Германия, Франция и Полша в коалиция, ще снабдяват Киев с артилерия

Всички опции за намеса на НАТО в конфликта са отворени, смята Макрон
Обновена: 15 мар 2024 22:35 | 15 мар 2024 21:15, Анисия Иванова
117
Германия, Франция и Полша в коалиция, ще снабдяват Киев с артилерия
Снимка: БГНЕС/EPA

Лидерите на Германия, Франция и Полша обявиха коалиция за снабдяване на Украйна с далекобойна артилерия и използване на приходите от замразените руски активи в Европа за финансиране на оръжейните доставки.

Съюзниците ще предотвратят победа на Русия в Украйна, без да предизвикват сами допълнителна ескалация на конфликта.

От срещата не се очакваха реални решения, тя трябваше да покаже преди всичко единството на Европа в подкрепата за Украйна.

След съвместните консултации за продължаване на помощта за Киев германският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон и полският министър-председател Доналд Туск обясниха плановете си за по-нататъшни действия. Шолц заяви, че подкрепата за Украйна продължава, но това не означава, че Европа е във война с Русия:

"Ние сме твърдо решени - нашите три страни са най-големите поддръжници на Украйна в борбата с империалистическия агресор Русия - политически, военно и финансово. Ние стоим плътно зад Украйна и заявихме това още в началото. И ще я подкрепяме толкова дълго, колкото се налага".

Тримата са договорили закупуването на повече оръжия за Украйна и то на целия световен пазар. Освен това ще бъде разширено производството на военно оборудване - "също и в сътрудничество с партньорите в Украйна", каза канцлерът. Ще бъде създадена "нова коалиция на възможностите" в рамките на формата "Рамщайн" за осигуряване на артилерия с ракети с голям обсег.

Разривът между Германия и Франция обаче остава. Макрон продължава да смята, че всички опции за намеса на НАТО в конфликта са отворени, докато Олаф Шолц държи да демонстрира неутралитет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
22
 
6
 
! Отговори
Крайно време беше преди 1 месец
Запада да се вземе в ръце,да даде далекобойна техника и по вече оръжия на украинците.а те сами ще се справят с руската чума.
74
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Полша не знам но другите две имат толкова много мигранти че нямат суверинитет. Ще бъдат превзети от вътре. И ние.
73
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разбихте го този Путин ве.
72
6
 
19
 
! Отговори
Армандо преди 1 месец
Ами и германците и поляците са яли бой и французите при Наполеон така че имат да си връщат лошото е че не говори никой да преговори а явно бизнеса върви от двете страни и дали няма да продължи докато руснаците вземат Одеса незнам и после ще се споразумеят за сметка на Украйна а хилядите мъртви за сметка на майките и от двете страни.
71
7
 
15
 
! Отговори
Жиката преди 1 месец
А през това време укрите вият като който срещу ракетите по Одеса.
70
8
 
22
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 1 месец
Една А-бомба върху Берлин и...отиде коалицията
69
7
 
32
 
! Отговори
also преди 1 месец
тримата глупакъ
68
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Грета ? Туинберг. Къде е ? С природата и глобалното затопляне какво става ? Ковида къде отиде ?
67
3
 
28
 
! Отговори
Василев до72 преди 1 месец
Така е.Всичко е фразеология.Изричат се думи, зад които няма нищо.ТВ облъчва обикновения човек и му се създава една погрешна представа за вътрешната и външна обстановка.Цялата ни система е така конструирана ,че да не функционира- корупция отдолу догоре,некачествен кадрови потенциал , неграмотно произвеждано поколение от училищата и продажни управляващи.
66
7
 
17
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Запада става жалък. Ще стреля по Русия, ама няма да воюва с нея. И тая глупост с парите на данъкоплатците Така е, когато *** да ли вземат властта. Реално това са само фрази и нищо няма да дадат, за да не влязат тракторите в парламентите и да изтребят мишките вътре. Забележете, че тази коалиция е по желание, а не по задължение, както преди. И няма да купуват АМЕРИКАНСКО оръжие че да не дразнят хората Явно западните се събудили.
65
4
 
28
 
! Отговори
Продължение на 72 преди 1 месец
Се опитваме да достигнем стандарта от преди 35г, а уж трябваше да заживеем нормално и свободно, но това се случи само на крадливите политици и престъпниците, излиза, че от едно лошо сме се нахлузили на още по лошо, как само са ни ограбили за да ни се влоши толкова живота, сега обаче рупаме банани вместо луканката преди.
64
7
 
34
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Добре , че беше русия - сега полша нямаше да я има щяха да са издухали през комините на аушвиц и тбилинка
63
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чудна работа, хем са поддръжници на укрия хем държат неутралитет, двете неща са несъвместими, запада си обръща всичко в негов интерес, пропагандата и диктатът в болшевишки ЕССР е по голяма и от стария болшевишки СССР, който не го вижда си е негов проблем, фактите са, че никоя държава от соц. блока не е достигнала стандарта си на живот от 89г. по изследвания от запада, какво означава това, че ние сме имали даден стандарт когато влизаме в клуба на богатите и стандарта ни пада, след това 35г се опи
62
5
 
15
 
! Отговори
Хаха ха преди 1 месец
Ха ха ха борбата с империалистическият агресор русияЕдно време нашите комунисти сега червени демократи ползваха сьщият лавЯвно и при тях червенете другаре са на вьрхь
61
4
 
29
 
! Отговори
Хи хи преди 1 месец
Те и Щатите щяха да подкрепят толкова колкото се налага, ама спряха долАрете ! Подкрепата е потупване по рамото и сладки приказки !
60
3
 
28
 
! Отговори
Широко затворени очи преди 1 месец
Да обобщим статията, цитирам - "От срещата не се очакваха реални решения, тя трябваше да покаже преди всичко единството на Европа в подкрепата за Украйна "Събрали са се тримата да се снимат пред камерите ;)
59
3
 
27
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
Ненормалниците се поддържат. Те не искат да има мир. Те искат войни и да печелят милиарди. Но какво очаквате от президенти назначаващи 30 г педъли за премиери а те назначават любовника си за министър. Тотален упадък.
58
4
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 55 "Много хора чужденци в Бг" - е и? Нали гласувате за ЕС?! Какво ревеш?
57
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По време на ВСВ точно тези държави подпомагаха най-силно свети Адолф и неговата армия. Сега не е учудващо, че пак са срещу Русия!
56
3
 
24
 
! Отговори
Иван Анисий, преди 1 месец
пропуснахте и главните играчи в тази коалиция - ФАЩ и Наглобритания, очевадно по полит-коректни съображения... :)