Сталин е чудовище? Музеят в Гори разказва различна история

В музея му няма дума нито за ГУЛАГ, нито за милионите убити
24 апр 2024 21:40, Нели Христова
199
Сталин е чудовище? Музеят в Гори разказва различна история
Снимка: БГНЕС

Йосиф Сталин може да е бил един от най-кръвожадните диктатори в света, но това почти не се споменава в музей, посветен на живота му в родния му град в Грузия.

Музеят на Сталин в Гори, на около 50 мили от Тбилиси, столицата на черноморската държава, е открит през 1957 г. до малката къща, в която през 1878 г. е роден съветският тиранин Йосиф Висарионович Джугашвили. Двуетажната сграда е лесна за намиране — просто вървете по булевард Сталин до парк Сталин и няма как да го пропуснете. Отвън стои статуя на Сталин.

Вътре, властно гледаща надолу по мраморното стълбище, се издига друга статуя. Има бюстове на Сталин и портрети на Сталин, включително как той пуши лула, докато разговаря с майка си. Друг го показва как се разхожда в провинцията с дъщеря си Светлана, която по-късно избяга от Съветския съюз и заклейми баща си като "морално и духовно чудовище".

Въпреки това е рядкост да се чуят подобни разговори в Гори. Мнозина смятат Сталин за местно момче, което се е справило добре. "Той беше човек, роден в бедно семейство в Грузия и успя да застане начело на Русия", казва Георги, собственик на магазин, с неприкрита гордост пред The Times.

Всъщност Сталин е толкова почитан в Гори, че през 2010 г. 20-метрова бронзова статуя на централния площад беше премахната под прикритието на нощта от страх от ответна реакция.

Други музейни експонати включват копие на посмъртната маска на Сталин и селекция от подаръци, които той получава от цял свят. Има лули от Италия, малко сабо от Холандия и огромна ваза от Сибир с надпис "На великия Сталин, от работниците". На долния етаж магазинът на музея продава тениски на Сталин.

Водачите разказват историята на колоритния живот на Сталин, от младостта му като бъдещ свещеник и банков обирджия до дните му като марксистки революционер и дългото му управление над Съветския съюз. И все пак за ГУЛАГ и бързите екзекуции на враговете на Сталин, реални или въображаеми, почти няма дума. Един неинформиран посетител може лесно да си тръгне без да разбере, че той е отговорен за смъртта на милиони свои съграждани във вълна от политически терор през 30-те години на миналия век.

Попитани за очевидния пропуск, гидовете въздъхват. Очевидно ги питат това често. "Всеки, който иска да разбере за ГУЛАГ и политическите репресии, може просто да отвори Google."

Освен няколко бегли споменавания в главните зали за безпощадността на Сталин, единствената препратка е в малка ъглова стая, далеч от основната изложба. Няма табели, насочващи посетителите към него, а гидовете дори не намекват за съществуването му. Вътре няколко листа хартия съдържат малко факти и цифри за Големия терор на Сталин.

През 1989 г., на фона на демократичните реформи на Михаил Горбачов, музеят е затворен за кратко. През 2008 г., по време на опитите на президента Саакашвили да отърве Грузия от напомнянията за нейното съветско минало, бяха обявени планове тя да се превърне в постоянна изложба за ужасите на сталинизма. "Този музей е типичен пример за съветска пропаганда и се опитва да легитимира най-кървавия режим в историята", гласеше табела на вратата.

Плановете обаче така и не бяха реализирани и знакът беше премахнат, след като партията "Грузинска мечта", която беше обвинена, че е върнала страната обратно в орбитата на Москва, дойде на власт през 2012 г.

Повече от 70 години след смъртта му, наследството на най-известния син на Гори продължава да провокира напрежение в Грузия. Мненията често са противоречиви. "Повечето грузинци се гордеят със Сталин, но признават, че той е бил тиранин, отговорен за смъртта на много невинни хора", се казва в доклад на US Aid през 2022 г. след провеждане на национално допитване. Парадоксално е, че около 80% от грузинците искат да се присъединят към ЕС.

През януари жена, чиито роднини бяха убити при съветските чистки, напръска боя върху икона с образа на Сталин в катедрала в Тбилиси. В отговор националисти се опитаха да щурмуват апартамента й.

В Гори обаче благоговението пред Сталин е дълбоко. "Дядо ми е бил заточен в Сибир от Сталин, защото е бил пленен от нацистите по време на войната", казва Зураб, местен жител. "Той прекара десет години там, преди да го пуснат у дома, след смъртта на Сталин."

