Реална ли е заплахата от сблъсък Русия - НАТО в Балтийско море?

Литва: Кремъл разширява военния си потенциал на запад
9 мар 2024 18:27, Анисия Иванова
203
Реална ли е заплахата от сблъсък Русия - НАТО в Балтийско море?
Снимка: БГНЕС

Руските военни се подготвят за продължително противопоставяне с държавите членки на НАТО в региона на Балтийско море, тъй като Кремъл разширява военния си потенциал на запад, съобщиха шпионските служби на Литва.

Според съвместен доклад на военните и вътрешните разузнавателни служби на балтийските държави военните на президента Владимир Путин все повече използват въздушни, морски и ядрени сили, за да проектират руския потенциал в Балтийско море. Развитието е част от мащабна реорганизация на въоръжените сили на Русия в западните ѝ региони, се казва в доклада.

Все пак изграждането на необходимата инфраструктура и оборудването на частите с личен състав и въоръжение ще отнеме „поне няколко години“.

„Тя едновременно компенсира загубите си в Украйна и създава нови способности за дългосрочна конфронтация със Запада“, се казва в доклада на литовското разузнаване.

Тъй като кампанията на Русия в Украйна навлиза в третата си година, членовете на НАТО от източния фланг на алианса все по-често повдигат въпроса за потенциалната пряка заплаха за Запада. В неотдавнашен доклад естонското разузнаване прогнозира, че Русия ще се нуждае от три до пет години, за да възстанови военната си машина дотолкова, че да представлява пряка заплаха за военния алианс.

Позовавайки се на още една заплаха в региона, докладът посочва, че Беларус е постигнала напредък в създаването на „надежден ядрен потенциал“ на своя територия, след като миналата година Русия обяви, че ще разположи нестратегически ядрени оръжия в страната.

Оттогава насам правителството в Минск поднови инфраструктурата за съхранение на ядрени материали, а военният персонал беше обучен да работи с ядрени системи. Белоруските сили разполагат с две потенциални средства за доставка на ядрено оръжие - ударните самолети Su-25, базирани във военновъздушната база Лида, близо до литовската граница, и мобилните ракетни системи „Искандер-М“ в Осиповичи в централен Беларус.

„Русия все по-често прибягва до изнудване и заплахи, включително използване на ядрена реторика, за да принуди Запада да намали подкрепата си за Украйна“, се казва в доклада.

В знак на неодобрение на присъединяването на Финландия към НАТО миналата година Русия разположи кораби, способни да носят крилати ракети „Калибр“, на Ладожкото езеро - воден басейн в региона Карелия близо до югоизточната граница на Финландия.

Кремъл също така нареди на тежките бомбардировачи Tu-22M3 да извършат пет полета над Балтийско море през 2023 г., в сравнение с нито един през предходната година.

Разузнавателните служби както в Русия, така и в Беларус стават все по-агресивни в търсенето на цели за вербуване, като нарастващата белоруска диаспора е изложена на най-голям риск да бъде преследвана от агенти, твърдят литовските агенции, цитирани от Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още по темата: натоРусияBloomberg TV Bulgaria
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
0
 
! Отговори
Перник емпайър преди 2 месеца
Обявявам специална военна операция за присъединяване на Западна София към Перник! Перник има исторически претенции към тези територии!
36
11
 
3
 
! Отговори
Голяма напаст преди 2 месеца
След като отровиха и напълниха с мини Черно море, сега руснаците посягат и на Балтийско. Всичко съсипват с тяхната мания по войните, а се перчат с космически постижения. Смешници.
35
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руската армия се оказа гола вода. В момента Украйна уверено печели и разбива човката на Русия, но пpocтите русофили които са заслепени от бруталната кремълска пропаганда си живеят в някаква паралена реалност и не могат да го разберат това нещо.
34
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Балтийско море стана натовско езеро, голем гросмайстер е кремльовското жуже
33
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И Тагарев го чака съдбата на Залужни, ще сърбат Макалана заедно в Лондон.
32
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
другарЕ в момента ви разпиляват по целия фронт с дронове, вие сте тръгнали към Прибалтика да я взимате за 3 дня
31
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руската икономика расте и се развива, докато европейската се руши. Руснаците забогатяват, докато европейците обедняват. Европа живее от резерви, и ако те свършат преди Русия да бъде унищожена, с Европа е свършено. Затова трябва да се готвим за война! Да!
30
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Споко, Русия е оборудвана само със старо съветско оръжие и щом Украйна получи F16 и мобилизира младежите под 20 години войната ще се обърне.
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Реална е Ще трябва да отговаряме с ДА, че иначе нема износ на оръжия, нема просперитет, растеж, и нема да ни дадат други интересни нови технологии за изпробване тук, в БГ. И освен туй, нали си знаем, "Кой не скача, е червен" - стар демократичен лозунг, много пасва на новата-стара "централна" визия на ЕС-ето.
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Искандери и калибри много, няма страшно
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е как бе, петата такова нали ще се задейства, Русия нападне ли Литва, Латвия и Естнония и започваме третата, щотоп требе да таковаме петата.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 30. За нас е по-важно, че Мегън Маркъл била тормозена докато била заплодена какви космоси какви космонавти ?
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Конфронтация? Нато не спря да пълзи към Русия и да я провокира. А когато Русия отговаря на тези действия е конфронтация.... Типично в евроатлантически стил да се изопачи реалността
24
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия още преди 2 години снима филм космоса shorts/JC09D8QbZ7Y Представяте ли си холивудските дpишльовци разите му тама Рамбо, Арни, Том Круз да снимат филм космоса, ми те ще се изпонаcepaт като зареват двигателите на ракетата носител
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До АнонимеН 29 Дедо Джо не може да уцели тоалетната чиния като пикае, ти го караш човека да превзема Русия :D
22
4
 
6
 
! Отговори
Реална е преди 2 месеца
И не само че е реална ами Русия ще изпочупи нато
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
90 години от рождението на Юрий Гагарин - първият човек в Космоса.
20
11
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
До Анонимен 23/ АКО ДЖО БАЙДЪН БЪДЕ ПРЕИЗБРАН ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА ФАЩ НЯМА ДА ИМА РУСКА ФЕДЕРАЦИЯ И ЩЕ Е ТОТАЛНО БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ КРИМ ЩЕ Е КЪМ УКРАЙНА ИЛИ САМОСТОЯТЕЛНО, ЗАЩОТО РУСКА ФЕДЕРАЦИЯ НЯМА ДА ИМА :D КРИМ ЮРИДИЧЕСКИ Е ЧАСТ ОТ УКРАЙНА КЪМ МОМЕНТА!
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 26 Нищо няма да започне НАТО. На теб умира ли ти се заради Литва? Сега си представи на някой ояден американец, колко му се умира заради тях. Ще е същото като с Украйна - някакви санкции, ноти, дела в Хага и други подобни безсмислици.
18
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Проблемът на Русия беше Украйна, и Украйна скоро няма да я има. А всичко друго е мижи да те лажем. Литва, Латвия, Естония, даже и Финландия която има едва 5 милиона.