15-годишно момче спасило близо 100 души от ада в Москва

Ислам Халилов работил в концертната зала
25 мар 2024 16:45, Нели Христова
62
15-годишно момче спасило близо 100 души от ада в Москва
Снимка: БГНЕС

15-годишният Ислам Халилов, който работи в гардеробната на театър "Крокус" в Москва, където стана терористичната атака, е успял да изведе и спаси повече от сто души, пишат от "24 часа".

Ислам Халилов работил в концертната зала около година, на непълен работен ден. В деня на терористичната атака той започва смяната си в 16:00 часа. Когато атаката започва и той чува силна пукотевица, помислил, че „може да е дошла някаква шумна компания". Халилов разбира, че нещо не е наред, когато вижда, че хората започват да бягат истерично по стълбите.

"Разбрах, че ако не реагирам, ще загубя живота си, както и много други хора ще загинат. Честно казано беше много страшно. Когато се провирах през тълпата от хора, вървейки към вратата, за да я отворя, си помислих, че може да атентаторите да излязат от стълбите или от ескалатора, да хвърлят граната или да открият смъртоносен огън. Слава богу, нищо не се случи, успях да отворя вратата навреме и да пусна всички да излязат към изхода", разказва Халилов пред изданието "Москва онлайн".

Халилов обясни, че като служител е бил инструктиран как да действа в извънредна ситуация, така че е "знаел къде да отведе хората, за да ги защити".

Самият тийнейджър тръгна последен, за да може по думите му "да се знае, че не е изоставил никого".

"Мама беше в шок, плачеше, защото трябваше да преживея всичко това. Честно казано, все още съм в състояние на шок. Пред очите ми беше прострелян човек, не мога да спра да мисля за това", каза Халилов.  В интервю за Ruptly Халилов каза, че не се чувства като герой: "Това беше част от работата ми. "

Според телеграм канала "Внимание, Москва", на Ислам Халилов са помогнали още трима тийнейджъри, които също са работили в гардероба - 14-годишният Артем Донсков, Никита Иванов и друг Артем. Всички тийнейджъри, участвали в евакуацията, в крайна сметка са напуснали сградата безопасно.

Рапърът Алишер Моргенстерн каза, че е изпратил на тийнейджъра милион рубли. "Много съм благодарен на Моргенстерн, искрено съм щастлив, с негова помощ животът ми по някакъв начин ще стане по-лесен", каза самият Ислам Халилов. Според Райз семейството му използва тези пари, за да изплаща заеми.

Халилов ще бъде награден и с медал за заслуги на руските мюсюлмани, заяви Равил Гайнутдин, ръководител на Духовното управление на мюсюлманите в Русия. Наградата ще бъде връчена на тийнейджъра в Катедралната джамия в Москва по време на следващата петъчна молитва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Знаете ли, че някога кръстоносните походи в Европа са създадени именно като ответна реакция срещу настъпващи ислямски орди. Примерът за мюсюлманина герой, който да акцентира колко мирна религия е исляма в момента на толкова много беди, причинени от иклямисти терористи е приспиване на воинския дух на европееца и всеки мирен човек да се защитава от злото.Цяла орда от ислямисти се занимава с точно такава фалшива попаганда за това колко мирна религия са те, докато ни тъпчат с техни имигранти и терор
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно този злощастен свят, потънал в кръв от ръцете на ислямисти, едва ли ще приемем да ни навирате в носа и да тръбите новина за мюсюлманина герой. Точно сега за герои от мирната религия е неуместно да се слуша. Това би претъпило рефлекса ни да се пазим и защитаваме от ислямистите, които кроят велики планове срещу нас. Не ни обяснявайте каква мирна релегийка са, щото всички виждаме случващото се по цял свят от техни възторжени привърженици.
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До = т-к. не си бил там. не знаеш колко струва човешкия живот и как 3 секунди понякога ти се струват цяла вечност. куха лей-ка си ти.
39
0
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До Анонимен38 ами според самите руснаци, в беслан "цирка" почва, след като местните, които останали очаровани от нивото на компетенция на ръководещите операцията тръгват да се саморазправят с терористите. като резултат пращат алфа и вимпел срещу картечници и минно поле в някакъв опит да си изпишат вежди и става тотална касапница. даже конспиролози разправят, че не терористите са гръмнали салона по физическо, а пиян омонец със шмел. което прилича на един инцидент с военопленници.съвпадение.
38
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Подобни истории руснаците пишат и за ВСВ където обикновено момче до вчера знаело само кон слама и нивата успешно води сражение със стотина германски войници плюс няколко танка.Накрая загива но не преди да убие половин баталион опитни войници.. И тоя така. Просто е извадил късмет че терористите са не са били наблизо.Сградата е огромна докато ходят из нея доста хора са успели да избягат.Тромпетите за мюсюлманинът герой са за да избегнат вендета срещу мирната религия.Зер Путин и Кадиров са "брат"
37
6
 
