Русия има ново оръжие с изкуствен интелект

С него тя засилва кампаниите за дезинформация
29 фев 2024 19:00, Нели Христова
335
Русия има ново оръжие с изкуствен интелект
Снимка: БГНЕС

Руските шпиони са разработили инструмент с изкуствен интелект, който Москва използва, за да се намесва в изборите във Великобритания и Съединените щати в "експоненциално по-голям" мащаб от всякога, предупреди съветникът по националната сигурност на Украйна.

В интервю за The Times Олексий Данилов каза, че изкуственият интелект е позволил на Русия значително да засили своите кампании за дезинформация, предназначени да посеят разделение и да повлияят на общественото мнение, и че Москва вече има специални звена, посветени на всяка държава, която провежда избори в Европа.

Той каза: "Изкуственият интелект е огромна крачка напред за Русия и прави въздействието от тяхната намеса експоненциално по-голямо."

Малко под половината от населението на света ще отиде до урните за национални избори през 2024 г., повече от всяка предходна година.

Резултатът от президентските избори в Америка през ноември може да има значителни последици за военните усилия на Украйна, като Доналд Тръмп, републиканският фаворит, изрази скептицизъм относно военното финансиране за Киев и описа нахлуването на президента Путин като "гениално" и "разумно".

Преди това Москва разчиташе на армии от работници, разпространяващи ръчно онлайн дезинформация от "фабрика за тролове" в Санкт Петербург в социални медийни платформи като Telegram, Twitter, Facebook и Instagram.

Сега само "двама или трима" агенти могат да създадат "десетки хиляди" автентични, изглеждащи фалшиви акаунти, каза Данилов, добавяйки: "ИИ е огромна крачка напред за Русия".

Смята се, че способността на Русия да се намесва в делата на чужди държави и да провежда операции е била възпрепятствана от експулсирането на руски шпиони от посолствата по света. Само Европа е експулсирала повече от 400 заподозрени офицери от руското разузнаване след пълномащабното нахлуване в Украйна преди две години. Но убийството на Максим Кузминов, руски дезертьор, който беше застрелян в испанския крайморски град Виляхойоса този месец, беше ярко напомняне за продължаващата способност да извършва смъртоносни операции на чужда територия.

Мрежата от информатори и агенти на Москва е толкова обширна, че е невъзможно да се изкорени руската намеса, каза Данилов. "Студенти, съпруги, туристи – всички те са използвани от Русия, за да изпълняват поръчките си в чужбина."

ФСБ, руската служба за сигурност, също издаваше договори на европейски престъпни групировки, отношения, които бяха улеснени от навлизането на криптовалутите, каза той.

"Това беше начинът на действие на КГБ и днес отново е така, когато те използват комбинация от европейски престъпни групировки, за да вършат работата си заедно с обучени служители. В Кремъл седят престъпници и те използват престъпници, за да вършат работата им вместо тях. Страната се управлява от престъпност."

С нарастващата опозиция на републиканците срещу финансирането на Украйна официални лица смятат, че Москва вероятно ще се опита да се намеси с тежка ръка през 2024 г.

Тринадесет руснаци – включително Евгений Пригожин, починалият ръководител на Wagner Group и известен лидер на Центъра за интернет изследвания в Санкт Петербург, известен като "фабриката за тролове" – бяха обвинени за намеса в изборите в САЩ през 2016 г., за да помогнат на Тръмп да спечели президентския пост.

Данилов каза, че в операциите си по кибершпионаж срещу Украйна руските агенти разпространяват всяка седмица 166 милиона дезинформационни публикации в платформи като Telegram, Facebook, Instagram и Twitter.

От тях 36 милиона миналата седмица бяха насочени към дискредитиране на висши украински служители; 23,5 милиона при разделяне на политическо и военно единство; 51 милиона за деморализиране на армията; и 55 милиона за деморализиране на обществото.

Той цитира западни медии, цитиращи фалшиви данни за украинските жертви и протести срещу фалшива информация за мобилизацията, и двете произхождащи от създадените от Русия канали в Telegram, като примери за ефективността на кампанията за дезинформация.

Данилов говори ден след като президентът на Франция Макрон каза на среща на европейските лидери в Париж, че сега има консенсус на континента, че Русия ще се стреми да атакува други страни през следващите години.

Украинският съветник приветства коментарите, но постави под въпрос защо на Европа е отнело толкова време да се "събуди"  за заплахата, представлявана от Русия.

