"Всички започнаха да лягат на пода" – за ужаса от стрелбата в Москва от първо лице

Нападателите са били облечени с кафяви дрехи, стреляли са с картечници
23 мар 2024 09:23, Елка Василева
111
"Всички започнаха да лягат на пода" – за ужаса от стрелбата в Москва от първо лице
Снимка: БГНЕС

При масова стрелба в концертна зала край Москва загинаха над 60 души, има и повече от 100 ранени. Жителите на Москва и Московска област са помолени да дарят кръв. Малко след 20 часа снощи нападатели в камуфлажни дрехи откриха огън с автоматични оръжия по публиката на концерт в град Красногорски в Подмосковието. Следват две експлозии, избухва и пожар.

Би Би Си успя да разговаря с някои очевидци на трагедията.

„Всички започнаха да лягат на пода, започнахме да лягаме един върху друг на пътеката, насочвахме тълпата да се движи напред. В същото време осъзнахме, че могат да влязат от всяка врата с картечници, и се опитахме да се придвижим към най-близкия изход на горния етаж. Бавно, пълзейки напред с осъзнаването, че може да умрем“, разказва един от очевидците, видял как нападателите убиват хора.

Софико Квирикашвили от Москва пък е на концерта заедно със съпруга си. Те едва успяват да се изплъзнат от куршумите: „Седяхме на шестия ред на ВИП-партера. Звучеше някаква музика, на екраните се въртяха плакати на най-близките концерти. Вторият звънец удари и залата беше пълна повече от половината“, разказва тя пред Би Би Си.

„Ние бяхме на балкона, на горния етаж. Остава 10 минути преди началото на концерта, много хора вече се бяха събрали, 70% от залата беше пълна“, каза фотографът Дейв Примов, който също е бил в залата, когато започва стрелбата.

Ева е един от очевидците на нападението срещу „Крокус Сити хол“. Тя е асистент на танцовата група, чиито членове е трябвало да излязат на сцената в 20:00 ч. московско време

„Започнахме да се подготвяме с момчетата зад кулисите да излезем на сцената. Аз бях в гримьорната“. разказва тя пред Би Би Си, предаде bTV.

Хората, които вече са били в публиката и не са видели мъже да влизат във фоайето и да откриват огън, първоначално не са разбрали какво се случва.

„Не разбрахме, че това са изстрели - помислих, че са някакви фойерверки. Някакъв вид безкраен залп, може би някакви клаксони? Обърнах се веднъж в залата, втори път. А на третия път осъзнах, че цялата зала започна да се разпръсква в различни посоки“, спомня си Софико Квирикашвили.

„Чухме, както ми се стори, звуци от фойерверки. И моят приятел, който беше на концерта с мен, също помисли, че става дума за заря. И след това видяхме хора, които вървяха по долната част на залата, по-близо до сцената, в тълпа, като парен локомотив. Не разбрах какво е това“, разказва Дейв Привов.

„Като човек, който работи в сферата на киното, не се уплаших от изстрелите. Първоначално не осъзнах нищо. Бяхме в гримьорната, покрай нас се втурна тълпа. Чухме шума, тичането в коридора, грабнахме якетата си и избягахме навън заедно с тълпата“, обясни Ева.

Софико и съпругът ѝ са на партера и бягат от залата сцената.

„Съпругът ми ме подсети пръв и каза: „Бягай, ще те настигна“. Ние не бягахме, а просто спокойно преминахме първо зад кулисите, а след това през служебния вход на улицата. Някой в тълпата извика, че някакъв маниак стреля“.

Тя и съпругът ѝ успяват да стигнат до колата си невредими.

Ева казва също, че охраната бързо е отворила всички изходи.

„Охранителите професионално насочваха всички и им казваха да не се паникьосват. Просто ме изнесоха заедно с тълпата“, спомня си тя. По думите ѝ всички са бягали от концертната зала през съседния търговски център.

Тези, които са седели по-високо и не са имали време да избягат бързо през партера и сцената, са напуснали по друг маршрут.

