Германия, Франция и Полша в коалиция, ще снабдяват Киев с артилерия

Всички опции за намеса на НАТО в конфликта са отворени, смята Макрон
Обновена: 15 мар 2024 22:35 | 15 мар 2024 21:15, Анисия Иванова
117
Германия, Франция и Полша в коалиция, ще снабдяват Киев с артилерия
Снимка: БГНЕС/EPA

Лидерите на Германия, Франция и Полша обявиха коалиция за снабдяване на Украйна с далекобойна артилерия и използване на приходите от замразените руски активи в Европа за финансиране на оръжейните доставки.

Съюзниците ще предотвратят победа на Русия в Украйна, без да предизвикват сами допълнителна ескалация на конфликта.

От срещата не се очакваха реални решения, тя трябваше да покаже преди всичко единството на Европа в подкрепата за Украйна.

След съвместните консултации за продължаване на помощта за Киев германският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон и полският министър-председател Доналд Туск обясниха плановете си за по-нататъшни действия. Шолц заяви, че подкрепата за Украйна продължава, но това не означава, че Европа е във война с Русия:

"Ние сме твърдо решени - нашите три страни са най-големите поддръжници на Украйна в борбата с империалистическия агресор Русия - политически, военно и финансово. Ние стоим плътно зад Украйна и заявихме това още в началото. И ще я подкрепяме толкова дълго, колкото се налага".

Тримата са договорили закупуването на повече оръжия за Украйна и то на целия световен пазар. Освен това ще бъде разширено производството на военно оборудване - "също и в сътрудничество с партньорите в Украйна", каза канцлерът. Ще бъде създадена "нова коалиция на възможностите" в рамките на формата "Рамщайн" за осигуряване на артилерия с ракети с голям обсег.

Разривът между Германия и Франция обаче остава. Макрон продължава да смята, че всички опции за намеса на НАТО в конфликта са отворени, докато Олаф Шолц държи да демонстрира неутралитет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Приличат на едни национални герои от творчеството на Доньо Донев.
94
2
 
1
 
! Отговори
Климбо преди 1 месец
До 94.Не знам дали плете ръкавици,но жена му стабилно бродира гоблени,за землянките.Срещу стабилен комисион,гарантиран от старчето и чрез държавни поръчкиЩе ги пращат с дронове.
93
1
 
2
 
! Отговори
Климент преди 1 месец
Защо вече никой не говори за мир?Не знам,на какво се надява Украйна- руснаците са захапали,каквото са могли,и даже и *** Джуджи,пак няма да пусне завзето.Цяло едно поколение,ли трябва да си замине във война( или СВО както го наричат)?50350
92
2
 
4
 
! Отговори
Малко по-късно преди 1 месец
Германия, Франция и Полша в коалиция, ще снабдяват Киев с артилерия. Вервайте ни!
91
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всъщност Щолц е скастрил Макрон. Поне така пишат чуждестранните медии.
90
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Германия, Мис Германия 2024 е от Иран, а във Франция, френския президент е женен за биологичен мъж. Даже не знам Полша какво дири в тази компания. А Европа наскоро преброи войниците си готови за война...300хил. (не се знае от кой пол). На ход е тавариш Путин.....
89
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На тия държави отдавна и свърли ,а нали артилерията )а нашия министър на отбраната плете ръкавици за Украйна и август щял да ги прати ,така каза Борисов )
88
0
 
0
 
! Отговори
германия преди 1 месец
още не е денацифицирата казаха по телевизията трябва да стои ниско до тревата
87
3
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 84 "ГЕРМАНИЯ ПРЕМИНАВА НА ВОДОРОД, А НОРВЕГИЯ, ХОЛАНДИЯ И ШОТЛАНДИЯ ПО НОВИ ДОГОВОРИ ВЕЧЕ СНАБДЯВАТ ЕВРОПА С ЕНЕРГОНОСИТЕЛИ" - пич, ти вярваш ли си? Холандия от години не изнася газ за никого...
86
3
 
10
 
! Отговори
Da da преди 1 месец
Триото е решило да довърши Украйна и да си я подели!
85
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За Полша лъжат здраво,)Полша е забранила вноса от Украйна за 20 г в момента границата с Украйна е затворена от замеделците ,новша да снабдява Украйна с артилерия )
84
2
 
