нови санкции в 12-ия пакет, приет от Съвета на Европейския съюз срещу Русия.

Общо 61 души и 86 организации са били санкционирани в понеделник, според списък, публикуван от Европейската комисия. Роднината на Путин, Цивилева, председателства фондацията "Защитници на отечеството", която подкрепя руските войници, участващи в продължаващата война на Путин в Украйна.

Синът на бившия руски президент Медведев е обвинен в "създаване на цифрови услуги в незаконно окупираните украински региони Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие".

Санкционирани са и 14 членове на Централната избирателна комисия на Русия.

Пакетът от санкции включва също забрана за внос, закупуване или трансфер на диаманти от Русия, считано от 1 януари 2024 г., и затяга прилагането на западната горна граница на цените на руския петрол на 60 долара за барел. Кремъл не отговори на последния пакет от санкции.

Европейският съвет заяви, че мерките "нанасят допълнителен удар върху способността на Путин да води война, като са насочени към сектори с висока стойност на руската икономика и правят по-трудно заобикалянето на санкциите на ЕС".

"С този 12-и пакет предлагаме солиден набор от нови листвания и икономически мерки, които допълнително ще отслабят военната машина на Русия", каза в изявление Жозеп Борел, върховен представител за външните работи и политиката на сигурност. "Нашето послание е ясно, както вече заявих, когато председателствах неофициалния Съвет по външни работи в Киев: ние оставаме непоколебими в ангажимента си към Украйна и ще продължим да подкрепяме нейната борба за свобода и суверенитет."

На 31 януари Медведев, бивш президент на Русия и заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, каза, че "адските" санкции, наложени от Запада, не са успели да навредят на икономиката на Русия.

"Враждебните страни не са достатъчно смели, за да признаят, че техните "адски" санкции се провалиха. Те не работят", каза Медведев в своя канал в Telegram. "По-голямата част от промишлените продукти и потребителските стоки са заменени с местни, а липсващите – с азиатски марки."

Миналия месец обаче руският милиардер бизнесмен Олег Дерипаска, описван като любимия олигарх на Путин, каза, че руската икономика е на път да "удари леда".

Бизнесменът, чието състояние Forbes оценява на 2,4 милиарда долара, отправи предупреждението в публикация в своя канал в Telegram. Той добави, че има общ спад на цените на суровините, включително тези, които Русия изнася, и че това може да се отрази негативно на икономиката на страната.

МВФ прогнозира, че руската икономика ще нарасне с 2,2 процента тази година, след като се сви с 2,1 процента миналата година, въпреки че предвижда забавяне на растежа на БВП до 1,1 процента през 2024 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да бе ,колко санкции от сащ и ЕС ,колко милиарда от сащ и ЕС колко много оръжия от 100 държави и пак не можете да съборите Путин ,Али ПП кога че ходите фронта да помагате с жива сила ,помагайте че не останаха украинци )
32
0
 
1
 
! Отговори
Дядо Ванго преди 4 месеца
Хайде, още малко остана . баба Ванга е казала в пророчеството си за 2167г. че 185-тите санкции ще съборят руската икономика и Рашата ке падне. А дали Европейския съюз ще съществува все още ... бабата загадъчно мълчи.
31
0
 
1
 
! Отговори
Евраст преди 4 месеца
Верно ли ? Е сега раша се предаде ....зелката пичели войнъта с тези санкции
30
13
 
5
 
! Отговори
българин преди 4 месеца
крайно време е да се изгонят всички с руски паспорти от България и ЕС... Не искам утре да имаме руска народна република на българска територия. а и за тези с руските паспорти стига са се мъчили да живеят тук- по добре ще са в руския рай.
29
12
 
3
 
! Отговори
Весел Патиланец преди 4 месеца
Ааа не така - те санкциите не им влияят - всичко цъфти и връзва при раЗЗия, само денги нет ;-)
28
0
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 4 месеца
финансов одит на ек за ваксините и траншовете към украина
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И най - близките до Путин, захапаха санкциите.Що пишете глупотевини, само да се намирате на работа. Пука им на руските олигарси от санкции.Две години не разбрахте ли, че си го мятат на рамо този атлантически санкционен режим?
26
3
 
12
 
! Отговори
Ха ха преди 4 месеца
Вместо да избере някой друг доставчик и тази година САЩ избра РУСИЯ за закупуването на ядрено гориво за американските си реактори като плати над МИЛИАРД И ПОЛОВИНА ДОЛАРА на Кремълската хунта , които със сигурност са отишли да се финансира военната "специална" операция в Украйна . Ама това явно не тревожи САЩ. Те отпускат едни милиарди, както се разбра на собствените си оръжейни компании с което били "подпомагали" Украйна ... Ахахаха. А Европа продължава да се самоубива с още санкции.....
25
7
 
18
 
! Отговори
Леле! преди 4 месеца
Захапали сте им оная работа! Местят си го руснаците от единия в другия крачол, за вашите санкции.
24
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ау, колко страшно е станало!
23
7
 
14
 
! Отговори
Дърти мъдуRи преди 4 месеца
Тея импотентни смешници от ЕС какви санкции въвеждат? Унищожават така перкрасната в близкото минало Европа. В момента страни като Индия, Пакистан, ЮАР и Танзания например имат по-голяма тежест в световната геополитика отколкото ЕС. Наглосаксите постигнаха една от целите си - ЕС в поза партер.
22
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А бря ,то санкции ,и милиарди от сащ и ЕС за Украйна и още 100 държава и пак не победиха Русия )
21
7
 
17
 
! Отговори
Ха ха ха преди 4 месеца
След ДВАНАДЕСЕТИЯ пакет безмозъчни и неадекватни санкции на Европейския Съюз срещу Русия .... САЩ отговориха с НОВО УВЕЛИЧАВАНЕ НА ТЪРГОВСКИЯ СИ СТОКООБОРОТ със страната нападнала техния " бизнес партньор" - Украйна . За разлика от джендърска Европа която вече ИЗПОЛЗВА ПОСРЕДНИЦИ - американски , индийски, арабски и английскиза да купува всичко нужно от това което Русия изнася... то САЩ съвсем открито си търгува с Русия .а единствените санкции които наложи бяха няколко банкови запора. Бахаха
20
4
 
12
 
! Отговори
преди 4 месеца
а те най-близките знаят ли че са захапни?
19
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Със санкциите Европа така се самозахапа, че си самоизяде.
18
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Малиии, щом и братовчедката на Путин вече е под санкции, значи край! Събориха руската икономика. Сигурно днес след обяд ВСУ- то ще довършат окончателно руската армия. Ега ти смешниците. Изумен съм от тъпоумието на "налагащите санкции". Смешници!
17
3
 
3
 
! Отговори
бе ти бавноразвиващ преди 4 месеца
"На изток всичко вървеше по мед и масло...." ли си?
16
3
 
0
 
! Отговори
who gives a fuck преди 4 месеца
за малък тошко....
15
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всяка година имахме над 10% икономически ръст! На 10 ноември 1989 свалиха Живков и изведнъж фалирахме!?
14
5
 
7
 
! Отговори
До до ЮАР преди 4 месеца
Имам спомени от1975 г, насам! На запад повече от 4...5 години без рецесия не е имало! На изток всичко вървеше по мед и масло! Ама нещо разпадането се завъртя!