Войната в Украйна: Руската икономика процъфтява благодарение на нея

Индустриалното производство се увеличава с 3,5% миналата година
Обновена: 2 фев 2024 19:04 | 2 фев 2024 18:50, Анисия Иванова
300
Войната в Украйна: Руската икономика процъфтява благодарение на нея
Снимка: БГНЕС/EPA

През 2023 г. руската промишленост се разширява за трета поредна година, тъй като разходите на правителството за продължителната война в Украйна помагат да се противодейства на въздействието на санкциите, наложени от САЩ и техните съюзници.

Индустриалното производство се увеличава с 3,5% през миналата година след ръст от 0,6% през 2022 г., сочат данните, публикувани в сряда от Федералната статистическа служба. Ръстът на производството сред отраслите, които се възползват от военните поръчки през миналата година, компенсира с повече от половин процент спада в минното производство.

Данните показват, че предприятията се адаптират към „настоящите външни икономически условия“, се казва в изявление на Министерството на икономиката от тази седмица.

Мащабът на прехода на Русия към военна икономика бе подчертан от трите най-бързо растящи категории на производството - които включват стоки като бомби и оръжия, самолетни и ракетни двигатели, кораби и бойни машини. Производството в категории като "метални изделия“, „компютри, електроника и оптика и други транспортни средства“ се покачва с една трета в сравнение с 2022 г.

Индустрии, свързани с военното дело

Спадът от 1,3% спрямо миналата година в производството на добивната промишленост, като минно дело, нефт и газ, се дължи до голяма степен на доброволното намаляване на добива на нефт, заяви Министерството на икономиката в отделно изявление. Миналата година Русия в координация със съюзниците си от ОПЕК+, поема ангажимент да намали производството на суров петрол и да запази съкращенията до 2024 г. Страната спира да разкрива данни за добива на петрол през миналата година.

Последните данни дават известна подкрепа за неотдавнашните твърдения на руски официални лица, че страната е увеличила военното си производство въпреки усилията на Групата на седемте и на Европейския съюз да пречупят военната машина на Кремъл чрез строги санкции, включително ограничаване на цените на петрола. Министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви в понеделник, че производството на ракети за системите за противовъздушна отбрана се е удвоило, без да посочва цифри. Преди това той заяви, че производството на танкове също се е увеличило седем пъти.

Според бюджетните планове на Кремъл той планира да поддържа икономиката на военна основа поне през следващите три години, като увеличава разходите за производство на оръжие. Това се случва, тъй като Украйна изпитва недостиг на оръжия за защита на своите градове, а жизненоважната помощ от САЩ и ЕС е обвързана с политически спорове, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Войната, която вече наближава третата си година, е в застой, поради което постоянните доставки на оръжия и боеприпаси са от решаващо значение и за двете страни.

Руските отбранителни заводи са включени в денонощни производствени графици, а в местните медии се появяват множество съобщения за преустроени търговски центрове и пекарни, които вече произвеждат и военни дронове. Концернът „Калашников“, водещият руски производител на оръжие, разработва нови видове оръжия, които планира да представи на Световното изложение за отбрана 2024 г. в Саудитска Арабия следващата седмица, според държавния конгломерат за отбранителна промишленост „Ростех“.

Русия също така планира доставки на оръжия и друга подкрепа от Иран и Северна Корея. Сателитни кадри от октомври насам показват постоянен търговски поток между Северна Корея и Русия, който по оценки на Южна Корея включва повече от 2 милиона артилерийски снаряда и няколко балистични ракети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
сочат данните, публикувани в сряда от Федералната статистическа служба.....и става ясно, че са писани пълни глупости заради изборите на джуджака. И преди беше така, и аха да победят капитализма и взеха, че фалираха колхозниците ами и нас повлекоха.
54
6
 
7
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
До 59 да в долари са авоарите но въпросът е къде са базирани сметките. В РФ или руските Офшорни зони. Вече никой не вярва на западните финансови институции че - часната собственост е неприкосновенна
53
5
 
2
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
До клоаката *** А спомена ли че същия Съд отряза всички останали включително териториални претенции на Украйна свъразани с Крим и Донбас?
52
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пълни глуупости! Войната не води до процъфтяване на икономиката. След края на война да, но не по време на война.
51
2
 
3
 
! Отговори
следвамехронологията преди 3 месеца
Интересен разклад. Руската икономика процъфтява благодарение на СВО, а Пиндостан благодарение на сътворената от него войната в Украйна, вече просто не е дееспособен като държава.
50
4
 
4
 
! Отговори
до 52 преди 3 месеца
Пропускаш нещо много важно. Всички кешови авоари на олигарсите са в долари. Това само помпа американската икономика. Олигархът не е глупав да държи нещо в рубли. Рублата никой я няма за нищо сред заможните в Русия. Имам роднини в Москва- архитекти. Богати хора, ненавиждащи путлepoвия режим. Рубла не знаят какво е. Само долари.
49
5
 
