500 000 евро били обещани на извършителя на атаката в Москва

Таджикистан опроверга за участие на негови граждани
Обновена: 23 мар 2024 17:03 | 23 мар 2024 16:32, Анисия Иванова
99
500 000 евро били обещани на извършителя на атаката в Москва
Снимка: БГНЕС/EPA

Заподозреният за терористичната атака срещу Crocus Шамсутдин Фариддун, роден през 1998 г., каза по време на разпит при задържането му, че е бил вербуван в един от чатовете на Telegram. Това се казва във видео, публикувано в канала Telegram на главния редактор на телевизионния канал RT Маргарита Симонян.

Още по темата

"(Организаторите на терористичната атака) писаха в Telegram - без име, без фамилия, без нищо. Писаха ми", каза той. Мъжът призна, че е слушал проповедник в социалните мрежи и му писал мним помощник на проповедника. Обещал му пари за убийството на хора.

На видеото се вижда как мъжът се тресе, докато говори за това, което е направил. По думите му той пристигнал от Турция на 4 март и получил заповед да убие всички присъстващи на концерта, за което ще получи 500 000 евро. Половината от парите веднага били преведени по сметката му, а след това е имало тренировка. Той твърди, че не знае кой му е дал оръжието.

Трима граждани на Таджикистан, чиито снимки бяха разпространени в каналите на Telegram след терористичната атака в района на Москва, не са замесени в извършването на престъпления в Русия, съобщиха от МВР на Таджикистан, на което се позовава ТАСС.

Двама от тях са в републиката, един работи в Русия в Самара. Според ведомството Риводджидин Исломов и Махмадрасул Насриддинов "дойдоха от Руската федерация в Република Таджикистан на 26 ноември 2023 г. и се намират по местоживеене“. Ведомството публикува и техни снимки. Друг гражданин, Рустам Назаров, "в момента работи като таксиметров шофьор в Самара", уточниха от ведомството. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още по темата: АтакатаджикистанРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
12
 
12
 
! Отговори
Истината е... преди 1 месец
Братушките, чрез Иран насъскаха Хисбула да избива цивилни в Израел, за да охлаби Украйна - сега сърба същата попара... Жалко само за невинните жертви
75
2
 
2
 
! Отговори
Йосарян преди 1 месец
И аз познавам много хора, които не са замесени в този атентат. Дори мога със сигурност да потвърдя, че не са участвали в атентата. Трябва ли да съдействам на разследващите, като съобщя откъде са и кои са?
74
11
 
14
 
! Отговори
Хайде да не се лъжем преди 1 месец
Кремълската фашистка хунта цели унищожаване крепостните. На руските фашисти не им пука за човешкия живот . фашистките руски олигарси са милионери и милиардери , искат само са си увеличават милиардите в една безсмислена завоевателна война.
73
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не евро а рубли бе мале мале миcuPku клипчето го има в телеграм направете си труда малко беднесбг стига с това копи пасте
72
7
 
7
 
! Отговори
Терористът - Жужак преди 1 месец
не го ли утрепаха и него. Да се спестят съдебните разноски , че Жужакот го търсят от Международния криминален съд за отвличане на хиляди деца.
71
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво на администратора, *** и т.н. Путин ще го похвали, че стопира някои от коментарите.
70
5
 
7
 
! Отговори
Леля чичо преди 1 месец
Този атентат води няколко последствия но основните са: създаване на етническо напрежение в страната, напускане на таджиките от работния пазар а те са основната черноработна сила, вкарване на съмнения и недоверие в отношенията между турция и русия , по всичко личи че си е добре планиран и подготвен атентат, а щом американците предупреждаваха те са си ценични , казват че са те без да го казват директно, просто разбраха че Русия не може да бъде победена от вън а само от вътре както СССР
69
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има една малка но съществена подробност,членовете на ИД не участват в атентати срещу заплащане,членовете на ИД не бягат след извършването на своето дело,за тях е чест и призвание да загинат като се саможертвата!
68
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега да си купи пирони за ковчега с тези пари!
67
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко ограничен народ има по тази земя, страхливци готови да стрелят по мирни хора за да получат пари. Изпитваш отвращение към подобни твари, направих асоциация с нападението на палестинците октомври над деца отишли да се забавляват на поляна. Ей затова всички ги гледат с погнуса и неприязън.
66
6
 
1
 
! Отговори
берия преди 1 месец
му бил завещал на него он го е и познавал лично
65
1
 
4
 
! Отговори
те ше преди 1 месец
му ги платат на тоя шамшал
64
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Берия ни завеща ценни указания за борбата с враговете на СССР.
63
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе таджика сам го каза след като беше Задържан: " обещали са им 500, 000 Рубли!!!!!! , преди атентата са им превели половината сума в картите по банков път, останалата половина след туй" (500,000 Руб. = 5,300 долара)
62
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Би трябвало да минат съвместна подготовка, да има планове на сградата, разположение на изходите, брой, въоръжение и разположение на охраната, безпрепятствен транспорт до и от, оръжия и муниции, средства за връзка. Никъде да няма неточност. Да има безотказно действие. Това говори за организация с възможности. Да си изчака какво ще каже Турция за престоя на лицето.
61
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой Алибаба си е намерил будала.Тези наемници са страшни будали,защото сега хем няма да си получат сумата,хем няма да могат да я похарчат.Алибаба явно иска приказни палати да си купи и затова се старае мирните преговори да срути.Вместо да дават луди пари,за да наливат масло в огъня по-добре да сядат на масата за преговори!
60
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Другари, вярвате ли на тази *** пропаганда, измислена от Лаврентий Берия преди повече от 100 години. В Русия все още ползват неговите указания.
59
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Почнаха обичайните глупави инсинуации за заблудени и лековерни в стил кгб.
58
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това са пари от петдесетте милиарда от ЕС за Зеленски ,иначе кой че извади такива пари от джоба си )
57
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Абе смотан Вече 100 пъти го поправиха, другарю. Това е грешка. Били са рубли.