Загиналите при терористичния акт в Русия вече са 62-ма

115 ранени в нападението са в болници, 60 са в тежко състояние
Обновена: 23 мар 2024 06:39 | 23 мар 2024 06:30, Елка Василева
281
Загиналите при терористичния акт в Русия вече са 62-ма
Снимка: БГНЕС

От ранените 145 души при нападението срещу концертната зала "Крокус сити хол" в Подмосковието 115 души, в това число и 5 деца, са хоспитализирани, заяви ръководителят на министерството на здравеопазването на Русия Михаил Мурашко, предаде ТАСС.

Още по темата
От хоспитализираните  60 са в тежко състояние. На ранените вече са извършени почти всички необходими операции, допълни руският вицепремиер Татяна Голикова.
 
Жителите на Москва и Московска област са помолени да дарят кръв. От кабинета на Голикова увериха, че всички лекарства, запаси от донорска кръв и нейните компоненти са на разположение за оказване на помощ на пострадалите.

Според новинарския канал База в Телеграм загиналите в атентата вече са 62, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Въоръжени лица откриха огън в концертна зала в Москва, като убиха най-малко 60 души, раниха повече от 100 и предизвикаха пожар, съобщиха властите, а отговорност пое групировката "Ислямска държава" (ИДИЛ).

Нападателите, облечени в камуфлажни униформи, са влезли в сградата, открили са огън и са хвърлили граната или запалителна бомба, според журналист на РИА Новости на мястото на събитието.

Пожарът бързо се разпространи в концертната зала "Крокус сити" в северното московско предградие Красногорск, като димът изпълни сградата, а крещящите посетители се втурнаха към аварийните изходи.

Властите съобщиха, че е започнало "терористично" разследване, а президентът Владимир Путин получава "постоянна" информация, заяви говорителят му Дмитрий Песков пред руските информационни агенции.

Групировката "Ислямска държава" заяви, че нейни бойци са атакували "голямо събиране" в покрайнините на Москва и "са се оттеглили безопасно в своите бази".

Новинарските канали "База" и "Маш", които са близки до силите за сигурност, показаха видеозаписи на пламъци и черен дим, излизащи от залата.

На други кадри се вижда как посетителите на концерта се крият зад седалките или се опитват да избягат.

Службите за сигурност, цитирани от Интерфакс, съобщиха, че между двама и петима души, "облечени в тактически униформи и носещи автоматични оръжия", са открили огън по охранителите на входа и след това са започнали да стрелят по публиката.

Около 100 души са избягали през мазето на театъра, а други са се укрили на покрива, съобщи министерството на извънредните ситуации в канала си в Telegram.

В усилията за потушаване на пожара са участвали три хеликоптера, които са изхвърляли вода върху огромната концертна зала, която може да побере няколко хиляди души и в която са гостували водещи международни артисти.

Малко след полунощ от министерството на извънредните ситуации съобщиха, че пожарът е овладян.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че става дума за "кърваво терористично нападение".

"Цялата международна общност трябва да осъди това отвратително престъпление", заяви тя в Telegram.

Президентството на САЩ нарече нападението "ужасно" и заяви, че няма непосредствени признаци за някаква връзка с конфликта в Украйна.

Американски служител заяви пред "Си Би Ес Нюз", че САЩ разполагат с разузнавателна информация, която потвърждава твърденията на "Ислямска държава" за отговорността, и че нямат причина да се съмняват в тези твърдения.

Американският служител също така потвърждава, че САЩ са предоставили на Русия разузнавателна информация за потенциална атака съгласно изискването на разузнавателната общност за "задължението да предупреждава".

Президентството на Украйна заяви, че Киев няма "нищо общо" с нападението, а военното ѝ разузнаване нарече инцидента руска "провокация" и обвини, че зад него стоят специалните служби на Москва.

Легионът "Свобода на Русия", проукраинска милиция, отговорна за нападенията в граничните райони на Русия, също отрече да има каквато и да било роля.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев се зарече, че висшите украински служители "трябва да бъдат открити и безмилостно унищожени като терористи", ако са свързани с нападението.

Европейският съюз, Франция, Испания и Италия се присъединиха към няколко държави, които осъдиха нападението, като италианският премиер Джорджия Мелони осъди "отвратителния терористичен акт".

Френският президент Еманюел Макрон изрази "солидарност с жертвите, техните близки и целия руски народ".

Ръководителят на православната църква патриарх Кирил "се моли за мир за душите на загиналите", заяви неговият говорител Владимир Легойда.

Москва и други руски градове са били обект на предишни нападения от ислямистки групи, но е имало и инциденти без ясен политически мотив.

По-рано този месец посолството на САЩ в Русия заяви, че следи съобщенията, че "екстремисти" планират "да атакуват големи събирания в Москва", включително концерти.

Руският президент Владимир Путин нарече откровено изнудване изявленията на Запада за възможността от терористични атаки в Русия, предаде ТАСС на 19 март.

На заседанието на управителния съвет на ФСБ държавният глава припомни "неотдавнашните провокативни изявления на редица официални западни структури за възможността за терористични атаки в Русия".