3
 
! Отговори
ПорЦелан преди 3 месеца
Абсолютно нищо не призна съда на ООН, защото след това следва иска на ЮАР за Газ и ще стане много тегаво за Израел ако бяха направили това.
48
5
 
6
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
До Анонимен 53 БВП колкото голям Американски град - Говориш за БВП в Долари - РАЗБЕРЕТЕ ВЕДНЪЖ И ЗАВИНАГИ БВП СЕ ИЗМЕРВА САМО И ЕДИНСТВЕНО В НАЦИОНАЛНА ВАЛУТА - ВСЯКО ПРЕТАРИФИРАНЕ ПО КАКЪВ ДА Е КУРС РАЗЛИЧЕН ОТ 1:1 Е ИЗМАМА!!!
47
6
 
5
 
! Отговори
клоаката ПУТЛЕРИСТАН преди 3 месеца
Суд ООН признал, что Россия нарушала конвенции о финансировании терроризма (в Донбассе) и расовой дискриминации (в Крыму).
46
6
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
ОСВЕН ИКОНОМИКАТА ПРОЦЪФТЯВАТ И ОМРАЗАТА КЪМ РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ И ИЗБИВАНЕТО НА НАСЕЛЕНИЕТО НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ОТ ЧЕРВЕНИЯ И РЕЖИМ :D
45
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия и икономика?! Русия можеше да е най-богата в света, но манталитетът на руснака я съсипа. Да имаш такава територия и огромни ресурси и да имаш БВП колкото голям американски град или колкото 1/3 от Бавария е просто жалко. Много тъжно и жалко. А да говорим за ръст на БВП, генериран от производството на военна техника, е наистина много тъжно. Не виждам какво обсъждаме държава, която има БВП на глава от населението наполовина на бедна България. Това, Русия, е окрадена държава.
44
6
 
6
 
! Отговори
ПорЦелан преди 3 месеца
До Боби. Преди СВО Русия имаше "резервен фонд" с който поддържаше конвертируемост на рублата и продаваше реални стоки за хартия и даже просто за цифри в някакви компютри. Сега всичко това се инвестира изцяло в Русия. Освен това преди олигарсите изнасяха капитали в офшорки и след като ги удариха снакциите, тези пари също остават в Русия. Оказа се че хонорарите на адвокатите в Ню Йорк, кучешките фризьори и специалистите по джендърно и расово неравенство не можеш да ги заредиш в оръдие.
43
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да спрем войната, че да видим Путин преди избори как ше закъса /Ха-ха/.
42
1
 
7
 
! Отговори
процудурно питане преди 3 месеца
е защо децата на първите живеят в загнилия западен ад а не се приберат в руския рай.. и путеноидите в България що се измъчват тука още..ха.ха ха ха
41
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Айдеее, отиде коня в другата ряка /почти по оригиналната българска крилата фраза/. Ко стана ся? Благодарение на войната и санкциите заради нея, стабилен възход! Да не лъжат? А да не би вие да ни лъжете? Ама ЕС, вие защо произвеждате стари 155 мм снаряди и пращате само старо оръжие? А българската икономика и тя е във възход, при това, без да праща оръжия за Украйна /хи-хи/. Само 100-тина БТР-и и ремонтираме военна техника /нали тъй/?
40
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ВСУ останаха без униформи, голяма пратка от Китай бе хваната от руснаците.. Пратката била декларирана като спортно и работно облекло и пътува транзитно от Китай за ПолшаРуските митничари в забайкалската област Чита са задържали товарен влак с военни униформи на въоръжените сили на Украйна. Тя е била декларирана като спортно и работно облекло и пътува транзит но..
39
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
До Боби Адаш забравяш нещо Външната търговия на РФ продължава да е профицитна. Особенно след като успяха да пренасочат ресурсните потоци от Европа към Азиатския пазар. Проблемът на рашките е следния 100р:1$ е добре за износителите а 50р:1$ е добре за вносителите. Центробанк за да провокира импортозаместване няма да се учудя и 120:1 и 150:1 да поддържа курс. Много хора бъркат Курса на Долара с реалния БВП и просперитета изобщо.
38
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Руснаците са сметнали всичко не се притеснявайте като при бай тошо правеха ремонт в България в големите заводи през "голямото" имане на почти "новия" зил за 5 бона, а нов излизаше 3 бона ,та и сега пак същата икономика.
37
8
 
10
 
! Отговори
Цецо Кинжала преди 3 месеца
Че те на Запад не спират да говорят вече че Украйна ще загуби.И слепите го виждат само българските промити мозъци останаха последни вярващи във фантастиката че Украйна ще победи.Ще ви го кажа накратко:започне ли Америка да се отдръпва каузата е загубена.
36
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това е растеж,който не води до благоденствие позитиви за държавата.Произвеждаш нещо,което след няколко месеца е скрап.А познайте скоро дали няма да гладуват морзилките.