Васил Данов: Ако войната не приключи скоро, ще се наложи НАТО да праща войски в Украйна

Кремъл няма полезен ход срещу Швеция, смята капитан първи ранг
13 мар 2024 12:00, Анисия Иванова
497
Васил Данов: Ако войната не приключи скоро, ще се наложи НАТО да праща войски в Украйна
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Присъединяването на Швеция към НАТО със сигурност е положителен знак. От първоначалната агресия през 2014 г. на путинския режим срещу Украйна сред шведското общество се появиха мнения, че Швеция скоро трябва да се раздели със своя двувековен неутралитет, докато наблизо до нея има подобен агресивен режим, който постоянно ще представлява заплаха за страната. Не виждам полезен ход на режима в Кремъл срещу Швеция, тъй като тя е достатъчно добре развита технически, индустриално и военно, за да бъде нападната от паравоенни формирoвания. Това заяви Васил Данов, капитан първи ранг в предаването „В развитие“ с водеща Роселина Петкова.

"Нищо не могат да ѝ направят във военен и политически план, а с нейното и финландското присъединяване към НАТО, Балтийско море се превръща в Натовско езеро. Единствената държава, която има брегове в Балтийско море и не е член на НАТО, е Русия. Всички останали държави са достатъчно развити, за да могат да ѝ противодействат по море, суша и въздух."

Вече Швеция би трябвало да избере ясна и категорична позиция. Много са малко подобни държави, чийто вековен и международен неутралитет, е продукт на дългосрочно договаряне между великите сили. Сега когато войната чука на вратата и има въоръжени конфликти, които се разрастват, всяко общество решава само за себе си къде да се присъедини. Твърде неуютно е на т. нар. „ничия земя“ между двете воюващи армии, защото там падат много снаряди и е твърде опасно, така че Швеция направи своя разумен избор, смята Данов.

"Швеция не е в положението на Украйна преди 10 години – страна без официални съюзници, която по пропуските на тогавашните западноевропейски и американски ръководители, беше оставена като жертва на путинската агресия".

Според Данов Европа няма накъде повече да втвърди тона си по отношение на агресията на Русия срещу Украйна. В тази връзка призивът на френския президент Макрон е малко закъснял, но все пак навременен, защото чука на вратата на всички наши съюзници да увеличат своята военна продукция и да стегнат своите въоръжени сили.

"ЕС е най-големият промишлен гигант в света. Съвкупният БВП на европейските държави е по-голям от този на САЩ. Европа е един колос, който се е оставил във военно отношение да изостане твърде много от гигантите като САЩ и Китай".

Държави като Германия, която е занемарила своето военно развитие и е намалила драстично своето въоръжение, сега трябва да догонват останалите съюзници, тъй като процентът, който Германия отделя за въоръжаване, е под изискуемите задължителни 2%, изтъкна Данов.

"Макрон бие тревога за всички нас, защото ако войната не приключи скоро, ще се наложи натовските държави да пращаме войски в Украйна, за да изгоним агресора".

Европа се е докарала дотам, че зависи от САЩ прекалено много. Водещите европейски държави членки на НАТО са стигнали до положение, при което около 70% от общите военни разходи са от САЩ. Тоест всички европейци сме малкия съюзник сравнение със САЩ, които през това време отделяха огромни средства за развитие на военната наука, коментира още Данов.

Непремерените думи на Доналд Тръмп преди няколко години изиграха една положителна роля. Бившият президент каза, че който не си плаща сметката в НАТО – да отделя за въоръжаване 2% от военния си бюджет, няма защо да очаква от Алианса подкрепа, ако нещо му се случи. Това бе като стартов сигнал европейските държави да ускорят своето бягане по пистата и имаше благоприятен резултат, посочи Данов.

"Заявките на Тръмп, че ще реши конфликта между Русия и Украйна за 24 часа, са нереалистични. Дори да бъде преизбран за президент Тръмп няма тези механизми, защото има Конгрес, Сенат, Пентагон и държавен департамент. Той не може в световните военни конфликти да бърка като с ръжен и да разравя въглените, защото не е само той главния фактор в световната политика".

Повече от водещите теми през изминалата седмица гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


497
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
390
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тоя морски уж нафталин от де го изкопахте бе, Морски полковник от бай тошови времена разбирач по руските въоръжени сили се извъди.
389
0
 
1
 
! Отговори
Фахтаюий преди 1 месец
До Наско.А бе Танасе...,пак не си бил сериозен,и днес не си си пил хапчетата...Ами *** ти в твойта любима раШка.!!!Нали ти дават КОПЕЙКИ,забрави ли......
388
4
 
2
 
! Отговори
Без паника, моля ! преди 1 месец
УКРАИНЦИТЕ СЕ НУЖДАЯТ ОТ ОРЪЖИЕ И ГО ПОЛУЧАВАТ ! ЕВРОПА ИНТЕНЗИВНО СЕ ВЪОРЪЖАВА ! РУСИЯ НЯМА НИТО ФИНАНСИ, НИТО МОДЕРНО ОРЪЖИЕ, ЗА ДА ПРОТИВОСТОИ НА НАПРЕДНАЛА ЕВРОПА ! А АТОМНОТО ОРЪЖИЕ СЕ НАБЛЮДАВА ОТ ИЗВЪНЗЕМНИТЕ, КОИТО ИМАТ БАЗИ НА ЗЕМЯТА И САБОТИРАТ ЕКСПЕРИМЕНТИТЕ С ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ ! САБОТИРАТ, НЕЗАВИСИМО ДАЛИ СА ЯДРЕНИ ЕКСПЕРИМЕНТИ НА НАТО, ИЛИ НА РУСИЯ !
387
4
 
