Сталин е чудовище? Музеят в Гори разказва различна история

В музея му няма дума нито за ГУЛАГ, нито за милионите убити
24 апр 2024 21:40, Нели Христова
199
Сталин е чудовище? Музеят в Гори разказва различна история
Снимка: БГНЕС

Йосиф Сталин може да е бил един от най-кръвожадните диктатори в света, но това почти не се споменава в музей, посветен на живота му в родния му град в Грузия.

Музеят на Сталин в Гори, на около 50 мили от Тбилиси, столицата на черноморската държава, е открит през 1957 г. до малката къща, в която през 1878 г. е роден съветският тиранин Йосиф Висарионович Джугашвили. Двуетажната сграда е лесна за намиране — просто вървете по булевард Сталин до парк Сталин и няма как да го пропуснете. Отвън стои статуя на Сталин.

Вътре, властно гледаща надолу по мраморното стълбище, се издига друга статуя. Има бюстове на Сталин и портрети на Сталин, включително как той пуши лула, докато разговаря с майка си. Друг го показва как се разхожда в провинцията с дъщеря си Светлана, която по-късно избяга от Съветския съюз и заклейми баща си като "морално и духовно чудовище".

Въпреки това е рядкост да се чуят подобни разговори в Гори. Мнозина смятат Сталин за местно момче, което се е справило добре. "Той беше човек, роден в бедно семейство в Грузия и успя да застане начело на Русия", казва Георги, собственик на магазин, с неприкрита гордост пред The Times.

Всъщност Сталин е толкова почитан в Гори, че през 2010 г. 20-метрова бронзова статуя на централния площад беше премахната под прикритието на нощта от страх от ответна реакция.

Други музейни експонати включват копие на посмъртната маска на Сталин и селекция от подаръци, които той получава от цял свят. Има лули от Италия, малко сабо от Холандия и огромна ваза от Сибир с надпис "На великия Сталин, от работниците". На долния етаж магазинът на музея продава тениски на Сталин.

Водачите разказват историята на колоритния живот на Сталин, от младостта му като бъдещ свещеник и банков обирджия до дните му като марксистки революционер и дългото му управление над Съветския съюз. И все пак за ГУЛАГ и бързите екзекуции на враговете на Сталин, реални или въображаеми, почти няма дума. Един неинформиран посетител може лесно да си тръгне без да разбере, че той е отговорен за смъртта на милиони свои съграждани във вълна от политически терор през 30-те години на миналия век.

Попитани за очевидния пропуск, гидовете въздъхват. Очевидно ги питат това често. "Всеки, който иска да разбере за ГУЛАГ и политическите репресии, може просто да отвори Google."

Освен няколко бегли споменавания в главните зали за безпощадността на Сталин, единствената препратка е в малка ъглова стая, далеч от основната изложба. Няма табели, насочващи посетителите към него, а гидовете дори не намекват за съществуването му. Вътре няколко листа хартия съдържат малко факти и цифри за Големия терор на Сталин.

През 1989 г., на фона на демократичните реформи на Михаил Горбачов, музеят е затворен за кратко. През 2008 г., по време на опитите на президента Саакашвили да отърве Грузия от напомнянията за нейното съветско минало, бяха обявени планове тя да се превърне в постоянна изложба за ужасите на сталинизма. "Този музей е типичен пример за съветска пропаганда и се опитва да легитимира най-кървавия режим в историята", гласеше табела на вратата.

Плановете обаче така и не бяха реализирани и знакът беше премахнат, след като партията "Грузинска мечта", която беше обвинена, че е върнала страната обратно в орбитата на Москва, дойде на власт през 2012 г.

Повече от 70 години след смъртта му, наследството на най-известния син на Гори продължава да провокира напрежение в Грузия. Мненията често са противоречиви. "Повечето грузинци се гордеят със Сталин, но признават, че той е бил тиранин, отговорен за смъртта на много невинни хора", се казва в доклад на US Aid през 2022 г. след провеждане на национално допитване. Парадоксално е, че около 80% от грузинците искат да се присъединят към ЕС.

През януари жена, чиито роднини бяха убити при съветските чистки, напръска боя върху икона с образа на Сталин в катедрала в Тбилиси. В отговор националисти се опитаха да щурмуват апартамента й.

В Гори обаче благоговението пред Сталин е дълбоко. "Дядо ми е бил заточен в Сибир от Сталин, защото е бил пленен от нацистите по време на войната", казва Зураб, местен жител. "Той прекара десет години там, преди да го пуснат у дома, след смъртта на Сталин."