Но дали Зураб мрази Сталин? Той просто свива рамене. "Не, дядо никога не е казал лоша дума срещу него. И аз го правя - нямам какво лошо да кажа и за Сталин."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сталин е бил буквално чудовище, цели 27 милиона рашки загинаха ей така, щото ги прати на заколение :)))
32
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Радослав. Когато бяхме под васалитета на Русия, имахме лека и тежка промишленост, енергетика, селско стопанство, модерна и силна армия, най-доброто в света образование. От изброеното сега не остана нищо, защото това беше условието да влезем в ЕС и НАТО. Не се и надявай, че някой ще ни позволи да се оправим. Между другото, ти сега не се ли чувстваш васал?
31
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сталин е чудовище и е избил 20 милиона руснаци, но пpocтите руснаци не могат да го разбнерат това нещо и затова 70% имат положително отношение към него.
30
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При Сталин за 32 години (1921-1953 г.) по политически причини са пострадали 4 милиона души, от които 800000 са разстреляни, т.е. общо 1,7% от населението. За сравнение при Великата френска революция загива от насилствена смърт 25% от населението на Франция. Интересно е сравнението с въвеждането на демокрацията в Русия и руския преход 1991-2009 г., само Русия губи 15 милиона свои граждани, т.е. 11%.
29
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сталин направо ги е юркал рашките, да се бият до смърт, през ВСВ, да не говорим за гладомора в Украйна, дето пак изтрепа сумати народ :)))
28
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре че е бил Стали, буквално спасява България след края на ВСВ. България е жестоко унижена от Сюзниците на конферецията в Кайро, а Чърчил е искал да бъдем смазани и асимилирани от Югославия. Благодарение на приноса на Стали и Толбухин Бъглария е спасена от национална катастрофа и днес не е с размерите на Люксембург...
27
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хитлер завърши своя живот в яма от артилерийски снаряд, залят с 20 литра бензин и мъртъв изгорен. Сталин прие парада на Победата на Червения площад в Москва и поведе съветския народ към космоса.
26
2
 
3
 
! Отговори
До 30 преди 1 месец
Кажи го на грузинците, ако ти стиска...
25
10
 
5
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Украйна губи войната заедно със САЩ и НАТО!
24
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сталин е бил по-голямо чудовище от Хитлер, изтрепал е едно 20 милиона без да му мигне окото, ама ко да праиш :)))
23
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съединените щати нямат възможността да обогатяват уран за отбранителни цели. Това заяви ръководителят на Националното управление за ядрена безопасност (НУЯБ) към Министерството на енергетиката на САЩ Джил Хруби на изслушване в Сената на Конгреса на САЩ.
22
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Heлu, разстоянието в Грузия в мили ли го измерват?
21
9
 
4
 
! Отговори
до РАДОСЛАВ преди 1 месец
ЗА 30 ГОДИНИ ЮДО-АТЛАНТИЧЕСКО УПРАВЛЕНИЕ НАМАЛЯХМЕ С 3 МИЛИОНА МЛАДИ ХОРА > ОЩЕ МАЛКО НИ ОСТАВА И НЯМА ДА НИ ИМА
20
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
A какво става със Зелената сделка? Икономиката на ЕС мина ли на зелени енергии от вятърни перки и слънчеви панели, вече?
19
8
 
14
 
! Отговори
Роза преди 1 месец
И Сталин,и Хитлер са патологични личности,донесли на хората много беди и страдания.Но Хитлер поне е имал смелостта да се самоубие,докато Сталин е умрял от унизителна и много мъчителна смърт.И жертвите на Сталин са много повече,защото СССР е била страна,много по-голяма от Германия!
18
7
 
14
 
! Отговори
до Радослав преди 1 месец
Всичко което си написал е така,но аз лично се съмнявам,че както и да им го напишеш ще стоплят за какво говориш.Русофилството е болест предавана при хомосексуален полов контакт със сто процента летален изход!
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Джугашвили е бил доносник на царската тайна полиция. Въпреки, че многократно е задържан никога не затварян за дълго.След като завзема власта Сталин се обгражда с бивши доносници и агенти на царската полиция. Затова и са чистките в партията. Врагове са били всички които не са били агенти и доносници на монархията,обявявал ги е за врагове с партиен билет и чуждестранни агенти,досущ като сегашното положение в Русия.
16
11
 
14
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
До 20: защото обичам да се гаврят с мозъчни донори и защото се опитвам да го кажа толкова просто, че дори амебата която наричат русофилски мозък да може да загрее и с малко повече късмет да осъзнае, че причината да е зле е именно русофилството. ПП:драги цоцалисти, ще отговорите ли най накрая на простия въпрос: ако цоцализма беше толкова прекрасен защо му се наложи да прави стена, минни полета и картечарски гнезда за да спира "щастливи цоцалисти" да избягат, а не да спира "изпаднали капиталисти"?
15
15
 
15
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
До 17: 1989 когато България най накрая се откъсна от васалитета към СССР бяхме фалирала, срината държава с население желаещо да избяга през глава в секундата в която вече по границите не се стреля за да държат концлагеристите в концлагер НРБ, затова 40 години по късно все още се опитваме да се възстановим и наваксаме десетилетията изоставане както всички страни попаднали под съветски васалитет!
14
18
 
16
 
! Отговори
до Радослав преди 1 месец
Пич,защо спориш с някакви необразовани копейки?Да си русофил означава да си психично болен,това е доказано.България е на първо място по брой русофили в ЕС,сега отговаряш ли си защо сме най-назад и никога няма да се оправим.Цяло чудо е,че ни търпят още в ЕС и НАТО.Ние сме по-зле и от унгарците,ние сме срам за нормалните бели хора.