4
 
! Отговори
Фахтаюий преди 1 месец
До Тримата гл00пациОлелеее и ти ли не си си шил хапчетата,недей така бе човек лошо е за теб повярвай ми...!!!
83
5
 
15
 
! Отговори
Тримата гл00паци преди 1 месец
"Съюзниците ще предотвратят победа на Русия в Украйна, без да предизвикват сами допълнителна ескалация на конфликта..."6а6ойе66ец ОМакрон, Улаф Шмолци и макДоналдс Плюск щели да бият Русия,ама Путин щял да стои и да им се радва,мдаа...
82
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
УКРАИНЦИТЕ СЕ НУЖДАЯТ ОТ ОРЪЖИЕ И ГО ПОЛУЧАВАТ ! ЕВРОПА ИНТЕНЗИВНО СЕ ВЪОРЪЖАВА ! РУСИЯ НЯМА НИТО ФИНАНСИ, НИТО МОДЕРНО ОРЪЖИЕ, ЗА ДА ПРОТИВОСТОИ НА НАПРЕДНАЛА ЕВРОПА ! А АТОМНОТО ОРЪЖИЕ СЕ НАБЛЮДАВА ОТ ИЗВЪНЗЕМНИТЕ, КОИТО ИМАТ БАЗИ НА ЗЕМЯТА И САБОТИРАТ ЕКСПЕРИМЕНТИТЕ С ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ ! САБОТИРАТ, НЕЗАВИСИМО ДАЛИ СА ЯДРЕНИ ЕКСПЕРИМЕНТИ НА НАТО, ИЛИ НА РУСИЯ !
81
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
РУСНАЦИТЕ ИМАТ СЕРИОЗНИ ПРОБЛЕМИ С ПАРИТЕ ЗА ВОЙНА ! СРЕДАТА НА МАРТ Е, А РУСИЯ ВЕЧЕ ИЗКОНСУМИРА 92 ПРОЦЕНТА ОТ БЮДЖЕТА СИ ЗА 2024 ! В КРАЯ НА ГОДИНАТА ИЗТИЧАТ ДОГОВОРИТЕ ЗА ТРАНЗИТ НА ГАЗ ПРЕЗ УКРАЙНА И ЗА СНАБДЯВАНЕ НА ЕВРОПА С ЕНЕРГОНОСИТЕЛИ ! НЯМА ДА БЪДАТ ПОДНОВЕНИ ! ЗИМАТА БЕШЕ МЕКА И ЕВРОПА НЕ ИЗРАЗХОДИ РЕЗЕРВИТЕ СИ ! ГЕРМАНИЯ ПРЕМИНАВА НА ВОДОРОД, А НОРВЕГИЯ, ХОЛАНДИЯ И ШОТЛАНДИЯ ПО НОВИ ДОГОВОРИ ВЕЧЕ СНАБДЯВАТ ЕВРОПА С ЕНЕРГОНОСИТЕЛИ !
80
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А другарят Шолц каза ли на германците, че след BASF, и Mercedes-Benz обявиха че закриват поточните линии в Германия си местят в Китай? Заедно с редица други основни предприятия от германската индустрия, която масово се изнася в САЩ? Или ще каже "Deutchland uber alles!"? Да ама сиренето е с пари. А той смята да направи германската икономика подобно на нацистката - основно да произвежда оръжия. Що така бе, хер Шолц...?? Или хер Хитлер, както би трябвало да ви наричат...??
79
1
 
25
 
! Отговори
БГ пословица: преди 1 месец
"който се води по акъла на петлите - нощува в кокошарника!"
78
1
 
18
 
! Отговори
ХАХА ХА ХА! преди 1 месец
Северна Корея уж много изостанала ги удари и трите в земята!
77
1
 
20
 
! Отговори
МАЙТАП! преди 1 месец
Тия да не доставят нещата след като Украйа стане част от Руската Федерация?
76
5
 
25
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Трима комплекдари, решили да си връщат на Русия чрез урките. Каквото и да дадете ще ядат пердах. Прочетете си историята, какво се случило като тръгнете срещу Русия, не си ли научите урока.