Балтийските държави строят бункери: Могат ли да спрат настъпление от Русия?

НАТО се подготвя за евентуално нападение
17 фев 2024 21:30, Нели Христова
358
Балтийските държави строят бункери: Могат ли да спрат настъпление от Русия?
Снимка: БГНЕС

В началото на 90-те години на миналия век офицер от латвийската армия беше попитан колко дълго силите му биха могли да издържат срещу руска инвазия. "Около 12 минути", отговори той. Съвсем наскоро през 2016 г. поредица от военни игри, проведени от Rand, стратегически мозъчен тръст, близък до американското правителство, заключи, че руските танкове ще достигнат покрайнините на Рига и Талин - столиците на Латвия и Естония - в рамките на 60 часа.

Днес ситуацията е коренно различна. НАТО обещава да защитава "всеки сантиметър" територия в трите балтийски държави и алиансът събира три сили на ниво бригада, за да ги защити, с линии на подкрепление от Германия, Полша и Финландия.

Сега Естония, Латвия и Литва укрепват участък от хиляда километри от своите граници, най-изложената във военно отношение част от източния фланг на НАТО, с "балтийска защитна линия" от укрепления.

Основният елемент ще бъдат над 1000 бетонни бункера на границите на трите страни с Русия, Беларус и милитаризирания руски ексклав Калининград, който се намира между Полша и Литва.

Само Естония планира да похарчи около 60 милиона евро за изграждането на 600 от инсталациите по границата си с Русия от 180 мили. Всеки бункер ще бъде с размер приблизително 37 кв. м, с място за около десет войници и ще бъде закален срещу артилерийски удари, според Сюзан Лилевали, заместник-секретар на естонското правителство по отбранителната готовност.

Ще има и близки складове за боеприпаси и мерки за задържане на всякакви нашественици, като противотанкови мини, ровове, тел и бетонни пирамиди, известни като "зъбите на дракона", които са разпръснати по бойното поле, за да пречат на бронирани превозни средства.

"Планът включва всички необходими средства за борба срещу врага", каза подполковник Кайдо Тиитус от резервните сили на Лигата за отбрана на Естония, съветник на Лилевали. "Това е защита, това са позиции, това е огън срещу врага. Това е контрамобилност срещу врага."

Проектът се развива с голяма скорост, воден от притеснения, че Кремъл може да насочи вниманието си към балтийските държави след Украйна. Миналия месец Кая Калас, естонският министър-председател, каза пред The Times, че Русия може да бъде в състояние да започне атака срещу НАТО след по-малко от три години.

Във вторник външното разузнаване на страната предупреди в годишния си доклад, че Русия е на път да разположи до два пъти повече войски близо до границите на балтийските държави от 19 000, които имаше преди пълното нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

Той също така описва руските планове за създаване на нов армейски корпус, вероятно базиран в Петрозаводск на североизток от Санкт Петербург, за да покрива границата с Финландия от 830 мили. Първите прототипи на балтийските бункери вече са разработени и се очаква строителните работи да започнат най-скоро в началото на следващата година.

И трите балтийски държави наскоро изградиха огради по големи части от границите си с Русия и Беларус, въпреки че те са предназначени да възпират мигранти и контрабандисти, а не танкове. По-голямата част от военната им инфраструктура е по-навътре в страната.

Сравненията с линията Мажино, гъста мрежа от укрепления, издигнати от Франция на източната й граница, която не успя да възпре нацистка Германия от нахлуване, са неуместни.

Идеята, според майор Донатас Палавенис, офицер от литовската армия и научен сътрудник в Балтийския институт за напреднали технологии във Вилнюс, е да се забави нахлуваща сила и да се насочи към зони, където НАТО може да отвърне на удара при по-благоприятни условия.

Сценарият, който предизвиква най-голяма загриженост за планиращите НАТО, е този, при който Русия започва "бърза и широкообхватна" офанзива срещу балтийските държави и постига значителни печалби, които алиансът може да се бори да обърне.

Отбранителната линия има за цел да удържи всяка такава инвазия на първия етап. Естонското министерство на отбраната изчислява, че един нападател изисква между четири и седем пъти повече жива сила, за да превземе тези видове позиции, отколкото би трябвало без укрепленията.

Дори ако в крайна сметка линията не може да бъде задържана, това трябва поне да спечели ценно време на защитниците да се прегрупират и да получат подкрепления от други страни-членки на НАТО яде.

"Изграждането на тази укрепена линия несъмнено ще отнеме време и ресурси, но нейната ефективност е очевидна във войната в Украйна, където войските не са в състояние ефективно да пробият препятствия и да завземат значителна територия", каза Палавенис пред The Times. "Тъй като балтийските държави нямат дълбочина на отбраната, за да забавят врага, битката ще се води за всеки сантиметър територия, изисквайки набор от изкуствени препятствия и укрепления, за да се сведат до минимум загубите."

Планът е силно информиран от хода на войната в Украйна, където и двете страни имаха големи трудности при преодоляването на добре подготвени отбранителни позиции през изминалата година, което доведе до до голяма степен изтощени и статични фронтове.

