Гняв и скръб в Русия: Как ще реагира Кремъл на терористичната атака?

Петъчната кървава баня превърна концертна зала в ад
26 мар 2024 22:10, Нели Христова
235
Гняв и скръб в Русия: Как ще реагира Кремъл на терористичната атака?
Снимка: БГНЕС

Московският булевард "Нов Арбат" е облицован с някои от най-големите видеоекрани в Русия. Днес всички те показват едно и също гигантско изображение: горяща свещ и руската дума "Скорбим" ("Ние скърбим").

Русия скърби за жертвите на клането в Crocus City Hall. Няма окончателен брой на загиналите. Издирването на телата продължава.

В цялата страна руският трикольор се вее наполовина, развлекателните и спортни събития са отменени, телевизионните говорители са облечени в черно.

Може да не е в центъра на Москва, но Crocus City Hall е една от най-известните музикални зали в Русия.

Петъчната кървава баня превърна концертна зала от ада. Нападателите са убивали не само с куршуми, но и с огън. Те запалиха сградата и създадоха огнен ад. Видео, разпространено от Следствения комитет на Русия, показва, че покривът се е срутил. Метални греди също.

Пред сградата все още има полицейски ленти. От мястото, където стоя, виждам една-единствена изгоряла част от развлекателния комплекс. Това е намек за опустошението вътре.

Хората се редят на опашка, за да положат цветя в импровизиран храм на жертвите на жестокостта. Планината от трибути става все по-голяма. Освен че оставят тук рози и карамфили, посетителите поставят кукли и меки играчки върху цветята. Сред загиналите има деца.

Хората също оставят съобщения. Едно от тях е адресирано към нападателите:

"Ти си измет. Никога няма да ти простим."

Сред тълпата има смесица от скръб и гняв.

"Силно боли", казва Татяна, която е донесла цветя, за да ги остави тук. "Душата ми плаче. Русия плаче. Толкова много млади хора бяха убити. Имам чувството, че собствените ми деца са загинали."

"Беше голям шок", казва Роман. "Живея наблизо и видях какво се случи от прозореца си. Това е ужасно и голяма трагедия."

"Който и да го направи, те не са хора. Те са наши врагове", казва пенсионер на име Евгений. "Мисля, че трябва да отменим мораториума върху смъртното наказание. Поне за терористите."

Четирима заподозрени са обвинени в извършване на терористични актове за предполагаемата им роля в стрелбата и са осъдени да останат в ареста за два месеца.

Те са идентифицирани като Далерджон Баротович Мирзоев, Сайдакрами Муродали Рачабализода, Шамсидин Фаридуни и Мухаммадсобир Файзов в официалния канал на московските съдилища в Telegram.

Съобщава се, че Мирзоев, таджикски гражданин, се е признал за виновен по всички обвинения.

Групировката "Ислямска държава" твърди, че стои зад масовата стрелба в Crocus City Hall. Тя пусна графични изображения на вилнещите нападатели. Американски служители заявиха, че нямат причина да се съмняват в това твърдение за отговорност.

Реакцията в Русия беше много различна.

Руски официални лица пропагандират идеята, че по някакъв начин Украйна стои зад бруталната атака.

В телевизионното си обръщение в събота руският президент Владимир Путин заяви, че четиримата стрелци са били арестувани при опит да избягат в Украйна. Той твърди, че "им е бил подготвен прозорец от украинската страна за преминаване на границата".

Киев отхвърли подобни предложения. Това не попречи на прокремълските коментатори да повторят твърденията за украинска връзка.

Проправителственият вестник "Московский комсомолец" публикува на сайта си яростно антиукраинско мнение. Озаглавена "Украйна трябва да бъде обявена за терористична държава", статията стига до следното заключение: "Време е да унищожим режима в Киев… цялата тази банда трябва да умре. Русия има ресурсите да направи това."

Което повдига ключов въпрос. Как ще реагира Кремъл на тази опустошителна атака? Планира ли руското ръководство да използва случилото се в Crocus City Hall, за да оправдае възможна по-нататъшна ескалация на войната на Русия в Украйна?

Стив Розенберг, BBC

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
141. Това обаче не е нов международен превен ред, а диктат на всяка държава, която е с голямо население и с ядрени оръжия. Това не е нов световен ред, а нов начин за обявяване на Трета световна война, базирана на нацистката идеология. Наистина ли нпкой си въобразява, че светът ще стои и безучастно ще гледа как се сриват неговите цивилизационни основи,само защото една бензиностанция с ядрени ракети спретва нонстоп военни агресии на съседните й държави и иска да си върне имперският статут в 21 век
96
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
141-ако много се чудиш защо един юрист снизхожда да пише в рози форум, отговорът е много лесен. Нацистка русия иска да срине международният правен ред, който е граден и надграждан в течение на 80 години.За русия руския ''Нов световен ред' се свежда до 3 постулата-1. Правото на силата е над силата на правото 2. По-силният винаги печели и по-слабият е длъжен да му се подчинява до степен асимилация от по-силния 3, Мирът е война, а войната е мир.
95
1
 
0
 
! Отговори
тъпомер преди 1 месец
Правото било наука,тя е изкуство в правилните ръце,и ако е наука е мистерия,откога тия свързани с правото им се присъждат научни звания и нобелови награди за принос в науката.
94
3
 
