Реална ли е заплахата от сблъсък Русия - НАТО в Балтийско море?

Литва: Кремъл разширява военния си потенциал на запад
9 мар 2024 18:27, Анисия Иванова
203
Реална ли е заплахата от сблъсък Русия - НАТО в Балтийско море?
Снимка: БГНЕС

Руските военни се подготвят за продължително противопоставяне с държавите членки на НАТО в региона на Балтийско море, тъй като Кремъл разширява военния си потенциал на запад, съобщиха шпионските служби на Литва.

Според съвместен доклад на военните и вътрешните разузнавателни служби на балтийските държави военните на президента Владимир Путин все повече използват въздушни, морски и ядрени сили, за да проектират руския потенциал в Балтийско море. Развитието е част от мащабна реорганизация на въоръжените сили на Русия в западните ѝ региони, се казва в доклада.

Все пак изграждането на необходимата инфраструктура и оборудването на частите с личен състав и въоръжение ще отнеме „поне няколко години“.

„Тя едновременно компенсира загубите си в Украйна и създава нови способности за дългосрочна конфронтация със Запада“, се казва в доклада на литовското разузнаване.

Тъй като кампанията на Русия в Украйна навлиза в третата си година, членовете на НАТО от източния фланг на алианса все по-често повдигат въпроса за потенциалната пряка заплаха за Запада. В неотдавнашен доклад естонското разузнаване прогнозира, че Русия ще се нуждае от три до пет години, за да възстанови военната си машина дотолкова, че да представлява пряка заплаха за военния алианс.

Позовавайки се на още една заплаха в региона, докладът посочва, че Беларус е постигнала напредък в създаването на „надежден ядрен потенциал“ на своя територия, след като миналата година Русия обяви, че ще разположи нестратегически ядрени оръжия в страната.

Оттогава насам правителството в Минск поднови инфраструктурата за съхранение на ядрени материали, а военният персонал беше обучен да работи с ядрени системи. Белоруските сили разполагат с две потенциални средства за доставка на ядрено оръжие - ударните самолети Su-25, базирани във военновъздушната база Лида, близо до литовската граница, и мобилните ракетни системи „Искандер-М“ в Осиповичи в централен Беларус.

„Русия все по-често прибягва до изнудване и заплахи, включително използване на ядрена реторика, за да принуди Запада да намали подкрепата си за Украйна“, се казва в доклада.

В знак на неодобрение на присъединяването на Финландия към НАТО миналата година Русия разположи кораби, способни да носят крилати ракети „Калибр“, на Ладожкото езеро - воден басейн в региона Карелия близо до югоизточната граница на Финландия.

Кремъл също така нареди на тежките бомбардировачи Tu-22M3 да извършат пет полета над Балтийско море през 2023 г., в сравнение с нито един през предходната година.

Разузнавателните служби както в Русия, така и в Беларус стават все по-агресивни в търсенето на цели за вербуване, като нарастващата белоруска диаспора е изложена на най-голям риск да бъде преследвана от агенти, твърдят литовските агенции, цитирани от Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още по темата: НАТОРусияBloomberg TV Bulgaria
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия ще сломи съпротивата на САЩ и Китай и ще стане световен господар
56
4
 
11
 
! Отговори
Как го планираха преди 2 месеца
А какво стана! Русия трябваше да се разпадне, а Путин да свърши като Кадафи! Брей, Тия руснаци винаги са наопаки! Страната им се издига от пепелта и се готви да размаже диктаторския атлантически алианс барабар със хегемона!
55
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
МИСЛЯ ЧЕ РУСИЯ ПЕЧЕЛИ СБЛЪСАКА С НАТО , С ЕВРОДЖЕНДЪРСКА АРМИЯ НАКЪДЕ
54
4
 
4
 
! Отговори
Чичо преди 2 месеца
В общи линии до няколко години най-вероятно ще ни анексират (ЕС няма и пръста да си мръдне за нас). А след това.. Е, до 20 година не малка част от Европа ще е станала териториално част от новата империя. ЕС ще се разпадне до бе повече от две години. И те така - чака ни светло бъдеще.
53
4
 