"Всичко това прилича на откровен шантаж и намерение да се сплаши и дестабилизира нашето общество", заяви Путин, цитиран от БГНЕС.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
2
 
2
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 месец
След терористичната атака престъпниците са имали намерение да преминат руско-украинската граница и са имали съответни контакти от украинска страна. Разследването на терористичния акт продължава, допълват от ДСП. Докладът на
242
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На война като на война ! Русия набързо ще роди своя маршал Жуков и всичко ще си дойде на мястото! Дя сие пази едно население, украинското, което е продажно по дефиниция, не е най-доброто. прилична част от тях със скъпи коли и мангизи скитат по света вместо да се бият за родината си. Родоотстъпници, мижитурки,живеят за сметка на европейските народи, денто някой ги навря в някакъв съюз. Напред, руснаци , отговорете подобаващо на удара ! Не е ИДИЛ, каквото и да се пише и съчинява....
241
1
 
3
 
! Отговори
КАЛАКУТА преди 1 месец
Повече от 100 са загиналите. Източник на информацията....маалата
240
2
 
2
 
! Отговори
ПУТИН ОЦЕЛЯЛ ЛИ Е? преди 1 месец
НИЩО НЕ СЕ РАЗБИРА..
239
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички на концерта са били от 88 -те процента .Те са причината да го няма Мариопол а Украйна от 40 милиона да остане с 20 милиона на територията си . От КРИМ НАШ до ОЛЕЛЕ МАЛЕ .Не може онази работа във вагината и душата в рая.
238
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вечен позор за sмръдливите пропутински копейски лакеи, които използват човешката трагедия за надница и кремълска пропаганда. Те са дъното.
237
3
 
9
 
! Отговори
Казуар преди 1 месец
Путин по сталински е сметнал предупреждението на американците като провокация.
236
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Американците са предупредили, че се готви терористична атака още преди месец, Путин ги нарекъл провокатори. Само заради това руснаците трябва да го ритат от Москва до Владивосток.
235
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Копейки-фейки, вятър вей ги. Между ушите - празнота. Вярват само в глупостта. Постоянно я изричат. С ниво 4-ти клас, а сричат.
234
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кога някой от българските власти ще изкаже официално съболезнованията си?Или чакат разрешение от Посолството? И прочетете текста на терористите от Атлантическия съвет, за да разберете защо нашите мушмуроци се крият и мълчат. Срам и позор,това е още едно доказателство кому служат нашите под метки и до каво ниво е паднал моралът им!
233
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скоро Киев ще бъде изличен от лицето на земята. С този терористичен акт в стил Хамас, украинците минаха границата. Сега с тях ще се случи това, което направи Нетаняху с тарамбуките в Газа.
232
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шефът на ФСБ е доложил на Путин за 11 задържани терористи, 4 от които непосредствени извършители на стрелбата! 5 украинци, 2 таджикистанци и 4 на араби с френски паспорти.
231
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма значение кой си е признал за атентата, нито кого ще хванат. В копейките глави звучи само мантрата "Украйна, Западът". Те са зомбирани и друго не чуват. Когато Путин се предаде, те ще твърдят: "Казахме ли ви! Путин победи.". С развален грамофон спори ли се? Даже едни думи на Захарова обявиха за фейк, защото не се вписваха в мантрата им. Толкоз за техните "мнения".
230
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Потресаваща манипулация и фалшификация на лайковете това е срамно.
229
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жалко за руснаците. Няма да могат да си ползват откраднатите от украинските домове тостери и перални.
228
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дали е ИД,дали са замесени украинците,дали са виновни техните господари,дали пък са замесени руските служби,резултата от всичко това ще е огромна ескалация на войната в Украйна и все по близо до световен конфликт!
227
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никой не е подгонил американците все още, там е проблема. Докато Русия либералничи амерканците извършват терористични актове чрез джихадисти и азовци и всякакви навсякъде. Путин подари на америка един паметник сълза след 9/11, подпиисваха глупости за "война с тероризма" и се какво се оказа? Янките поръчват оръжия и терористи, дронове се целят къде ли не, Путин все едно лапнал близалка вместо да да удари с ръка твърдо по масата и да издумка всички бази на щатите които готвят такива терористи
226
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Факта че едни наглеци още на вторият час обявиха и обвиниха виновника за случилото се,говори за старата поговорка"Гузен негонен бяга"
225
5
 
4
 
! Отговори
MK Ultra преди 1 месец
По време на правителствената паника през 1973 г., причинена от Уотъргейт, директорът на ЦРУ Ричард Хелмс разпорежда унищожаването на всички МК-УЛТРА архиви.[50] Съответно много ЦРУ документи по отношение на проекта изчезват, по този начин правейки щателното разследване невъзможно. След тази чистка оцеляват около 20 000 документа, поради неправилно съхранение в сграда за финансови записи
224
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 250 Кравар, разбрах колко си простичък. ВСВ не я ръководи Сталин в действителност, а генерал Жуков. Сталин само на него е имал пълно доверие и го оставя САМ да взима решения за бойните действия. Именно на тактиките на генерал Жуков СССР печели войната, кравар смееееешен! И ако има на някой на кой се възхищавам това е генерал Жуков, а не на грузинския диктатор, кравар!