Васил Данов: Ако войната не приключи скоро, ще се наложи НАТО да праща войски в Украйна

Кремъл няма полезен ход срещу Швеция, смята капитан първи ранг
13 мар 2024 12:00, Анисия Иванова
497
Васил Данов: Ако войната не приключи скоро, ще се наложи НАТО да праща войски в Украйна
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Присъединяването на Швеция към НАТО със сигурност е положителен знак. От първоначалната агресия през 2014 г. на путинския режим срещу Украйна сред шведското общество се появиха мнения, че Швеция скоро трябва да се раздели със своя двувековен неутралитет, докато наблизо до нея има подобен агресивен режим, който постоянно ще представлява заплаха за страната. Не виждам полезен ход на режима в Кремъл срещу Швеция, тъй като тя е достатъчно добре развита технически, индустриално и военно, за да бъде нападната от паравоенни формирoвания. Това заяви Васил Данов, капитан първи ранг в предаването „В развитие“ с водеща Роселина Петкова.

"Нищо не могат да ѝ направят във военен и политически план, а с нейното и финландското присъединяване към НАТО, Балтийско море се превръща в Натовско езеро. Единствената държава, която има брегове в Балтийско море и не е член на НАТО, е Русия. Всички останали държави са достатъчно развити, за да могат да ѝ противодействат по море, суша и въздух."

Вече Швеция би трябвало да избере ясна и категорична позиция. Много са малко подобни държави, чийто вековен и международен неутралитет, е продукт на дългосрочно договаряне между великите сили. Сега когато войната чука на вратата и има въоръжени конфликти, които се разрастват, всяко общество решава само за себе си къде да се присъедини. Твърде неуютно е на т. нар. „ничия земя“ между двете воюващи армии, защото там падат много снаряди и е твърде опасно, така че Швеция направи своя разумен избор, смята Данов.

"Швеция не е в положението на Украйна преди 10 години – страна без официални съюзници, която по пропуските на тогавашните западноевропейски и американски ръководители, беше оставена като жертва на путинската агресия".

Според Данов Европа няма накъде повече да втвърди тона си по отношение на агресията на Русия срещу Украйна. В тази връзка призивът на френския президент Макрон е малко закъснял, но все пак навременен, защото чука на вратата на всички наши съюзници да увеличат своята военна продукция и да стегнат своите въоръжени сили.

"ЕС е най-големият промишлен гигант в света. Съвкупният БВП на европейските държави е по-голям от този на САЩ. Европа е един колос, който се е оставил във военно отношение да изостане твърде много от гигантите като САЩ и Китай".

Държави като Германия, която е занемарила своето военно развитие и е намалила драстично своето въоръжение, сега трябва да догонват останалите съюзници, тъй като процентът, който Германия отделя за въоръжаване, е под изискуемите задължителни 2%, изтъкна Данов.

"Макрон бие тревога за всички нас, защото ако войната не приключи скоро, ще се наложи натовските държави да пращаме войски в Украйна, за да изгоним агресора".

Европа се е докарала дотам, че зависи от САЩ прекалено много. Водещите европейски държави членки на НАТО са стигнали до положение, при което около 70% от общите военни разходи са от САЩ. Тоест всички европейци сме малкия съюзник сравнение със САЩ, които през това време отделяха огромни средства за развитие на военната наука, коментира още Данов.

Непремерените думи на Доналд Тръмп преди няколко години изиграха една положителна роля. Бившият президент каза, че който не си плаща сметката в НАТО – да отделя за въоръжаване 2% от военния си бюджет, няма защо да очаква от Алианса подкрепа, ако нещо му се случи. Това бе като стартов сигнал европейските държави да ускорят своето бягане по пистата и имаше благоприятен резултат, посочи Данов.

"Заявките на Тръмп, че ще реши конфликта между Русия и Украйна за 24 часа, са нереалистични. Дори да бъде преизбран за президент Тръмп няма тези механизми, защото има Конгрес, Сенат, Пентагон и държавен департамент. Той не може в световните военни конфликти да бърка като с ръжен и да разравя въглените, защото не е само той главния фактор в световната политика".

