Русия отказа да внася банани от Еквадор заради оръжейна сделка със САЩ

Започна да купува плода от Индия и ще увеличи вноса от там
7 фев 2024 09:05, Елка Василева
81
Русия отказа да внася банани от Еквадор заради оръжейна сделка със САЩ
Снимка: архив, БГНЕС

Русия започна да купува банани от Индия и ще увеличи вноса от тази страна, съобщи Руската служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол Росселхознадзор, цитирана от Ройтерс. Решението е взето, след като Москва се отказа от най-големия си вносител Еквадор заради решението му да размени старото си съветско военно оборудване за нови оръжия от САЩ.

Първата пратка банани от Индия е транспортирана в Русия през януари, а следващата е планирана за края на февруари, каза Росселхознадзор и добави, че "обемът на износа на плода от Индия към Русия ще се увеличава".

Миналата седмица Руската служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол отмени вноса на банани от пет еквадорски компании, твърдейки, че е открила пестициди в техните продукти.

Медиите в Еквадор съобщиха вчера, че според Агенцията по безопасност на храните в страната само 0,3% от доставките на плода за Русия са съдържали вредители, което не представлява опасност.

Отказът на доставките на банани дойде, след като Москва осъди споразумение, съгласно което Еквадор ще предаде съветско военно оборудване на САЩ в замяна на ново американско въоръжение на стойност 200 милиона долара.

Съединените щати обявиха, че оръжието от Еквадор ще помогне на Украйна на бойното поле срещу Русия.

Търговските отношения между Делхи и Москва се задълбочиха от 2022 г. насам, когато западноевропейските страни наложиха санкции върху Русия заради нахлуването ѝ в Украйна, като принудиха Кремъл да засили връзките си с Китай, Индия и други незападноевропейски страни, отбелязва Ройтерс.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
7
 
! Отговори
Да да, ама не преди 2 месеца
От бананите на пет големи еквадорски селскостопански предприятия има опасност от многоядна гърбава муха. Затова се спира вноса оттам. Ама нали търсите все сензацията, пък и в БГ няма кой да го спре, та...
33
1
 
10
 
! Отговори
до 34 преди 2 месеца
Чикита и Доле са имената на ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ на бананите. Нещо повече- можеш да видиш от коя точно ферма ти е бананът. Вносителите са съвсем други фирми. Нещо още повече- Чикита и Доле ги внасят сигурно 20 фирми у нас :)
32
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Христо Христов Чикита и Доле са имената на фирмите които внасяха бананите, а самите банани бяха еквадорски.
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен"Банани като банани, какво значение има откъде идват."===>Ами не са банани като банани. Еквадорските са най-хубави. Бананите също биват различни сортове. Все едно да кажеш домати като домати, какво значение има. От сорт до сорт домати има Балкан разлика във вкуса, големината. Понякога у нас внасят фуражни банани, големи една педя и с вкус на нищо.
30
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия е най великата и достойна страна на тази планета
29
7
 
3
 
! Отговори
?!? преди 2 месеца
Сега ще внася през Турция. Ама не еквадорски а турски банан може и да го резната малко комшиите.
28
3
 
4
 
! Отговори
Путларах -кур тате преди 2 месеца
Сиренце! Йок банан! Ще внасяме от Чечения.!.
27
5
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Между другото, комунистиге внасяха банани Чикита у нас, не това което се продава сега като банан.
26
11
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До 21 "Българи, мислете, вие сте в Европейския саюз и всичко ви е далечно..." - а баща ти така викаше, че сме в Съветския Съюз, нали? Аван от про'с'таци!
25
8
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До 14 "Ще поевтинеят бананите при нас. Ние носим от Еквадор." - носим, ама третокачествените. На колко места продават Чикита или Доле? Със сигурност индийските не са по-лоши от вноса у нас.
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Иванушка. Веднага почвам да не вервам щом си рекъл. А кви са тия пропагандни клипове ? Благодаря че ги гледаш после да ни казваш да не ги гледаме.
23
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До анонимен 17. Верно ли тей се купуват ? виж ти къф знаяч си са извъдил ? А защо се купуват с опашки ? Кви са тия опашати яйца и хляб ?
22
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"в замяна на ново американско въоръжение на стойност 200 милиона долара."...............Като за начало, чертежи на оръжието. След 30-на години и самото оръжие
21
16
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Чудят се какво да купуват от Индия , защото петрола им го плащат в рупии , затова е цялата работа , а не заради някакви оръжейни покупки !!!
20
21
 
12
 
! Отговори
Иванушка преди 2 месеца
Не вярвайте на пропагандни клипове, колко е хубаво в Русия! путята ни върна направо в каменната ера. Само на 50-60км от Москва и Питер, нещата са замръзнали като при вас в късния соц. Цари страшний недоимък, няма основни хранителни стоки, хората изнемогват. Отворете Ютюб и вижте клипове за Русската провинция, положението е плачевно, няма пътища, всичко е порутено, всичко се е изнесло. Българи, мислете, вие сте в Европейския саюз и всичко ви е далечно, но нещата може да се променят бързо.
19
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-големия износител на банани в света е именно Индия. Факт.
18
5
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Че еквадорските банани са хуцави - спор няма. Но пък решението на руснаците си е напълно норвално.
17
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Банани като банани, какво значение има откъде идват. Еквадор е губещият в случая, губи голям пазар.
16
17
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
В русия ще видят банани през крив макарон !!! Хляба и яйцата вече се купуват с опашки , те банани сънуват !!
15
2
 
9
 
! Отговори
до 13 преди 2 месеца
В чужбина да са избягали милион, милион и половина. Другите стигнаха само до гробищните паркове. От хубав живот така става.