ЕС: Атаките на Русия срещу украински градове показват, че тя не иска мир

Те са военно престъпление
2 фев 2024 22:03, Стела Стоянова
277
ЕС: Атаките на Русия срещу украински градове показват, че тя не иска мир
Снимка БГНЕС, архив

Продължаващите руски атаки срещу инфраструктура из цяла Украйна представляват военно престъпление, но освен това доказват липсата на ангажимент от страна на Москва за постигане на мир.

Това се казва в изявление относно руската агресия срещу Украйна, направено от ЕС. То се случва по време на заседанието на Постоянния съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), съобщи кореспондент на Укринформ.

"Преднамерените и целенасочени атаки срещу граждани и цивилни обекти представляват военно престъпление и всички отговорни лица трябва и ще бъдат подведени под отговорност", заявиха дипломатите от Евросъюза. "Постоянството на тези атаки, засилването им и увеличаващия се брой жертви са ясни признаци за пълната липса на ангажираност от страна на Кремъл към постигането на мир, както и за незачитането му на международното право", осъдиха те руските удари по украински сгради.

Освен това ЕС изрази безпокойството си от ситуацията на украинските територии, които са временно и незаконно окупирани от Русия, информира БТА. Обстановката там продължава да се влошава с приближаването на края на втората година от началото на руската инвазия в Украйна.

ЕС също така призова Москва незабавно да прекрати систематичното малтретиране на украински военнопленници и цивилни заложници.  

Европейските дипломати обърнаха внимание и на факта, че в началото на тази година Русия е направила законодателни промени, които отново разпалват страховете за съдбата на близо 20 000 украински деца, депортирани от домовете им.

"Указът на президента Путин от 4 януари, с който се дава възможност за предоставяне на руско гражданство на сираци и деца, лишени от родителски грижи, показва намерението на Русия да узакони тяхното депортиране или принудително прехвърляне ", пише в изявлението.

"Европейският съюз ще продължи да подкрепя Украйна и нейния смел и издръжлив народ толкова дълго, колкото е необходимо, за да може Украйна с право да се защити от бруталната агресивна война на Русия и да спечели справедливия и траен мир, който заслужава", заявяват дипломатите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още по темата: УкрайнаРусияЕСатаки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
3
 
8
 
! Отговори
Ванга каза: преди 4 месеца
Като се разхождам по улиците 3 от 10 човека са русофоби и тия същите за една ракия биха продали и майчиното си мляко. Биха станали палачи подчинени на западния фашизъм.
85
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Земеделец - гугле транслейт превежда правеилно и трите части на думата - "у", "край", "на" - от руски на английски. Никой няма да си кръсти така държавата, това не е държава.
84
3
 
5
 
! Отговори
Дежурен Въртолет преди 4 месеца
Като гледам какви Zлобни русофобски иZчадия пишат тук, нищо чудно, че всички държави ни мразят, а за запада ние сме "untermenshen". Е такива злобари като вас са правили мизерии в Гърция и Сърбия навремето.
83
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Възможно е да се стигне до по голяма война . Баба Ванга каза че -,,Русия ще бъде пак голяма и силна ,, а запада няма да даде това без голяма война . По традиция войните в Европа завършват в Берлин . На Русия ще и трябва още време за да се подготви но така или иначе ще се наложи да воюва поне с ЕС за територията на Украйна . Нас стига да ни ударят с някоя ракета и евроатлантиците ще се разбягат . Ама поне ще има евтини имоти .
82
6
 
9
 
! Отговори
Слава на Русия преди 4 месеца
Русия е велика сила и разруши икономиките на запада за 2 години. За 2 години Русия изпрати над 2 млн укронацяги и натовски наемници на вечна командировка при бандера.
81
5
 
7
 
! Отговори
Земеделец преди 4 месеца
Някой може ли да обясни какво означава името "украйна"? "Накрая", "В покрайните"... На кое? В покрайнините на Русия ли? Хахаха. Това е държавата "урина" или на галено "ууссрайна".
80
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Германското икономическо чудо свърши
79
5
 
8
 
! Отговори
Твърдо с Русия сме преди 4 месеца
1957 година в центъра на цивилизована Европа, в Брюксел, затваря последният човешки зоопарк където са докарвали жени и деца от Африка да ги показват на европейците като живoтни. През 1957 година СССР пуска първият в историята спътник в Космоса.
78
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кефи ме, че русофобите и запада ядат яки шамари и kuрове от всички. Русия ги мачка, хутите ги торпилират, арабелите и африканите им лашкат жонките и им точат социала, Китай им подбиват производството, местните земеделци ги обливат обилно с fekалии, анархистите ги подпалват и т.н. Zапада иZтече в канала и ти русофобе скоро няма да бачкаш за 1300 в завода, а ще чукаш камъни за филия хляб и чаша вода. Вие си го направихте сами това, мирижливи русофоби!!!
77
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вече свърши добрия живот който ЕС живееха последните няколко десетилетия.
76
3
 
6
 
! Отговори
Денко Уринейтов преди 4 месеца
Ротацията не е на всяка цена хахаха. Магнитите излъгаха за пореден път целия народ. Пътници са, твърде много избруталяха. Пълен провал на сглобарката. Време е за Възраждане!
75
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Русия пръска геiропа и урина и няма да се откаже докато не постигне целите си. А те са вие ги знаете
74
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Русия не може да победи Украйна, защото Украйна е Русия. Както многократно е казвал Власимир Путин - Украйна и Русия са един народ, Русия не воюва срещу собствения си народ. Това са изконни руски земи, Русия провежда специална военна операция на собствена територия за освобождаването на украинския народ от киевските фашисти финансирани от фашистка Европа и Вашингтон.
73
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Германия близо 90 хл служители от транспортния бранш отказаха да работят и обявиха стачка,в резултат в 80 града има хаос в транспорта а пътниците от над 200 полета се наложи да променят плановете си. Германия най- върлият защитник на войната срещу Русия се тресе от стачки...
72
3
 
3
 
! Отговори
ха ха преди 4 месеца
Гундяев от КГБ ли грижи за православоето
71
5
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 4 месеца
Тези, които искат мир, не нападат непровокирано първи. Лицето от снимката иска да е велик император, диктатор, владетел, цар. Абе с една дума властелинът на света. Не му се получава, слава Богу!
70
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А какво става в ЕС?
69
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Целият геороичен образ на смела Украйна която се бори с руския агресор е изграден върху образа на Зеленски, Зеленски е фронт-мен-ът, витрината на героична Украйна. САЩ нямат никаква възможност да го сменят, единственият възможен вариант е да го застрелят, разбира се Петров и Боширов ще го застрелят.
68
1
 
2
 
! Отговори
еврононсенс преди 4 месеца
ЕС: Атаките на Украйна срещу руски градове показват, че тя иска мир...
67
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
A какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?