Повече от водещите теми през изминалата седмица гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


497
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
330
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дърт козел
329
1
 
5
 
! Отговори
бля бля бля преди 1 месец
и на мен ,пак ми се ходи на Марс
328
16
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Действителността е такава, че Просията е в нокдаун и натовците просто могат да влязат когато и както си искат.Вие смятате, че натовците ще са като ВСУ - наборна армия, полувъоръждна и недообучена, но се лъжете.
327
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дори в най-русофобската държава Полша над 70% от хората са против влизане във войната, французите казаха твърдо не на Макрон, а този диванен експерт, който е командвал два катера през живота си прави пропаганда за война, което между впрочем е незаконно.
326
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Явно в нашата държава всеки може да е експерт и да шлякави медийното пространство а пък *** като мен да се възмущават
325
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прибери си вересиите Господи!-:(
324
2
 
17
 
! Отговори
Бай Кор преди 1 месец
Агресивни държави викаш, експерте...дай да видим тогава следното : колко бази построи Русия в граничещи с нея страни ? Май нито една, а ? Колко бази си построи НАТО за годините след т.н. Перестройка ? Колко съседни държави на Русия станаха членки на НАТО и демонстративно се провеждаха учения до руски териториални води ? Нали уж имаше договор за Неразширяване на НАТО ? Нали НАТО е отбранителен съюз ? В Украйна, която не е членка , чий ще го дирят войски на НАТО ? Сееш вятър, ще жънеш бури....
323
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До 82-ОМБР Преди малко излезе видео как Позиция на ВСУ в Харковска област където бяха кацнали 3 хеликоптера първо беше обрботена с касетна бомба а след това два останали хеликоптера унищожени с директни попадения сигурно на Торнадо С система.
322
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трафиканти кръчмари и тем подобни кравари да отиват на фронта.
321
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Между другото, да ви информирам, че синът на Соломон Паси е арестуван за точене на ДДС в големи размери. Такива като Паси крадат като разпрани, а вие ще ходите на фронта на гибел.
320
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Война кончяется скоро.
319
2
 
16
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Излиза, че е време да излизаме от НАТО щом НАТО ще влиза в Украйна.
318
2
 
16
 
! Отговори
До 325: преди 1 месец
Еми, заминавай още сега, Украйна търси доброволци. Аз никога няма да заминавам никъде. Имам си работа, семейство, квалификация и приятели тук. Желя ти приятен път.
317
21
 
2
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 месец
До 322 На кой му пука това за което говориш,пред възможноста да натрием носа на кремълския пурпорногъзбабун? Може би казваш,че трябва да оставим лудия да прави квото си ще за да не пострадаме ние или други,а? Я пали джета!!!
316
2
 
14
 
! Отговори
емо преди 1 месец
аман от такива експерти - предлагам да отиде доброволец в украйна. и защо канят по телевизиите само такива русофобски *** - сигурно с цел промиване на *** мозъци.
315
2
 
12
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 месец
Само не разбрах, гусин капитана на коя планета живее ? щото е далеч от действителността и въобще не е в час !
314
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След първата руска ракета в София имотния балон ще се спука, а след него ще фалира и банковата система на България, която се крепи именно на заемите за покупки на жилища. Ще се икономисват пари от пенсии, заплати, а икономиката ще трябва да работи за фронта. Ако има масова мобилизация, а няма да има бачкатори. Опичайте си акъла и мислета с няколко хода напред какво ще се случи.
313
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ха, те украинците бягат и не искат де се бият за родината си, нашите мъже и синаве ще ги пращаме да гинат, аман от изуфялници.
312
2
 
6
 
! Отговори
Борко преди 1 месец
До пияница мистик--- с удоволствие искам да те видя някъде.
311
1
 
5
 
! Отговори
do 307 преди 1 месец
Тя мечката вече ни яде бе брат. Просто не си забелязал. Ще забележиш.....тогава, когато вече няма значение