Войната в Украйна: Руската икономика процъфтява благодарение на нея

Индустриалното производство се увеличава с 3,5% миналата година
Обновена: 2 фев 2024 19:04 | 2 фев 2024 18:50, Анисия Иванова
300
Войната в Украйна: Руската икономика процъфтява благодарение на нея
Снимка: БГНЕС/EPA

През 2023 г. руската промишленост се разширява за трета поредна година, тъй като разходите на правителството за продължителната война в Украйна помагат да се противодейства на въздействието на санкциите, наложени от САЩ и техните съюзници.

Индустриалното производство се увеличава с 3,5% през миналата година след ръст от 0,6% през 2022 г., сочат данните, публикувани в сряда от Федералната статистическа служба. Ръстът на производството сред отраслите, които се възползват от военните поръчки през миналата година, компенсира с повече от половин процент спада в минното производство.

Данните показват, че предприятията се адаптират към „настоящите външни икономически условия“, се казва в изявление на Министерството на икономиката от тази седмица.

Мащабът на прехода на Русия към военна икономика бе подчертан от трите най-бързо растящи категории на производството - които включват стоки като бомби и оръжия, самолетни и ракетни двигатели, кораби и бойни машини. Производството в категории като "метални изделия“, „компютри, електроника и оптика и други транспортни средства“ се покачва с една трета в сравнение с 2022 г.

Индустрии, свързани с военното дело

Спадът от 1,3% спрямо миналата година в производството на добивната промишленост, като минно дело, нефт и газ, се дължи до голяма степен на доброволното намаляване на добива на нефт, заяви Министерството на икономиката в отделно изявление. Миналата година Русия в координация със съюзниците си от ОПЕК+, поема ангажимент да намали производството на суров петрол и да запази съкращенията до 2024 г. Страната спира да разкрива данни за добива на петрол през миналата година.

Последните данни дават известна подкрепа за неотдавнашните твърдения на руски официални лица, че страната е увеличила военното си производство въпреки усилията на Групата на седемте и на Европейския съюз да пречупят военната машина на Кремъл чрез строги санкции, включително ограничаване на цените на петрола. Министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви в понеделник, че производството на ракети за системите за противовъздушна отбрана се е удвоило, без да посочва цифри. Преди това той заяви, че производството на танкове също се е увеличило седем пъти.

Според бюджетните планове на Кремъл той планира да поддържа икономиката на военна основа поне през следващите три години, като увеличава разходите за производство на оръжие. Това се случва, тъй като Украйна изпитва недостиг на оръжия за защита на своите градове, а жизненоважната помощ от САЩ и ЕС е обвързана с политически спорове, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Войната, която вече наближава третата си година, е в застой, поради което постоянните доставки на оръжия и боеприпаси са от решаващо значение и за двете страни.

Руските отбранителни заводи са включени в денонощни производствени графици, а в местните медии се появяват множество съобщения за преустроени търговски центрове и пекарни, които вече произвеждат и военни дронове. Концернът „Калашников“, водещият руски производител на оръжие, разработва нови видове оръжия, които планира да представи на Световното изложение за отбрана 2024 г. в Саудитска Арабия следващата седмица, според държавния конгломерат за отбранителна промишленост „Ростех“.

Русия също така планира доставки на оръжия и друга подкрепа от Иран и Северна Корея. Сателитни кадри от октомври насам показват постоянен търговски поток между Северна Корея и Русия, който по оценки на Южна Корея включва повече от 2 милиона артилерийски снаряда и няколко балистични ракети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Русия през последните две години много пари се инвестират . Тука не дават ама тоя тръгна да строи заводи като Сталин . Всичко това не става с бюджетни пари както лъжат евроатантиците . Това става с огромните резерви на Русия . С свръхпечалбите на олегарските а сега и с конфискациите които предстоят . Руснаците искат първо да изгонят САЩ от пазара на храни в китай . САЩ продават там за 36 милиарда храни . Както викаха на нас американците . Китай сега трябва да се избави от ,,зависимост,, от САЩ
34
4
 
2
 
! Отговори
урсула гламавата преди 3 месеца
Как се не бях сетила бе , да наложим тогава санкции на войната .
33
3
 
7
 
! Отговори
Шаши преди 3 месеца
По време на ВСВ страните които имат ресурси са в подем. Обратно. Германия няма ресурси и след поражението е глад и мор. САЩ излизат от рецесията. Спомнете си какво сме учили.
32
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Страхотно заглавие типично в стила на медията. Произвеждаш нещо, изгърмяваш го. То става нищо, ама го пишеш в баланса на БВП като плюс. Е някои близки до султана направиха милиарди от бюджета, ама пък там лесно се пада от балкона, ако си отвориш устата
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Просто поставяте чушките в грила. Лесно е и ухае прекрасно. Дори на снобите!
30
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тя и китайската икономика процъфтяваше, според тяхната статистика, пък цялото им процъфтяване се изля в никому ненужни разрушаващи се панелки.
29
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вчера когато писах, че Bloomberg отчита ръст на Руската икономиката през последното тримесечие един ЕвроАтлантически педаL ми се изсмя. Днес в Politico го пише същото обаче нашите ПедаLи отново си мислят, че е Руска пропаганда. Те дори и след капитулацията на Украйна ще казват, че това не е истина.
28
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А в България изобретиха първия еврочушкопек на дърва за да не замърсява въздуха с мръсен ток от тецове .
27
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До смееехххх. И кво ти пречи ?
26
3
 
7
 
! Отговори
смееехххх преди 3 месеца
Три петалъчки вече са на амбразурата
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Как се отчиташ пред посолството? Със скрийншотове ли?
24
10
 
5
 
! Отговори
Някой преди 3 месеца
До Анонимен18. Абе *** каква икономика има ЕС. Заеми и заеми. Да не мислиш че 20 фирми ще издържат лентяите.
23
12
 
4
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
До Анонимен "Руската икономика процъфтява само в про-руски сайтове като тоя" Сериозно ??? Унуфри БАСФ затвори ли си половината химически производства в Германия? Само не ми казвай че не знаеш кои са БАСФ. Мерцедес - диаманта в короната на авто индустрията затваря ли всички те си заводи и мести ли се в САЩ ако не фалира в процеса... А Руснаците защото няма каки от къде реално вече ИМПОРТОЗАМЕСТВАТ и икономиката им расте.
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До смееехххх. Нека са лъжи на теб кво ти пречи ? Имаш ли нещо общо с руската икономика ?
21
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Руската икономика е грохнала от войната както и украинската,която се крепи на помощи тия новини като от работническо дело едно време не са интересни там пишеха ,че в сащ 30% са ге..йове и сега руските медии пишат същото което е пълна глупост и лоша пропаганда.
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 16. И кво тряа каже и кво са коментирали останалите коментиращи ?
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Еднорога храчи кръв. Вързал десет китаеца и си праска коментари и лайкове за пет цента десет броя.
18
10
 
11
 
! Отговори
смееехххх преди 3 месеца
Тия лъжи са за руснаците и копейките
17
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Глупости на таркалета! Как може да расте една дьржавна икономика след като няма (имане даване) с големите икономики като ЕU и USA!!!
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Екземпляри без икономика се перчат на държави със.