Но дали Зураб мрази Сталин? Той просто свива рамене. "Не, дядо никога не е казал лоша дума срещу него. И аз го правя - нямам какво лошо да кажа и за Сталин."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
9
 
7
 
! Отговори
Питам преди 1 месец
защо трооолчетата не разбираха едно, Сталин не е руснак и никога не е бил руснак. Сталин е грузинец, сънародник на Саакшвили, тов с вратовръзките... хаахаххахаха Идиоотчета мамини още неще да напишете??? Че може да стигнем до днешните ви господари а и кумири - евреите като Лео Троцки... Пусто джендърлъка няма идеа за какво става въпрос.Ш)))))))))))
52
13
 
4
 
! Отговори
Чърчил преди 1 месец
Сталин е учил в Духовна семинария преди революцията-1917 г. А през Втората световна Уинстън Чърчил му гостува за няколоко дни и двамата се напиват. След завръщането си в Британия Чърчил пише телеграми до Сталин: "Слава на Червената армия! Да живее великият Сталин!". Аз смятам, че коментарът е излишен. Тогава е бил най-добрият за западняците, след войната става за тях най-лошият, демон.
51
12
 
8
 
! Отговори
До 57 преди 1 месец
От кога да умреш за зеленски и азов е нещо което накой би оценил. Трябва да си идиооот за да си жерваш живота...
50
11
 
4
 
! Отговори
6matarok преди 1 месец
"Сталин принял россию с сохой , а оставил с атомной бомбой" - буквален превод: Сталин приема Русия с дървен плуг а я оставя с атомна бомба. Който каквото и да говори , това е личност , човек преминал 2 кървави революции като революционер , бил на барикадите, лежал по затворите , и после жестока борба за власт и 2 световни войни които са били с цел да унищожат Русия, в крайна сметка- ДА, дава много жертви, ДА месни щурмове, ДА вкарва в лагерите милиони, НО, в крайна сметка Русия я има !
49
12
 
6
 
! Отговори
Кафави беше Велик преди 1 месец
малко Българи от ЕвроАтлант Пропаганда знаят, че при Кадафи - Тока беше безплатен, всяка 2ка младоженци получаваха 50 000 долара от държава за да започнат семейният си живот, Лихварството - беше забранено или с други думи банката ти дава Заем, без Лихви - колко си взел, толко връщаш и т.н. и т.н. за Това Американските Слуги на ЮдеюСемитите трябваше да го Убият по Жесток Начин!!
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 46Немците имат 5-6 милиона жертви през ВСВ, рашките цели 27 милиона)))Германия дава 14 милиона жертви, но воюват 2 години повече и на няколко фронта. Жертвите на Расия са 15 милиона , 7 - 8милиона в Украйна, 2 милиона в Беларус.Чисто воените жертви на СССР са 9-10 милиона, останалите са цивилни жертви.
47
11
 
3
 
! Отговори
до 56 преди 1 месец
От кога да умреш на фронта в защита на родината е нещо лошо? Дезертьор ли си? Да не те намерим някъде и да се наложи да смучеш без зъбки?
46
2
 
10
 
! Отговори
Антон преди 1 месец
Който е чел достатъчно за Сталин, знае, че тоя е късата клечка на всички - и за комунистите, и за капиталистите. И най-вече за живеещите в Русия.
45
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сталин буквално е трепал рашките, но копейките в БГ са убедени, че той е много хрисим :)))
44
12
 
11
 
! Отговори
Ся да погледнем преди 1 месец
защо трооолчетата не разбира едно, Сталин не е руснак и никога не е бил руснак. Сталин е грузинец, сънародник на Саакшвили, тов с вратовръзките... хаахаххахаха Идиоотчета мамини още неще да напишете??? Че може да стигнем до днешните ви господари а и кумири - евреите като Лео Троцки... Пусто джендърлъка няма идеа за какво става въпрос.Ш)))))))))))
43
9
 
4
 
! Отговори
Както обикновено преди 1 месец
истината е някъде по средата
42
14
 
9
 
! Отговори
И Ето Идва Най- преди 1 месец
Щастливият Ден, когато Изр0да Зеленски, на Площад Майдан в Киев, ще е Обесен!
41
14
 
9
 
! Отговори
Ейй преди 1 месец
Не спря насъскването на омраза към Русия. Ще се задавите другари жорналя!
40
14
 
13
 
! Отговори
Реално преди 1 месец
Чудовище е Зеленски, чудовище е Хитлер. Сталин е един от малкото нееврей в ЦК на КПСС и човекът, който официално е унищожил временно фашизма и нацизма в Европа. Това с оприличаване на чудовище на ръководител на държавата, унищожила фашизма е профашистка пропаганда. Усещате ли я?
39
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези които милеят за времената на социализъма и тежката промишленост да знаят, че Китай с евтината си продукция ще срине всяка социалистическа,, индустрия". Ако има свободен пазар, разбира се.
38
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Немците имат 5-6 милиона жертви през ВСВ, рашките цели 27 милиона, ама там направо за пушечно месо ги пращаше Сталин :)))
37
1
 
1
 
! Отговори
ИИ преди 1 месец
Сега изтриха "заглавието" защтото написах ДНЕС ... МООдЕратора... хааххахха
36
9
 
3
 
! Отговори
Имам Портрети преди 1 месец
на Стената си - на Сталин, Никсън, Тръмп, Хитлер и Путин - това са Великите Лидери на 20ти и 21ви век (за момента). на Портрета на Бай Дэн Уринирам, а да не ви казвам, какво правя върху Портрета на Корумпираната Урси!
35
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
изтри поста ми в който казвам истината. Сталин е грузинец ... Какво толкова страшно има да се каже истината???
34
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Северозападна България е обезлюдена. Селата пустеят. Вместо съседи малкото останали жители все по-често срещат вълци и чакали.