Сенатът на Конгреса на САЩ одобри помощ за Украйна от $61 млрд.

На ход е Камара на представителите
296
Сенатът на Конгреса на  САЩ одобри помощ за Украйна от $61 млрд.
Снимка: Pixabay

Сенатът на Конгреса на САЩ, контролиран от демократите, прие законопроект за отпускане на помощ за Украйна, Израел и Тайван в размер на 95 милиарда долара. Сега проектът е изпратен за одобрение в доминираната от републиканците Камара на представителите на Конгреса, съобщи БТА като се позова на Ройтерс. Агенцията допълва, че там шансовете за приемането на документа остават ниски.

Законопроектът е одобрен със 70 срещу 29 гласа. 22 сенатори от Републиканската партия са го подкрепили също.

„От години, може би десетилетия, Сенатът не е приемал законопроект, който да има такова влияние не само върху националната ни сигурност, не само върху сигурността на нашите съюзници, но и върху сигурността на западната демокрация“, заяви лидерът на демократическото мнозинство в Сената Чък Шумър. Той изрази увереност, че документът ще получи също толкова силна двупартийна подкрепа, ако бъде гласуван в Камарата на представителите.
Ройтерс припомня, че преди да бъде подписан от президента Джо Байдън и да стане официално закон, законопроектът трябва да се гласува и от Камарата на представителите, но, според агенцията, това ще стане трудно.
Председателят ѝ, представителят на републиканците Майк Джонсън го разкритикува, че няма да спре рекордния поток от мигранти през американско-мексиканската граница. Президентът демократ Джо Байдън призоваваше в продължение на няколко месеца Конгреса да побърза с новата помощ за Украйна и партньорите на САЩ в Индо-тихоокеанския регион, включително Тайван. След нападението на „Хамас“ срещу Израел от 7 октомври 2024 г. той също така поиска средства за съюзника на САЩ, заедно с хуманитарна помощ за палестинците в Газа.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства приемането от Сената на законопроекта, който предвижда конкретно за Украйна помощ в размер на 61 милиарда долара.
„Американската помощ ще приближи мира до Украйна и ще възстанови глобалната стабилност, което ще доведе до засилена сигурност и просперитет за всички американци и за целия свободен свят“, заяви той в социалната мрежа "Екс".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още по темата: УкрайнаСАЩпомощ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
3
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
А знаете ли примерно, че ПСВ Руската империя е пращала свои оръжия да се прищоизвеждат в САЩ? Качеството е било много лошо, налагало се е дори и с пилата да поправят пушките. Но тогава сме били много далече от Студената война, както и ВСВ е била преди студената война, за да натякваме постоянно, как САЩ е произвеждал за Русия или СССР.
142
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 143. А откъде ще го купят? Аз имам друга идея. Могат да правят от доларите фунийки и с тях да стрелят срещу руснаците.
141
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До смях...Не виждаш ли , че ЦЕЛИЯТ свят се е обърнал на опаки ?Навсякъде ВЕЧЕ става еднакво .В Русия има алкохолици , но пък в Запада има ДРОГА , това е един от примерите !За какво мислите че в целият Запад има протести , и какво пише на лозунгите им , какво пише и в американските медии , че Европа минава в РЕЦЕСИЯ ...Няма ли икономика , няма и добър живот , а то се вижда пропадането на икономиката в цяла Европа .
140
2
 
