ЕС: Атаките на Русия срещу украински градове показват, че тя не иска мир

Те са военно престъпление
2 фев 2024 22:03, Стела Стоянова
277
ЕС: Атаките на Русия срещу украински градове показват, че тя не иска мир
Снимка БГНЕС, архив

Продължаващите руски атаки срещу инфраструктура из цяла Украйна представляват военно престъпление, но освен това доказват липсата на ангажимент от страна на Москва за постигане на мир.

Това се казва в изявление относно руската агресия срещу Украйна, направено от ЕС. То се случва по време на заседанието на Постоянния съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), съобщи кореспондент на Укринформ.

"Преднамерените и целенасочени атаки срещу граждани и цивилни обекти представляват военно престъпление и всички отговорни лица трябва и ще бъдат подведени под отговорност", заявиха дипломатите от Евросъюза. "Постоянството на тези атаки, засилването им и увеличаващия се брой жертви са ясни признаци за пълната липса на ангажираност от страна на Кремъл към постигането на мир, както и за незачитането му на международното право", осъдиха те руските удари по украински сгради.

Освен това ЕС изрази безпокойството си от ситуацията на украинските територии, които са временно и незаконно окупирани от Русия, информира БТА. Обстановката там продължава да се влошава с приближаването на края на втората година от началото на руската инвазия в Украйна.

ЕС също така призова Москва незабавно да прекрати систематичното малтретиране на украински военнопленници и цивилни заложници.  

Европейските дипломати обърнаха внимание и на факта, че в началото на тази година Русия е направила законодателни промени, които отново разпалват страховете за съдбата на близо 20 000 украински деца, депортирани от домовете им.

"Указът на президента Путин от 4 януари, с който се дава възможност за предоставяне на руско гражданство на сираци и деца, лишени от родителски грижи, показва намерението на Русия да узакони тяхното депортиране или принудително прехвърляне ", пише в изявлението.

"Европейският съюз ще продължи да подкрепя Украйна и нейния смел и издръжлив народ толкова дълго, колкото е необходимо, за да може Украйна с право да се защити от бруталната агресивна война на Русия и да спечели справедливия и траен мир, който заслужава", заявяват дипломатите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още по темата: УкрайнаРусияЕСатаки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Причината за войната в Украйна е отказа на САЩ да приеме предложението на Путин от декември 2021г за изтегляне на военните структури на НАТО до границите от 1997. Има такава традиция при Путин - второто предложение е по-лошо от първото, но по-добро от третото.
105
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мир ще има когато НАТО се изтегли до границите си от 1997г.
104
2
 
2
 
! Отговори
Юлиян до късата... преди 3 месеца
Не напредвала казваш.Само за януари загубите на Украйна в жива сила са"само"27000 убити.Военна техника-300 ли,3000 единици ли бяха,забравих.За къде да бързат руснаците.Вкарани са в действие и последните що годе боеспособни украински резерви.За всички притежаващи поне капка здрав разум е ясно накъде вървят нещата.Нашенските русофоби и евроатлантици естествено не влизат в сметката.При тях и капката е "кът".
103
4
 
5
 
! Отговори
Путински бензин преди 3 месеца
Каквото и да правиш русофобе, бензина ти го дава Путин. Ти русофобе караш таратайката си с руски бензин.
102
3
 
8
 
! Отговори
Денко+Шиши=Love преди 3 месеца
Съветска България произвеждаше компютри и роботи, а атлантическа България бере ягоди, мие Zадници и възпитава _шайка русофоби!
101
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За да се стигне до мир, тябва голям пробив на фронта!
100
4
 
5
 
! Отговори
Операция ZOV преди 3 месеца
Какво става с контранаступа? Кой сега контраатакува? Вас питам бе, в0нящи русофобчета? Ще правите ли парад в Москва ? хахахахаха Русия ви пръска сVинктерите
99
4
 
6
 
! Отговори
Слава на Русия преди 3 месеца
Руснаците са наши братя. Най-близките ни. Ние с братушките сме една кръв и една вера!
98
11
 