9
 
! Отговори
ZZ top преди 2 месеца
Колкото повече Укрофашистите ядат бой пропорционално нашите им фенки пишат простотии. В Часов Яр вече с нетърпение очакват Руснаците това стана ясно от репортажа на CNN там. Руската армия напредва всеки ден а колапса на Укрофашистите е неизбежен. Скоро очаквам да се срине отбраната а Укрозомбитата нямат резерви. Ще трябва нашите диванни експерти да ходят да громят Руснаците хаха.
52
3
 
12
 
! Отговори
мирише на страх! преди 2 месеца
Нещо алианса все повече е в паника ми се струва! Русия САМА ги млати!
51
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Peaлнa e! Дpyrи въnpocи?
50
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Конфликтет с терористичната държава е неизбежен.
49
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Доларът ще остане. Световната финансова система се руши, но нейното рухване ще бъде дълъг процес. А еврозоната скоро няма да я има.
48
2
 
0
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
До Анонимен 42 ***
47
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Споко, НАТО може винаги на победи Русия, но не им се занимава, Русия просто не е челинч, просто не е челинч за НАТО...
46
7
 
9
 
! Отговори
Европа преди 2 месеца
Гей клуб.
45
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Реална е и ще приключи за 24 часа с победа на НАТО
44
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
САЩ не могат вече не искат да се грижат за сигурността на Европа. А Европа може да си осигури 300-350 хиляди, най-много 400 човека. Това означава, че трябва да стоят на линият между Алпите и Балтика - тоест границата от 1945г. А какво става с Полша, с Румъния, с България и другите от източна Европа. Словакия и Унгария са осигурени, освен това Орбан в прав текст заяви какво иска - Трансилвания, част от Закарпатието и още един малък детайл - Орбан каза, че Унгария винаги е била морска държава. А за това е нужно да се ликвидира Хърватия.
43
13
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
До Анонимен 38/ КОГО ЛЪЖЕШ ПАК ПУТИНИСТКЕ ГЛЮПАВА. / РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ОБЯВИ, ЧЕ ХАРЧИ С ПО 13 МИЛИАРДА ДОЛАРА ПОВЕЧЕ НА МЕСЕЦ ОТКОЛКОТО СА ПРИХОДИТЕ И И ТОВА БЕШЕ ПРЕДИ ДА ОБЯВИ, ЧЕ СПИРА ПРОДАЖБАТА НА НЕФТ И НЕФТЕНИ ПРОДУКТИ. РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ЩЕ Е РАЗОРЕНА ДО КРАЯ НА 2024-ТА ГОДИНА И ЩЕ Е РАЗПРОДАЛА ЦЕЛИЯ ЗЛАТЕН РЕЗЕРВ КОЙТО ИМА ЗА ДА ПОКРИЕ БЮДЖЕТНИЯ ДЕФИЦИТ.
42
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
по принцип има споразумение между Финладия и Естония с което те си намаляват доброволно морската зона, за да има около 1 миля неутрална територия за корабоплаване, така че другарето да знаят да му се хлопне на Петербург пристанището
41
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Споко, на запад летищата са пълни, ресторантите са пълни, хотелите са пълни, хората си бутат пълните колички, пътуват и се наслаждават на живота, и никой не се интересува от Русия. Запада е много далече от военно положение и правене на оръжие. Последния който си мислеше, че може да победи САЩ се запали сам. Скоро май ще има втори.
40
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 42 Кажи някакви реални стратегически украински победи. Колко територия завладяха от Русия? Напредват ли към Москва?
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами взривяването на северен поток - дружески критика ли беше? Айде молим.....след две години разследване - ама не ни е юрисдикцията. И там са едни юридически джуджета , не е истина....
38
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Споко, руснаците свършиха чиповете, сега свалят чипове от пералните да ги слагат на ракетите, а финансовата система на Русия е пред рухване.