ЕС иска незабавно освобождаване на Навални

Настояват за пускане на всички политически затворници
17 яну 2024 15:42, Стела Стоянова
94
ЕС иска незабавно освобождаване на Навални
Снимка БГНЕС, архив

ЕС повтаря своя призив за незабавно и безусловно освобождаване на Алексей Навални и всички политически затворници в Русия, включително Юрий Дмитриев, Владимир Кара-Мурза, Иля Яшин, Алексей Горинов, Лилия Чанишева, Ксения Фадеева и Иван Сафронов. Това се посочва в изявление на европейския върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел от името на ЕС по повод третата годишнина от завръщането на Навални в Русия.

Борел изразява загриженост за здравословното състояние на Навални, Кара-Мурза, Скочиленко, Баришников и Горинов. Политическото ръководство на Русия носи отговорност за безопасността и здравето на Навални и останалите затворници, и то ще бъде подведено под отговорност, заявява той. Борел припомня позицията на ЕС, че забраната на изтезанията е абсолютна съгласно международното право.

Още по темата

ЕС отново призовава Русия да се съобрази с решението на Европейския съд по правата на човека за незабавно освобождаване на Навални. Борел отбелязва, че Русия остава длъжна да изпълни изцяло решенията на този съд по нарушения на правата на човека, извършени преди 16 септември 2022 г., когато страната напусна Европейската конвенция за човешките права. Русия остава обвързана с конвенцията срещу изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отношение или наказание, Европейската конвенция за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отношение или наказание, и другите си задължения по международното законодателство в областта на правата на човека, добавя Борел.

Според него изпращането на Навални в по-далечна наказателна колония издава страха на руските власти от него заради войната в Украйна и в навечерието на насрочените за март нови избори за руски президент, предаде БТА. Борел изразява съжаление, че трима адвокати на Навални бяха добавени през ноември миналата година в руския списък с "терористи и екстремисти" на основата на политически обвинения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До като пусните асандж 38...Папагал...Асанж разкри държавни тайни...какви тайни разкри Навални....Оли....
38
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Чакаме призива на ЕС и за Асандж.
37
0
 
11
 
! Отговори
Това преди 7 месеца
Глупости
36
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"ЕС иска незабавно освобождаване на Навални"---------Вече и за престъпници ли се застъпват от Брюксел?
35
2
 
15
 
! Отговори
като пусните асандж преди 7 месеца
тогава ще пусним навални
34
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Еми нали сте на каишка от САЩ ЕС, ама забравяте западняци, че в САЩ в момента се чудят какво да правят с укрите, ама нали се цанят за световен пазител, да си носят последствията от това :))) Да не говорим за расизма там, все по явен се очертава, чак се наложи чернокожа да им обяснява, колко са добри белите....хахахахаха :)))
33
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А за Асандж?
32
1
 
7
 
! Отговори
Фитьо преди 7 месеца
Заради медийните санкции в Русия няма да научат за словото на великият борел,но има възможност колегите им от съда в Хага,издали заповедта за арест на Путин да замести искането на Борел на руската следствена служба,а и ще могат без медийно затъмнение най-после на място да научат в какво са обвинени от тази служба Може и да видят Навални отблизо.
31
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Барон Мюнхаузен Русофилите са хора, които никога не са общували с рашки, който е общувал с тях знае :))) Особено ми е смешно, как много сме си приличали, как манталитета ни е еднакъв, аз не съм видял нищо общо между българите и сибирняците, явно пропагандата си казва думата :)))
30
14
 
5
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 7 месеца
Днес в Башкирия ,беше арестуван ,активист за човешките права в Раша,излезлите хора за негова подкрепа,са били арестувани и бити...диктатурата си казва думата.Много ми е интересно ,защо русофилите не ходят да живеят в любимата Раша? Защо никой,не емигрира в посока Раша?М?
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Щом ЕС иска - утре вече е свободен
28
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хитлер нападна Раша с 3.5 милиона трупс, знаете какъв беше края мекотели от ЕС :))) Хем знаете, че сте мекотели, хем предявявате претенции към Раша, чудна работа :)))
27
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кои сте вие и закакво се борите нещастници от измисления и извр...ен съюз че даказвате какво ще правят независимите народи МОЖЕТЕ ДА КОМАНДВАТЕ САМО ВАШИТЕ ПОСЛУШНИ ИЗВР...ЦИ
26
4
 
17
 
! Отговори
L. преди 7 месеца
ЕС от коя планета предават? От къде накъде Путин ще освободи някого по настояване на тези, които снабдяват наркомана от Киев със снаряди и ракети да стреля по тях? Най-много още навалноподобни да бъдат квартировани на държавна издръжка - Русия може да си го позволи.
25
5
 
24
 
! Отговори
до Страшно е преди 7 месеца
Вярно, Страшно е!!! Щото Мечката показа само Зъбчето си, с мобилизацията на 300,000 души и със свръх прицизни удари по укропите, за Разлика от ударите на Натаняху по палистинците в Ивицата Газа - с над 25,000 убити за Три Месеца, половината-жени и деца! А, ся си представи кво шъ стане ако РФ мобилизира не 300,000, а Три Милиона от 150 Милионото си население.... На Запад няма да смогнат с "Памперсите" от Страх!!! Радвайте се че Путин е добър, а не е като Лукашенко, Натаняху или ... др. Сталин!!!
24
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да бе, той Путин да не асенка василева да клекне. Не е познал ЕС от кого какво да си поиска.
23
24
 
2
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 7 месеца
Светът,не прави абсолютно нищо,за освобождаването на Навални и другите политически затворници от концлагера Раша!!!Просто се примиряват със психопата...краят му,ще дойде,веднага щом се обърнат бойните действия и жалката армия,бъде изтикана ,обратно в блатото!!;
22
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Джуджа освен да ви се изхили в лицето, друго не знам дали можете да направите ЕС :))) Явно сте забравили как Хитлер се изгаври с Англия и Франция, уж щял да подписва договор за мир....хахахахаха :)))
21
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз пък искам незабавна оставка на раззглобката!
20
1
 
19
 
! Отговори
t666 преди 7 месеца
Аз пък искам незабавно да стане лято !