3
 
! Отговори
123 преди 3 месеца
Да се търси мир с Русия е безсмислено. Русия не спазва договорите си. Според меморандума от Будапеща Русия е гарант за сигурността и териториалната цялост на Украйна. Явно не го спазва. Каква е гаранцията, че ако има мир Русия ще го спазва. Да напомня и че през 1917та СССР приема като наследство от Царска Русия всички активи, но отказва да спазва договорите. Така че няма смисъл да се хаби хартия.
97
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всички БГ руфофоби ги знаем поименно. От тях ще искаме да върнат 50 млрд + още 100 млрд дарени на т. нар. страна урина от 2014 г. до 2024 г. Еврогеiciте нямат толкова пари, защото са в рецесия от 2 години. Как ще плащате, като сте на фалит бе, като гладни въшkи сте? Дупене и 0наждане - да си плащате в натура! Иначе денацификация
96
10
 
6
 
! Отговори
мачкай Русия преди 3 месеца
не е далеч деня когато Руските братя отново ще ни освободят от евро-атлантическото робство
95
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А затрупването на Украйна с всякакво старо оръжие показва, че световните тагаренковци искат мир. Много Ентересна работа!
94
7
 
7
 
! Отговори
Путин им Разказа преди 3 месеца
Играта - Германия е в тотален Фалит, вече над 11 Милиона са НаПуснали Германия, задари Икономическата БезИзходица в 4тият Райх!
93
13
 
8
 
! Отговори
Късата памет преди 3 месеца
Копейките как се размечтаха. Русия мачкала. Абе хора, Русия за две години напредна с няколко стотин метра на източното направление. Държава без флот съсипа Черноморския флот на Русия и го съкрати с 20%. Руските самальоти падат от небето като камъните през 90те. Един пиян престъпник стигна на 200 километра от Москва, помитайси руската армия по пътя си и късия наакан избяга. В русия няма яйца, а бензина се продава на изплащане. Мужиците копаят дъно след дъно. Ура Другари.
92
8
 
9
 
! Отговори
Юлиян до 88 преди 3 месеца
Главният,истинският виновник за една война е не този,който я започва,а този,който я прави неизбежна.В случая не е трудно да се разпознае истинския подстрекател и виновник-САЩ и НАТО.В ролята на "шарана"-Украйна.А атаките,които Русия извършва са срещу военни обекти и инфраструктура."Граждански и цивилни"обекти се атакуват,когато там има тайно разположени военни съоръжения или военни части.Не изопачавайте истината.Граждански и цивилни обекти и жители атакуват украинците,виждайки "началото на края"
91
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като ви напукат каските почвате да плачете за МИР ! ТОВА Е МИРА ДА ВИ СМАЧКА РУСИЯ ОТ НАТАТЪК ЩЕ ИМА МИР
90
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Те вече украйнците са към Русия . Насила мобилизираните в украйна дето ги гонят по улиците и ги хвърлят срещу Русия масово дезертират и минават на страната на Русия ! Започна да им просветва как ги излъгаха краварите и избягаха . Вече има украйнски баталюн свормиран от дезертирали от ВСУ украйнци който се сражава за Русия казва се Богдан Хмелницки . Скоро и останалата украйна ще се обърне срешу европа тогава ще ядете папалягата евро-геюве гнусни с 6 пола
89
2
 
1
 
! Отговори
рушафил преди 3 месеца
Как харашо ще е пак да дойде рашка у България ,лягам си и мечтая , събуждам се и гледам новините . Някои казват че в следващите 100 години нямало да се случи.
88
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Западната система рухна още края на 70те години на миналия век когато рухна и колониалнат система, западът не може да се развива без грабеж на суровини и ресурси. И тогава руснаците най-изненадващо си развалиха държавата и я подариха на запада да черпи евтино всякакви енергии и ресурси и развитието и добрият живот на запад си продължи. Но днес всичко свърши, и нищо не може да ги спаси, особено ЕС, САЩ ще се оправят, но Европа я чакат отново "тъмните времена".
87
5
 
7
 
! Отговори
Пържим нацягите яко преди 3 месеца
Русия мачка нацягите и наетото натовско дришньо и напредва стремително на фронта. Русия направо пържи нацягите и натовците още в хотелите, преди да са се добрали до фронта. Русия ви пръска русофобчета и аз съм много доволен муахахаха!!!