2
 
! Отговори
не е необходимо преди 1 месец
РУСНАЦИТЕ ИМАТ СЕРИОЗНИ ПРОБЛЕМИ С ПАРИТЕ ЗА ВОЙНА ! СРЕДАТА НА МАРТ Е, А РУСИЯ ВЕЧЕ ИЗКОНСУМИРА 92 ПРОЦЕНТА ОТ БЮДЖЕТА СИ ЗА 2024 ! В КРАЯ НА ГОДИНАТА ИЗТИЧАТ ДОГОВОРИТЕ ЗА ТРАНЗИТ НА ГАЗ ПРЕЗ УКРАЙНА И ЗА СНАБДЯВАНЕ НА ЕВРОПА С ЕНЕРГОНОСИТЕЛИ ! НЯМА ДА БЪДАТ ПОДНОВЕНИ ! ЗИМАТА БЕШЕ МЕКА И ЕВРОПА НЕ ИЗРАЗХОДИ РЕЗЕРВИТЕ СИ ! ГЕРМАНИЯ ПРЕМИНАВА НА ВОДОРОД, А НОРВЕГИЯ, ХОЛАНДИЯ И ШОТЛАНДИЯ ПО НОВИ ДОГОВОРИ ВЕЧЕ СНАБДЯВАТ ЕВРОПА С ЕНЕРГОНОСИТЕЛИ !
386
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ВИСШИ СИЛИ ВЗРИВИХА ПРИ ИЗСТРЕЛВАНЕ САТАНА КОЯТО КРЕМЪЛ НАСОЧИ КЪМ КИЕВ КОГАТО БАЙДЪН БЕШЕ ТАМ ! ВИСШИ СИЛИ ВЗРИВИХА USA БАЛИСТИЧНА РАКЕТА НАСОЧЕНА ОТ USA ПОДВОДНИЦА КЪМ БЛИЗКИЯ ИЗТОК ! АКО НЯКОИ МАНИАЦИ ПОСЕГНАТ КЪМ ЧЕРВЕНИЯ БУТОН, КОМАНДНИТЕ ИМ ПУНКТОВЕ ЩЕ СЕ ИЗПАРЯТ ! ВИСШИТЕ СИЛИ КОНТРОЛИРАТ КОСМОСА, А НЕ ШЕПА ПСИХОПАТИ !
385
0
 
7
 
! Отговори
Наско. преди 1 месец
Ами защо не идеш ти доброволец в Украйна та трябва други да вървят. Американски мекерета.
384
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама... мислех, чи НАТО е отбранителен съюс....
383
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На всеки опикан ненормален дядка ли ще давате думата. Тоя вече си говори с духовете, какво разбира от модерна война.
382
2
 
27
 
! Отговори
На добър ви път... преди 1 месец
Ако войната не приключи скоро, ще се наложи НАТО да праща войски в Украйна ... а Васил Данов от сега е запазил място като взводен командир във войсковата част която България ще изпрати... Хвала на такива предани евроатлантици. Пример за останалите. Зеленски се наява много още да последват примера на Данов. България има много отлични военни експерти и генерали. Яростни русофоби, готови да зарежат дом и семейство и да отидат на руско -украинския фронт. НЕ ЧАКАЙТЕ НАТО, ТРЪГВАЙТЕ ОТ СЕГА....
381
3
 
26
 
! Отговори
Факти !!! преди 1 месец
1. Този на снимката-като млад офицер член на БКП изповядващ "единий светъл комунизъм" сега пръв кравар евроатлантик.НИ СРАМ НИ ОЧИ.Всички военнолюбци са такива.2. Войната в Украйна не е моя война и аз нямам НИКАКВО намерение да пращам синовете си там. Да ходи продажника на снимката.Войната дори не е и европейска ами война за световно надмощие между Русия и САЩ.Тази война те я водят отдавна, но тозипът САЩ успяха пряко да замесят ЕС-отдавнашна тяхна мечта е да превърнат ЕС в колониална територия
380
0
 
12
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
А Герасимов къде е?
379
4
 
35
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Не мога да разбера,как не намериха един да говори за мир,за преговори , а все намират такива дето ни плашат с война.Нарочно ли го правят,не знам.
378
3
 
39
 
! Отговори
Gogic преди 1 месец
Укрия НЕ Е част от НАТО, чий ша го дири натовска войска там??? Тия изк-у-ф-Ели дядковци що въобще им дават думата
377
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще се наложи ? --от кого бе джанъм?
376
3
 
29
 
! Отговори
Заприн преди 1 месец
Данов искам да води първи войските напред на фронта ,а до него Магарев ,Академика ,Христо и другите приятелчета от сглобката.. всички играчи да дадат пример.а ние ще гледаме от Слънчака
375
2
 
16
 
! Отговори
Тука е така преди 1 месец
От чантаджия акъл.......
374
2
 
19
 
! Отговори
Фоя! преди 1 месец
До Боби> Преди малко излезе видео как Позиция на ВСУ в Харковска област където бяха кацнали 3 хеликоптера първо беше обрботена с касетна бомба а след това два останали хеликоптера унищожени с директни попадения сигурно на Торнадо С система.Да, гледах го. Красива работа. Особено ме изкефи как от такава дистанция тупват ракетата точно в средата на въртолета. Направо ги разпарчали та и за скрап не остана.
373
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Требе си.
372
4
 
22
 
! Отговори
Джоко преди 1 месец
Данов, твоят тприятел и руски възпитаник Търгарев събира доброволци за укрите. Още няма мераклии за ЗКПЧ. Тичай , че може да изпуснеш !
371
3
 
22
 
! Отговори
Към ХерсонА преди 1 месец
Това бивше ЗаКаПеЧе да яхва една гумена лодка от българския ВМФ и да отпрашва по р.Дон към Херсон.