10
 
! Отговори
Пловдив преди 3 месеца
Това е проектозакон,който трябва да бъде одобрен от долната камара на конгреса.Това,че е одобрен от сената,не значи нищо.
139
2
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
Не знам защо все намесвате ВСВ и лендлиза на САЩ. Такъв е имало и за Великобритания, то от там и тръгват нешата, в опитите САЩ да спре Хитлер. Приема се закон за лендлиза и се дават заеми на държави, които да се бият с Хитлер. То сега така става и с Украйна. САЩ не искат войната да стигне до тях или поне да се наложи изпращането на техни войски, затова и дават не помощи, а заеми на Украйна. Тя Украйна ще си го плати със земи и дългогодишно изплащане.
138
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До asd 116. Припомни си първо подялбата между Полша и Хитлер на Чехословакия. А ако Русия искаше Полша, защо не си я остави? Тя цялата беше в ръцете и, че и много други европейски страни.
137
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ехааа 60 милярда $. Що оръжие могат да си накупят сега Украинците.
136
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Шарл Дьо Гол към европейците :Америка е далече , а Англия е остров , Русия е в Европа !Кой разбрал -разбрал !Европа е слаба без Русия , Русия пък не може без Европа , така че КОЙ ПЕЧЕЛИ !
135
8
 
3
 
! Отговори
смях преди 3 месеца
"няма по-добър град за живеене от Москва" но - нека си живеят руснаците там. За богатите руснаци има далеч по гадните Лондон, Париж, NY, маями и дегенератските вашингтон, LA и сан фран. По принцип бих казал,че от София по хубаво няма, от Витоша по-високо и от черно море по дълбоко няма, но не искам да ме хейтите
134
4
 
0
 
! Отговори
Германец преди 3 месеца
"Това е чиста окупация" -- Какво би направил Левски? А защо не действаш ти? Носиш ли Левски в сърцето си или само на прасеца?
133
1
 
9
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 3 месеца
Хамасците вече отварят бутилките с шампанско! Голяма част от тази помощ ще кацне в тунелите им. Като предишните помощи за Украйна.
132
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Руснаци и украинци , са един народ, евреина Зеленски и олигарсите, трябва да напуснат властта там!Вчера гледах как син и баща, им се е наложило да стрелят един срещу друг , единия от руска страна, другия от украинска страна, бащата е отказъл да стреля срещу сина си и бил убит! Тази трагедия, трябва да спре и Украйна да се прибира в родината си Русия!
131
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кво стана бе копейки? Нали уж САЩ бяха изоставили Украйна? Нали им било писнало само да наливат пари там. Рекорден пакет от помощ за Украйна е това.
130
5
 
4
 
! Отговори
анонимен келеш преди 3 месеца
Сега точно по Нова ТВ дават как събарят Руски паметници из Европа:):):)1000 начина са измислили хората,но няма такива като нас резане на главата с флекса:):):)Който го измисли заслужава допълнителен хонорар:):):)
129
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 128, мнооого изтъркана и вече безинтересна партенка! Според вас тия украинци "са на свършване" от 2 години насам, а то се оказа че те още даже не са правили мобилизация
128
5
 
3
 
! Отговори
ФАЩ преди 3 месеца
"Няма как свободния свят да остави един класически диктатор да мести граници в 21 век"Може може, както може изпедерастялия ти "свободен" свят да нахлува в чужди държави и да избива хора и да им краде ресурсите.
127
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До asd. В материала е казано ясно: "заплаха за националната сигурност на САЩ". Не го ли чете? Колкото до помощта от САЩ през ВСВ, помагали са с транспортна техника, храни, лекарства и, сигурно, и други неща. Но танкове, самолети, локомотиви?! Извинявай! Никъде не съм видял в Русия Абрамси от него време. А безплатната помощ руснаците я изплащаха до 2006 г.
126
5
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
САЩ е окупирала много повече територия последните 35 години, отколкото РФ. Това, да назначаваш посланици за феодални управници и да наемаш местни слуги, също е окупация. Примерно в България има американска армия, която действа независимо от всички местни слуги. Това е чиста окупация. Във всяко министерство, ЦРУ имат кабинет, който дава напътствия. Това също спада към окупацията. Окупирани са и националните медии.
125
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Другарите Ким и Си, колко отпускат на русия.
124
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Стъклето, 22 сенатори републиканци са го подкрепили, това трябва да ти говори достатъчно! А проекта който щеше да блокира "говорителя" на камарата, беше съвсем различен! А в държави като САЩ един председател (а не говорител) еднолично не може да блокира нищо! Това не ти е Руската деспотия