5
 
! Отговори
= преди 1 месец
Тези пропагандни клишета ги знаем от 100 г.Понеже кгб героите се ос.ра.ха мощно,за кой ли път, следват какви ли не измишльотини
36
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А от ада на Путин кой ще ни спаси??? Загинали били 150 човека уж. Даже и да е вярно, което ме съмнява, Путин убива неколкократно повече на ден. Руснаци и украинци. ИДИЛ са аматьори в сравнение с Путин.
35
10
 
4
 
! Отговори
КГБ инсценировка преди 1 месец
ДЕЦАТА Ястребинчета, ДЕЦАТА на Донбас, ДЕЦАТА на Белгород .... виждате ли връзката?
34
1
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
и в беслан имаше едно момче дето помагало на омон. предполагам, че става въпрос за характерни черти от характера на руските славяни
33
0
 
4
 
! Отговори
ЦРУ преди 1 месец
АКО БЕШЕ КГБ ИНСЦЕНИРОВКА ЩЕШЕ ДА ПОКАЖАТ 4 УКРАИНЕЦА ЗАСТРЕЛЯНИ И ЗА ГИ ОБВИНЯТ ТЯХ! ТОВА СА СИ НАШИ ЗАСЛУГИ :D ДОРИ ВИ ПРЕДУПРЕДИХМЕ 2 СЕДМИЦИ ПРЕДИ ДА СТАНЕ!
32
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те тия набедените за извършители са ги смляли от бой в следствието. То така ще признаят всичко, за което ги накарат. Страшна съдебна система! Абе руски цирк, абсолютен.
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз го видях това момче. На 14 или 15 години беше, работил на машината за газирани напитки. Изведе поне 100 човека. Съобразително. На 14 години и вече герой. От Киргистан или Казахстан. Все още има родени герои.
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До КГБ Инсценировка Абе друго сие Призрака на Киев и разни снай9еристи които свалят руснаци от 5 километра за украинките свалящи дронове с консерви от домати да не говорим.
29
8
 
5
 
! Отговори
КГБ инсценировка преди 1 месец
До стар "Почват руските измишльотини за фалшиви герои спасители. Дето на младини книги четохме и филми в петък гледахме." О, руските номера не спират с това - да не мислиш, че "героите" са подбрани случайно? КГБ знае, че в мюсюлманската общност ще се надигне ГНЯВ когато причинят това, което са планували да причинят на нещастните набедени за "терористи" и, хоп, вадят ДЕЦА МЮСЮЛМАНИ герои. Така ще противодействат на ефекта от мъченията на таджиките. Това смърди на КГБ операция отвсякъде.
28
1
 
1
 
! Отговори
Путин преди 1 месец
Браво! Готов е за фронта.
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
14-годишният Артем Донсков, Никита Иванов и вторият Артем не са помагали на Ислам Халилов. Те всички заедно са насочвали зрителите да намерят безопасният път за евакуация. Има още десетки охранители, които много бързо са отворили аварийните изходи. Общото число на спасилите се от терористичния акт е над 5 000.
26
12
 
8
 
! Отговори
стар преди 1 месец
Почват руските измишльотини за фалшиви герои спасители. Дето на младини книги четохме и филми в петък гледахме.
25
9
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
АКО БЕШЕ ОСТАВИЛ ВРАТАТА ЗАКЛЮЧЕНА ЩЕШЕ ДА Е ГЕРОЙ :D САМИЯ ХАЛИЛ ГО КАЗВА, ЧЕ НЕ Е ГЕРОЙ , ЗАЩОТО Е ОТКЛЮЧИЛ ВРАТАТА И Е ПУСНАЛ НА СВОБОДА ДЯВОЛИТЕ КОИТО ПРАЗНУВАЛИ ПРЕИЗБИРАНЕТО НА РЕЖИМА ПУТИН.
24
2
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ТОВА Е ТРЕЙЛЪРА НА ПОСЛЕДЕН ИЗХОД 7
23
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
абе вие срам имате ли да ни занимавате с такива глупости бе ???