Имайки предвид британския премиер, който се опита да умилостиви Адолф Хитлер преди Втората световна война, Данилов каза: "Години наред страните предпочитаха да поемат по пътя на Чембърлейн, смятайки, че е по-добре да си затворят очите и да игнорират предупредителните знаци. Тази липса на принципи е това, което доведе до ситуацията, в която се намираме сега."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


335
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руските оръжия са били винаги с няколко десетки години напред от тези на обединеният запад и САЩ , Тук става въпрос за оръжието което заслепява и извежда от орбита сателитите на САЩ и Великобритания който дават разузнавателна информация на украйнците за движение на войски ракетни устанвки самолети бронетанкова техника и въобще без всичко. Без такава информация НАТО отива в гробищата директно ,Страхът е голям
221
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Tая статия чат Гпт ли я е генерирал.
220
4
 
8
 
! Отговори
Куку преди 2 месеца
А кога ще направят с естествен интелект?
219
6
 
5
 
! Отговори
Не си информиран преди 2 месеца
До 219. Какво. Какво оръжие и то с 'изкуствен" интелект! Та те нямат и никога не са имали електронна индустрия, дори и елементарни интегрални схеми. . . . . Винаги са имали електронна индустрия, актуално имат 64 битови процесори собствена разработка, но все още не задоволяващи MIL стандарт. 16 и 32 битови MIL имат вече! Тестващия софтуер за 64 битовите процесори не може да тества ядрото в дълбочина. Колхозниците са на Балкана, такива като теб!
218
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ай стига бе . Те крадат чипове от украйнски перални да правят ракети а тоя украинец изкуствен интелект сънува . Сигурно ще каже че и атомните електроцентрали са им направили Уестингхаус .Те русите нищо не разбират ...Бензиностанция с ракети Кирчо канадеца
217
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Страшна военна сила, нема що. Да нападнеш пръв от три направления и да имаш превъзходство в авиация, артилерия и флот и вече 2 год да водиш пълномащабна война срещу 25 пъти по-малка държава и да си дал жертви невиждани от ВСВ, народа да ти драпа да се добре до ЕС и да си купи имот. Екстра са си колхозниците, само дето ни една копейка дори и не пробва да отиде при путинака в матушката си...
216
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Маке, още софтуера на китайците не могат да преведат
215
11
 
10
 
! Отговори
Слава на братска Рус преди 2 месеца
Ние сме с братска Русия и с още около 85% от световното население. Феновете на Хитлер и Бандера да изгният :)))
214
9
 
8
 
! Отговори
Руснак преди 2 месеца
Русофоби лайте срещу най голямата военна сила в света,вие си лайте и ближете рани а скоро ще ви погребват във общ гроб на фронта ,Русия ви чака като украйнците за пушечно месо ,ще ви трепе с оръжието което американските слуги пророкуваха че ще да свърши още Юни месец 22 г.
213
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Научиха ли се вече пирони да правят тия
212
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До руснак Ми ти чии го дървиш тука ве колхозник? Не ти се връща в тинята ли?
211
5
 
3
 
! Отговори
Руснак преди 2 месеца
Анонимен,много си *** бе брутен в самовара вриш ти нато запада ,сащ ,нато Англия и целият прогнил капитализъм,а братушките са го пуснали на 365 градуса по календар ....ако не вярваш питай укрофашистите и нато на фронта в Украйна !!!
210
9
 
9
 
! Отговори
Какво преди 2 месеца
Какво оръжие и то с 'изкуствен" интелект! Та те нямат и никога не са имали електронна индустрия, дори и елементарни интегрални схеми. Парата на интелекта е във самовара, самогона и нищо ама нещо друго . . О,да интелекта и в 'свирката на пропагандата".
209
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кво имат? Тия освен високотехнологичен самовар друго не могат да направят.
208
2
 
3
 
! Отговори
Укрореалвост преди 2 месеца
Олексий.. вервайте му
207
4
 
7
 
! Отговори
Червения пират преди 2 месеца
бил арестуван. Бил русофил възрожденец, щото му лопала дъската,като тукашния кло. шар
206
3
 
7
 
! Отговори
Старото оръжие преди 2 месеца
кво ше го правят тогаз?....Ченгетата на Путин преядоха с оръжие и руска кръв
205
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 211. Удар по Москва е добра идея, но за съжаление не могат да се възползват от ценния ти съвет. За разлика от теб, те знаят за системата за гарантирано ядрено възмездие.
204
5
 
8
 
! Отговори
Фют преди 2 месеца
Това снощи ти го каза джуджака, когато ти се яви насън.Жалки отр***пки, путинофилски.
203
14
 
13
 
! Отговори
Хаха преди 2 месеца
Голям страх ги тресе западните добичета, нещо путин ви сви перките и спряхте да се ежите хахахаха