Това е вид война, която на теория би трябвало да позволи на НАТО да използва значително по-големите си ресурси и да спре руското настъпление, преди то да успее да натрупа някаква значима инерция. Балтийските държави са особено склонни да лишат Русия от възможността да установи собствена защита на всяка територия, която превземе.

"Изучихме войната в Украйна и какво стои зад факта, че контраатаката на украинците не беше успешна, и също защо руснаците не могат да продължат да напредват към сърцето на Украйна", каза Тиитус."Всички различни видове мерки за противодействие на мобилността стоят зад това: ровове, драконови зъби в редици, минни полета. всичко работи."

"Основният научен урок е, че трябва да намерим начини да спрем настъплението особено на руските бронирани части, защото ако ги оставим да бягат, може да закъснеем да защитим всички страни. Ето защо трябва да започнем от ръба на нашите граници."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


358
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
287
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дам с това въоръжаване сега се правят пари. Трилиони
286
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ама тва сериозно ли? Те какво да не се готвят за война с Русия следващите 20 години? На Русия и трябват три бомбандировача Б2 и ще я изравнят
285
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
НАТО добре проми мозъците с параноята, че Русия ще напада. Сега се купува демократично оръжие и се правят парички.
284
9
 
5
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 2 месеца
Бункерите са за да спрат притока на нелегални имигранти от блатото.
283
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Малка историческа справка би дала възможност на световното население да се образова- няма бункери, няма окопи, няма заграждения, които биха спрели руснаците. Нека си харчат паричките за бункери, нека така успокояват населението си тези прибалтийци, но това ще е до време. Тръгнат ли руснаците, бункерите ще се окажат излишни. И Хитлер с компания се навираше в бункери, но всички знаем как зъврши неговата кариера.
282
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези територии, които някога са се наричали Курляндия и Лифляндия и са били във владението на шведската корона, в началото на 18-ти век са купени от руснаците и са преминали във вечно владение на Руската Империя, на СССР като приемник на Руската Империя и на Руската Федерация като приемник на СССР. Тяхната независимост е фейк. Членството им в отан е фейк-членство.
281
4
 
2
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 2 месеца
До Фактите говорят: Aми, да опитат, бе, 295. Тъкмо повод да се ускори разпадът на империята. Пък, да видим кой кого ще мачка и кой е "вредно насекомо". Да опитат.
280
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
и ние трябва да се подготвим, защото когато руснака влезе в България, руския пРезидент Радев само ще каже - ама ние нямаме готовност, предаваме се.
279
6
 
11
 
! Отговори
И.В. Сталин преди 2 месеца
Гузен негонен бункери строи .
278
9
 
5
 
! Отговори
преди 2 месеца
руските "модерни" танкове ги теглят на буксир по червения площад, има кадри от парад.
277
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Единственото решение на проблема е терористичната държава Русия да бъде унищожена веднъж завинаги. Достатъчно зулуми сътвориха последните 100 години. И ние сме потърпевши. Целият цивилизован свят сега трябва да се обедини около тази идея и за доброто на човечеството Русия трябва да бъде нарязана на по малки държи които да не представляват заплаха за цивилизацията. На тези държави ще им се предостави възможност да се развиват икономически и хората там да живеят добре. Но без военни изцепки.
276
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия беше сила през 90те. Сега не е. Имат ядрени оръжия, но дотам.
275
13
 
15
 
! Отговори
Фактите говорят: преди 2 месеца
Балтийските държави ако ще да стоят в челна стойка, нищо не може да ги предпази от глууупостите, които те самите натвориха от както са независими (уж, да не забравяме САЩ). Ако изобщо тръгнат руснаците да си цапат ръцете с тях, ще ги размажат като гадно и вредно насекомо, без да им мигне окото и без менторите им от САЩ и Европа да си мръднат пръста.
274
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
луд умора няма,като не ти достига мозъка да ти е як гърба
273
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Тръмп обичаше Ню Йорк. Сега Ню Йорк го изрита" - татия от Блумбър - Личи си в нея, че Блумбърг още готресе яд, че хвъли половин милиард за кампания и не стигна и 2% .
272
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нещо не разбирам. Нали Русия беше втората най-добра армия в Украйна? Сега и в балтийските държави ли ще бъдат "втората най-добра армия"
271
10
 
20
 
! Отговори
уфсъта Минка преди 2 месеца
туй са градови-държави, на кого му дреме за тях? 90% от населението им е руско и проруско, останалите са тьпаци, като наще жълт0паветници
270
10
 
18
 
! Отговори
Сашо преди 2 месеца
Горките прибалтийци, и те превъртяха като украинците!
269
3
 
16
 
! Отговори
Е преди 2 месеца
Е нали руснаците вече нямат танкове, значи телената ограда ще е ок
268
7
 
11
 
! Отговори
А ние преди 2 месеца
Навсякъде - транспорт, улици и магазини - руска реч.