„Звуците от „фойерверките“ ставаха все по-силни и по-близки, в залата настъпи огромна паника, хората започнаха да се разпръскват в различни посоки, но се блъскаха един в друг, нямаше евакуация“, разказва Дейв Привов.

В този момент стрелбата започнала вече в концертната зала, в лявата част на сцената, и Дейв Привов видял нападателите - те влезли в залата. Фотографът и неговият приятел са на балкона, далеч от сцената.

„Бяха облечени или с кафяви дрехи, или с кафяви жилетки. През тълпата от хора се чуваха точно изстрели от картечници, а те вървяха от входа на залата по партера към сцената, избутвайки хората в центъра на залата. Видях как към хората се насочват куршуми“, описва ужаса Привов.

„Всички започнаха да лягат на пода, започнахме да лягаме един върху друг на пътеката, започнахме да координираме тълпата да се движи напред. В същото време осъзнахме, че могат да влязат от всяка врата с картечници, и се опитахме да се придвижим към най-близкия изход на горния етаж. Бавно, пълзейки, пълзейки, напред, нагоре, пълзяхме. И започнахме да се измъкваме“, казва фотографът.

Дейв споделя, че тълпата се е опитала да се отдалечи от звука на стрелбата.

„Бягахме към техническата част на „Крокус“, към балконите. И просто се натъкнахме на различни затворени врати, хора в паника, някои плачеха, други се обаждаха на роднините си, трети чакаха асансьора, който не работеше. В общи линии се озовахме в една голяма тъмна стая. Оттам хората намерили изход освен по техническо стълбище, но вратата, водеща към него, бе заключена. Бягащите зрители успяваха да я разбият“, казва още Дейв.

Докато някои очевидци разказват за професионалната работа на охранителите, които бързо отворили всички врати, за да могат да се евакуират, други имат по-малко късмет.

„Минавайки покрай входа на „Крокус“, видях хора, които тичаха и удряха по прозорците, без да знаят как да излязат, защото всички други врати бяха затворени“, спомня си мъжът.  

Когато излиза от залата, залата пламва.

Министерството на извънредните ситуации успява да локализира пожара в концертната зала едва към 1 ч. московско време.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съжелявам че Путин нее бил вътре.Светът щеше да празнува.
75
5
 
2
 
! Отговори
Като си помисля преди 1 месец
Колко ли украинци са се чувствали така от стрелбата на руснаците !
74
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Toва Таджикистан даже не знаех къде се намира. Сега го потърсих. И какво леля си имат тия общо с руснаците? Даже не граничат с Русия. А и Нали са си вече отделна държава след като се разпадна СССР? Но като гледам с кого граничат, тоест Афганистан това са си терористи отвсякъде. Май е Време чичо Чова да ги поопърли тия диваци с някой друг Сармат.
73
9
 
4
 
! Отговори
В. Дочев, София преди 1 месец
АлкашитеВчера сутринта ликуваха по мрежите след ударите по Украйна а вечерта скимтяха с подвити опашки. Основния виновник за вчерашната трагедия е Кремъл който след нападението на Украйна отприщи разрушителни сили които вече излизат извън контрол. Нищо чудно някое недоразумение да доведе до голяма война в Европа.
72
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сгрешили са мястото. Трябваше тия да влязат в нашия парламент и наред.
71
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много ги обичат рашките, направо с картечница са ги отсвирили :)))
70
2
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
До 76.Няма нужда да ходим в Русия.Путин ще се оправи и без нас.В България има достъчно наакани пишлемета като теб,с които да се разправим.Стягайте си задниците,че не знаете какво ви чака.
69
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ВРЕМЕ ЗА МОБИЛИЗАЦИЯ Време е споменатите проруски бокккклуци да изчезнат към матушката си за да бъдат утилизирани от началника си Путин.
68
1
 
