Сенатът на Конгреса на САЩ одобри помощ за Украйна от $61 млрд.

На ход е Камара на представителите
296
Сенатът на Конгреса на  САЩ одобри помощ за Украйна от $61 млрд.
Снимка: Pixabay

Сенатът на Конгреса на САЩ, контролиран от демократите, прие законопроект за отпускане на помощ за Украйна, Израел и Тайван в размер на 95 милиарда долара. Сега проектът е изпратен за одобрение в доминираната от републиканците Камара на представителите на Конгреса, съобщи БТА като се позова на Ройтерс. Агенцията допълва, че там шансовете за приемането на документа остават ниски.

Законопроектът е одобрен със 70 срещу 29 гласа. 22 сенатори от Републиканската партия са го подкрепили също.

„От години, може би десетилетия, Сенатът не е приемал законопроект, който да има такова влияние не само върху националната ни сигурност, не само върху сигурността на нашите съюзници, но и върху сигурността на западната демокрация“, заяви лидерът на демократическото мнозинство в Сената Чък Шумър. Той изрази увереност, че документът ще получи също толкова силна двупартийна подкрепа, ако бъде гласуван в Камарата на представителите.
Ройтерс припомня, че преди да бъде подписан от президента Джо Байдън и да стане официално закон, законопроектът трябва да се гласува и от Камарата на представителите, но, според агенцията, това ще стане трудно.
Председателят ѝ, представителят на републиканците Майк Джонсън го разкритикува, че няма да спре рекордния поток от мигранти през американско-мексиканската граница. Президентът демократ Джо Байдън призоваваше в продължение на няколко месеца Конгреса да побърза с новата помощ за Украйна и партньорите на САЩ в Индо-тихоокеанския регион, включително Тайван. След нападението на „Хамас“ срещу Израел от 7 октомври 2024 г. той също така поиска средства за съюзника на САЩ, заедно с хуманитарна помощ за палестинците в Газа.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства приемането от Сената на законопроекта, който предвижда конкретно за Украйна помощ в размер на 61 милиарда долара.
„Американската помощ ще приближи мира до Украйна и ще възстанови глобалната стабилност, което ще доведе до засилена сигурност и просперитет за всички американци и за целия свободен свят“, заяви той в социалната мрежа "Екс".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още по темата: украйнаСАЩпомощ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тия евро-атлантически драскачи дето мяучат тук, как едва ли не пари винаги имало, всички било руска пропаганда и т.н. Ами вие явно не знаете кой контролира парите, и кой ги печата. И че докато те си печатат доларите, долари винаги ще има. Утре може и 61 трилиона да пратят. Просто дългът от 34 трилиона, ще стане 344 трилиона....примерно.
162
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Парите не решават войната. И през ВСВ беше същото. Само увеличават жертвите.
161
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Еднорози, чакайте да ги одобрят първо наистина, тогава се радвайте. Пък то каква радост,че ще умрат още хора. Така или иначе, Русия няма да пусне Украйна,това е ясно на всички. Въпросът е колко болезнено ще стане за Европа.
160
12
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 3 месеца
Хахааааа, ко стана копейки??? Наздраве другари!!! Отиваме да се черпиме :))))))))))))))))
159
10
 
7
 
! Отговори
Германец преди 3 месеца
"Аз ще се радвам тоя законопроект да мине" -- тука, драги съфорумници, наблюдаваме в реално време феномена "7 stages of grief" на една задунайска копейка :)
158
4
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
А Израел какво направиха с най-успешната си операция? Спасиха двама на средна и след средната възраст, загинаха две техни млади момчета. Танту за кукуриго е измислил българина.
157
7
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
Аз ще се радвам тоя законопроект да мине и парите да се доставят на наркомафията. Да разбере най-накрая света, че пари война не печелят.
156
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Коста Мутрофанов...По-скоро ще важи :До последният европеец !
155
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Англосаксонците са по-зли от САЩ , подмолно правят вражди м/у народите , до като сащ си го признават направо :Запалваме войни , защото имаме интереси !
154
14
 
12
 
! Отговори
Коста Мутрофанов преди 3 месеца
При следващата могилизация Путлерчето ще мобилизира и копейки тукашни.
153
12
 
8
 
! Отговори
Германец преди 3 месеца
Може още :) Всеки долар или евро дадено за размазването евразийските орди е една отлична инвестиция.
152
4
 
13
 
! Отговори
Ром"с преди 3 месеца
Нова и бТВ са американски ТВ и ако гледате новините(аз само това и гледам по тез ТВ по някой път) и новините по БНТ ще видите ,че БНТ са по адекватни и по информативно предлагат новините.Докато тез 2 български ТВ с американски собственици-акционери новините им са ..5 мин русофобска риторика,5 -7 минути вътрешни новини и 15-20 минути криминални хроника,кой кого е ударил,изнасилил,откраднал,катрософи...скоро време очаквам и коя баба на коя е откраднала яйцата..Това те специално пускат,както в САЩ.
151
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Уж пари нямаше, уж САЩ нямат сили, уж на света му писна... Какво стана бре рашолюби, направо ще ви натикат обратно по пещерите.
150
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И досега американците даваха помощи на Украйна. Ще дадат и този път. И какво от това? Войната си продължава, хората си измират. Мнозина започнаха да си мислят че с тези пари войната свършва. Ама с тези пари тя просто си продължава. А кой ще победи си е божа работа. Толкова пари потънаха с тая контраофанзива с нулев ефект, и тия ще потънат и други ще дотрябват. И самолетите като им пратят и те ще започнат да падат. Сгрешиха украинците че послушаха Джонсън с неговото "Нека повоюваме", сгрешиха.
149
0
 
0
 
! Отговори
смях do 147 преди 3 месеца
така е. Просто троля.
148
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Пловдив... Абе то и на нас ни се иска Шенген , а тая седмица , а другата , а в седмицата по два пъти , но ще търпим още поне ТРИ години , за да се ЗАПОЧНЕ / защото още не е започнало разглеждането за Шенген / .
147
2
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
То по тая логика и Китай произвежда за САЩ. Това означава ли, че САЩ трябва да боготвори китайците?
146
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 147. Алкохолици има навсякъде, но представата за Русия е мит. У нас се пие много, много повече.
145
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Айде честито, Мацка е код кафево.
144
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До АнонименТе ако не бяха на привършване мъжете в Украйна, нямаше да пращат жени и непълнолетни деца да воюват, също и чужди военни воюваха, през соца бяха около 60 милиона населението в Украйна, а сега колко са? Ако не избягат, Зеленски ще ги довърши, той си гледа собствената кожа да спаси и парчета от Украйна в които да граби и командори с фашистите!