Москва осъди задочно четирима сътрудници на Навални

Всички те живеят в чужбина
29 яну 2024 20:15, Стела Стоянова
11
Москва осъди задочно четирима сътрудници на Навални
Снимка БГНЕС, архив

Басманният районен съд в Москва е постановил задочен арест на четирима сътрудници на лишения от свобода руски опозиционен лидер Алексей Навални, съобщи „Индипендънт“.

В списъка на съда са председателят на Фонда за борба с корупцията (ФБК) на Навални Мария Певчих, говорителят на опозиционера Кира Ярмиш, руският журналист Дмитрий Низовцев и ръководителят на отдела за изследване на общественото мнение на ФБК Анна Бирюкова.

Всички руски опозиционери, арестувани задочно, живеят в чужбина и са обвинени в организиране на екстремистка организация. През юни миналата година Москва включи ФБК в списъка на "нежеланите организации", а през декември 2022 г. я обяви за "чуждестранен агент".

Певчих, бивш ръководител на следствения отдел на ФБК, е обвинен и във вандализъм и разпространение на фалшиви новини за армията, което обикновено означава информация, оспорваща официалната позиция на руското правителство за войната в Украйна.

Ярмиш и Низовцев също са обвинени в разпространение на фалшиви новини за армията, а Бирюкова е обвинена в оправдаване на тероризма. Русия често използва фалшиви наказателни обвинения, за да репресира вътрешната опозиция.

Производството за фалшиви новини и оправдаване на тероризъм е започнало през август 2022 г., а производството за организиране на екстремистка организация, в което участват ФБК и щабът на Навални, е започнало преди пълномащабното нахлуване на Русия.

Според руските власти руският опозиционер остава в наказателна колония в отдалечено селище северно от Полярния кръг, при "тежки условия" и ограничен достъп до кореспонденция.

През август 2020 г. дисидентът беше осъден на 19 години затвор по обвинения в "екстремизъм". Той отрече всички обвинения./БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: съднавални
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 2 месеца
"Екстремистка организация" - в този русофашистки термин се причисляват и руските майки, загубили две деца в "специалната операция".
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Виждам родните путинофили поддържат унищожаването на опозицията в Русия. Може би защото не са там. Ако тук започнем да унищожаваме така опозицията (която се състои от тези същите путинофили) ще опищят света.
6
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бачка ли тоя грантаджия Невални - или по цял ден е булка на креват :)))
5
1
 
5
 
! Отговори
Подсказвам преди 2 месеца
тюрьма народов
4
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Турция е клозет.
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Биха шута на Залужни
2
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Правилно. Русия трябва да се очисти от всички предатели и шпиони.
1
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
KpaBapopo6ckи драми