4
 
! Отговори
ВРЕМЕ ЗА МОБИЛИЗАЦИЯ преди 1 месец
ХРИСТОВ, НАНЕ,ВУТЕ, БАНКО, СУПЕР КИРО И СИЕ.... ДА НЕ ЗАБРАВИТЕ БАСТУНИТЕ...
67
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скоро Киев ще бъде изличен от лицето на земята. С този терористичен акт в стил Хамас, украинците минаха границата. Сега с тях ще се случи това, което направи Нетаняху с тарамбуките в Газа.
66
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кога някой от българските власти ще изкаже официално съболезнованията си?Или чакат разрешение от Посолството? И прочетете текста на терористите от Атлантическия съвет, за да разберете защо нашите мушмуроци се крият и мълчат. Срам и позор,това е още едно доказателство кому служат нашите под метки и до каво ниво е паднал моралът им!
65
6
 
5
 
! Отговори
НОВА МОБИЛИЗАЦИЯ..!! преди 1 месец
УТРЕ ПУТИН ЩЕ МОБИЛИЗИРА И ПЕРСОНАЛА СИ ОТ БЪЛГАРИЯ - ВЪЗРАЖДАНЕ, БСП, ПП-РОДНИНИ....
64
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво ни занимавате с тези ***, които убиват всеки ден по толкова цивилни в украйна. Дай боже такива атентати в москва всеки ден
63
7
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 месец
ЕДИНСТВЕННО Съединените Американски Щати могат да разследват с успех случилото се в концертната зала,но Путин наруши всякакво благоприличие с обидите си към Народът на Съединените Американскиати и техните Институции. Само САЩ могат да виждат от Космоса . Аз съм убеден,че в САЩ вече знаят всички подробности около атентата. Да видим сега поведението на охранените в Кремъл. И нека Путин обясни на народа си защо му беше да тръгне отново да превзема България.Преди 35 години Русия ни връчи на Турция.
62
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако бяха кръстили залата на някой от туземните руски суперХерои например зала Владимир Илич Ленин или зала Джугашвили нямаше да се случи това. Но Крокус сити хол точно в американската традиция, явно много е разярило ислямските терористи. Така ли Хероя Путин води войната срещу колективния запад? Ей заради това на Путин не провървя във войната срещу Украйна защото е двуличен.
61
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шефът на ФСБ е доложил на Путин за 11 задържани терористи, 4 от които непосредствени извършители на стрелбата! 5 украинци,2 таджикистанци и 4 на араби с френски паспорти.
60
9
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 месец
КОЙТО Е ПРОТИВ ДЪРЖАВАТА ИЗРАЕЛ Е ПРОТИВ СОБСТВЕНИЯТ СИ ЖИВОТ. РУСНАЦИТЕ ДЪРЖАТ В ПЛЕН АШКЕНАЗКИТЕ НИ БРАТЯ И СЕСТРИ И НЕ ИМ ПОЗВОЛЯВАТ ДА НАПУСНАТ РУСИЯ,ЗА ДА ШАНТАЖИРАТ. СЕГА РУСНАЦИТЕ ШЕ БЪДАТ В ПЛЕН НА СОБСТВЕНАТА СИ ЛУДОСТ. ТОЗИ АТЕНТАТ Е САМО НАПАЛОТО И НЕ ИДИЛ,А ВСИЧКО ЩО МЪРДА В РУСИЯ ШЕ ПУКА. ДА,ПУТИН НЯМА ДА ГО ИМА СКОРО,НО КОЙТО И ДА ДОЙДЕ ЩЕ БЪДЕ НЕ ПО-РАЛИЧЕН ИТ ПУТИН.ГЕНЕТИЧНО ИМ Е.НЕКА ПАЛЕСТИНЦИТЕ СЕГА ПОМАГАТ НА РУШИЯ,ЧЕ СА ИМ БРАТЯ ПО ГЛУПОСТ.
59
6
 
4
 
! Отговори
ВЪЗРАЖДАНЕ преди 1 месец
ПРЕЗИДЕНТЪТ ПУТИН Е ДЛЪЖЕН ДА РЕАГИРА ВРЕМЕ Е ЗА НОВА МОБИЛИЗАЦИЯ!
58
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дойде на власт Путин, като взриви няколко жилишни блокове в Москва и се обяви за спасител, какво му остава за некакъв концерт... :)))
57
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някоя копейка може ли да каже защо великите разузнавателни сили на росия допуснаха това нещо? Или да ги питам така, ЦРУ по-добри ли са от фсб/кгб щом така им го набиха отзад с 300?