4
 
! Отговори
Юлиян до 133 преди 1 месец
Какво казваш?Зеленски -мъка-а-а!Така е.Съгласен съм напълно с теб!"Кофти"е да знаеш,че си докарал 40 и кусур милионна държава,с природни богатства и висок промишлен потенциал до ръба на изчезването.И най-лошото е, че не се вижда никакъв изход,никаква светлинка, усещаш,че края на"тунела" е близо,а"спирачки"няма.И"закрилника"вместо да закриля,гледа как противникът те "закрива".А каква държава беше Украйна...Мъка-а-а,мъка!
93
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
134 - А кой определя каква е ''реалната, фактическата истина'', а;0 Субективното мнение на човек, който не е с юридически знания, олеква, когато той се пробва да се изкаже от позицията уж на професионалист и става ясно, че не е професионалист, а лаик;0 Правото определя коя държава е агресор и коя държава е нападнатата държава,неслучайно съществуват международни конвенции и Устава на ООН...
92
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
134 Напротив- правото е тази НАУКА, която дава пълно обяснение на престъпленията- ето защо НК Чл. 1.(2)(2) За изпълнение на тази задача Наказателният кодекс определя кои общественоопасни депния са престъпления и какви наказания се налагат за тях и се установяват случаите, когато вместо наказание могат да бъдат наложени мерки за обществено въздействие и възпитание.С две думи- личното разбиране за едно престъпление не е меродавно и е без значение.
91
4
 
0
 
! Отговори
тъпомер преди 1 месец
Да тук е ясно един драска ли драска с телефон от пантивека,истини и гледни точки,тра ла ла.Ами остани си пруост няма лошо,и истината е само една,другото се нарича противоречие в (правото)
90
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин от години има големи проблеми с тестостерона
89
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
132 В грешка сте. Не можете да пишете за престъплението ''тероризъм'', без да сте наясно от професионална гледна точка с неговото съдържание. Мисля, че достатъчно ясно се изразих. Какво се разбира под престъплението тероризъм, се изучава в университет. Дефиницията, която давате, е непълна, неточна, едностранчива и невярна.Правилното отношение към тази профи материя е да попълните пропуските в знанията ви, а не да внушавате неистини. Простичко е и е разбираемо за всички хора.
88
2
 
2
 
! Отговори
Юлиян2-до 126,123 преди 1 месец
...В "правото" може да има няколко истини.Тук тя е само една.Различни са само гледните точки.Всеки се старае неговата гледна точка за истината да се доближава и идентифицира с нея-обективната,реалната истина.Който успее да докаже,че неговата гледна точка съвпада най-точно или поне се доближава най-много до реалната,фактическа истина,той печели.Печели понякога плюсове,понякога минуси.Минусите тук действително понякога са доказателство за победа,за това,че си успял да докажеш правотата си.
87
2
 
2
 
! Отговори
Юлиян до126,123 преди 1 месец
Тук не сте на изпит или дебат в Юридическия факултет,а във"Форума","Нет-а".Тук се изразяваш кратко,ясно и по възможност по-простичко и образно.Такива"витиевати",високопарни фрази там са задължителни,а тук напълно излишни.Няма кой да обърне внимание на високия,издържан,юридически стил на коментарите ви...следва
86
1
 
3
 
! Отговори
Юлиян преди 1 месец
До 122:Казах ти!Търси незабавно медицинска помощ!Дрогата не води към добро.За първи път наблюдавам такъв "екземпляр"-да "фъфли" в писмена форма.
85
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
123- Та- моите професионални знания са формирани още в университета. Твоите къде са формирани- в университета на живота или в армията;0
84
2
 
1
 
! Отговори
тъпомер преди 1 месец
Ха ха Британия,и коя по точно УЕЛС ЕЙРЕ ШОТЛАНДИЯ,що си мисля че става въпрос за щата на ИНДИЯ АНГЛИЯ.
83
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
123 Който трябва, ме разбира. Като го даваш ''разбирач'', посочи нормативен акт на ООН, в който се дава определение за престъплението ''тероризъм'', Също така, влез в лекс бг и посочи кой нормативен текст в НК дава юридическа дефиниция на този вид престъпление. Па най- накрая , си купи учебник по Наказателно право- обща и особена част от който и да е автор в България, и посочи страницата, на която авторът подробно описва този вид пресътпление-, субект, обект, специална цел, изпълнителни деяния
82
4
 
3
 
! Отговори
Юлиян до 114 преди 1 месец
За възможностите на Великобритания да съперничи с Русия говори наскоро висш британски военен.Британската армия е подготвена,обезпечена и способна да води пълноценни военни действия не повече от 48 часа.И има един виц:"Ако си гол и се наведеш и видиш две "топки",значи си мъж.Ако видиш четири,значи има някой зад теб".Обърни се,защото не е виц!
81
5
 
4
 
! Отговори
Какво ли преди 1 месец
Ами Балтиморският Мост - Мистериозно се Срути - уж Товарен Кораб го Удари, но се вижда, че Кораба Губи Мощност секунди преди Срутването - Удариха с Енергийни Оръжие от Космоса - за тва Кораба загуби мощност и не е Кораба дето срути Моста!
80
1
 
0
 
! Отговори
тъпомер преди 1 месец
До Анонимен 120,от формираш и базистни няма никакаво значение безмислица,това е все едно кво пише в уикипедия,а от кого е написана тая уикипедия???
79
3
 
1
 
! Отговори
НАТОвските преди 1 месец
Поръчители ще са РадиоАктивни Пустини за 10ки Хиляди Година Наред!
78
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
117- Седни си, двойка. Нямаш базисни познания по тези въпроси. Да, можеш да формираш мнение, но то не е професионално.